Η Λίντια ο λευκός καρχαρίας στο μέσο επικού ταξιδιού

Η Λίντια, ένας μεγάλος λευκός καρχαρίας τον οποίο παρακολουθούν βιολόγοι εδώ και ένα χρόνο, θα γίνει σύντομα ο πρώτος σημαδεμένος εκπρόσωπος του είδους του που διασχίζει τον Ατλαντικό.

Το τρομακτικό ψάρι, με μήκος 4,3 μέτρα, είναι ένας από τους ελάχιστους λευκούς καρχαρίες στους οποίους έχουν τοποθετηθεί ραδιοπομποί για την παρακολούθηση των μετακινήσεών τους.

Μπορείτε μάλιστα να παρακολουθείτε τη θέση της στο Διαδίκτυο μέσω μιας υπηρεσίας της Ocearch, της μη κερδοσκοπικής οργάνωσης που υλοποιεί το ερευνητικό πρόγραμμα.

Στον ένα χρόνο που έχει περάσει από την τοποθέτηση ραδιοπομπού στη Λίντια, όταν βρισκόταν έξω από τις ακτές της Φλόριντα, ο μεγάλος κυνηγός έχει διανύσει απόσταση άνω των 30.000 χιλιομέτρων.

Αυτές τις μέρες πλησιάζει τη μεσοωκεάνια ράχη του Ατλαντικού, μια υποβρύχια οροσειρά στον άξονα βορρά-νότου η οποία χωρίζει τον ωκεανό στη μέση. Όταν πια περάσει τη μεσοωκεάνια ράχη, ο καρχαρίας θα βρίσκεται πιο κοντά στην Ευρώπη από ό,τι στην Αμερική.

Λίγα είναι σήμερα γνωστά για τις μετακινήσεις του μεγάλου λευκού καρχαρία (Carcharodon carcharias) ο οποίος απαντάται έξω από τις ανατολικές και δυτικές ακτές στις ΗΠΑ, τη Νότιο Αφρική, την Ιαπωνία, την Ωκεανία, ακόμα και τη Μεσόγειο.

Παλαιότερα οι βιολόγοι πίστευαν ότι ο λευκός καρχαρίας προτιμά τα παράκτια νερά, φαίνεται όμως ότι ο κορυφαίος θηρευτής των ωκεανών μπορεί να ακολουθεί τη λεία του -θαλάσσια θηλαστικά, μεγάλα ψάρια, θαλασσοπούλια- ακόμα και στον ανοιχτό ωκεανό.

Ο λευκός καρχαρίας, το μεγαλύτερο αρπακτικό ψάρι, μπορεί να φτάσει σε μήκος τα 6 μέτρα και να ξεπεράσει σε βάρος τους 2,2 τόνους.

Η Κόκκινη Λίστα των απειλούμενων ειδών κατατάσσει τον λευκό καρχαρία στα ευάλωτα είδη.

Αν και τρομακτικό, το γιγάντιο ψάρι είναι ιδιαίτερα ευάλωτο στις ανθρωπογενείς πιέσεις, αφού χρειάζεται γύρω στα 15 χρόνια για να φτάσει σε αναπαραγωγική ηλικία και πιστεύεται ότι δεν ζευγαρώνει συχνά.

πηγή: in.gr

Recommended For You