Η Εντιμότητα Συμφέρει

ΕΙΝΑΙ άραγε απαραίτητο να καταφεύγει κανείς σε ανέντιμες μεθόδους προκειμένου να επιτύχει επαγγελματικά; Η απάντηση είναι όχι. Μάλιστα, η ανεντιμότητα συχνά γυρίζει μπούμερανγκ. Γιατί; Λόγω αυτού που έχει αποκληθεί «το πλεονέκτημα της ακεραιότητας». Η ακεραιότητα παράγει εμπιστοσύνη, η οποία είναι βασικό συστατικό της μακροπρόθεσμης επιτυχίας.
Η Αξία της Εμπιστοσύνης
Το κατά πόσον είστε γνωστοί ως έντιμα άτομα μπορεί να επηρεάσει την επιτυχία σας—είτε το συνειδητοποιείτε είτε όχι. Αυτό φαίνεται και από την περίπτωση του Φραντς, ο οποίος αναφέρθηκε στο προηγούμενο άρθρο. Ο ίδιος λέει: «Στην αρχή, οι εργοδότες μου δοκίμασαν επανειλημμένα την εντιμότητά μου και την ακεραιότητά μου εν αγνοία μου. Όπως έμαθα αργότερα, “πέρασα” τις εξετάσεις. Ως αποτέλεσμα, μου εμπιστεύτηκαν περισσότερες ευθύνες μαζί με ελευθερία κινήσεων, και με αντάμειψαν για την εντιμότητά μου. Ξέρω ότι υπάρχουν άλλοι που θα έκαναν τη δουλειά μου καλύτερα και που είναι σίγουρα πιο έξυπνοι από εμένα. Πιστεύω, όμως, ότι η θέση μου δεν έχει κινδυνέψει χάρη στην εμπιστοσύνη που μου έχουν οι εργοδότες μου».
Αποφυγή Άσκοπων Κινδύνων
Ο Ντέιβιντ, του οποίου τα λόγια παρατίθενται στο προηγούμενο άρθρο, αναφέρει: «Όταν έβλεπα κάποιους να παραβιάζουν τους κανόνες για να κερδίσουν βραχυπρόθεσμα οφέλη, σκεφτόμουν: “Ο λογαριασμός μπορεί να αργεί, αλλά πάντα έρχεται”. Με άλλα λόγια, η ανεντιμότητα βγαίνει τελικά σε κακό, είτε με τον έναν είτε με τον άλλον τρόπο. Απορρίψαμε πολλές αμφισβητήσιμες επιχειρηματικές ευκαιρίες. Πολλές από τις εταιρίες που συμμετείχαν σε αυτές τις δραστηριότητες στην πορεία εξαφανίστηκαν, ενώ ορισμένα άτομα διώχθηκαν ποινικά. Τη δική μας εταιρία δεν τη βρήκαν τέτοιες συμφορές».
Όταν ο Κεν προσπαθούσε να στήσει μια κτηνοτροφική μονάδα στη νοτιοανατολική Αφρική, θα μπορούσε να είχε μπει στον πειρασμό να δωροδοκήσει κάποιους ιθύνοντες για να επισπεύσουν τις εισαγωγές και να τον βοηθήσουν να γλιτώσει κάποιους δασμούς. Ο Κεν λέει: «Πολλοί άλλοι κτηνοτρόφοι ακολουθούσαν αυτή την πεπατημένη. Επειδή εμείς κινηθήκαμε έντιμα, μας πήρε δέκα χρόνια ώσπου να αρχίσει να λειτουργεί η μονάδα μας. Άξιζε τον κόπο; Ναι! Αυτοί που είχαν δωροδοκήσει παρενοχλούνταν συνεχώς από διεφθαρμένους ιθύνοντες που ήθελαν και άλλα χρήματα».
Αντιμετώπιση των Οικονομικών Δυσχερειών
Όταν μια επιχείρηση που παλεύει να επιβιώσει αντιμετωπίζει το ενδεχόμενο της κατάρρευσης, υφίσταται τρομερή πίεση να καταφύγει σε ανέντιμες λύσεις. Ωστόσο, σε τέτοιες συνθήκες φαίνεται επίσης η αξία της καλής φήμης όσον αφορά την εντιμότητα.
Σκεφτείτε το παράδειγμα του Μπιλ, του οποίου η κατασκευαστική εταιρία χρεοκόπησε όταν σημειώθηκε ύφεση στην οικοδομική δραστηριότητα στις ΗΠΑ. Ο Μπιλ αφηγείται: «Πολλές εταιρίες που ήταν μεγάλοι μας πελάτες έβαλαν λουκέτο και μας άφησαν χρέη εκατοντάδων χιλιάδων δολαρίων. Όταν φαινόταν πως είχε χαθεί κάθε ελπίδα, πλησίασα έναν ανταγωνιστή και τον ρώτησα αν η εταιρία του θα ήταν διατεθειμένη να προσλάβει κάποιους από εμάς. Μέσα σε 48 ώρες, προσφέρθηκαν να προσλάβουν τόσο εμένα όσο και τους περισσότερους υπαλλήλους μου. Μου είπαν ότι ήμουν πασίγνωστος για την ποιότητα της δουλειάς μου και την εντιμότητά μου».
Όλοι όσοι καταθέτουν τις εμπειρίες τους παραπάνω είναι Μάρτυρες του Ιεχωβά. Οι επαγγελματικές τους αρχές, όπως και όλες οι άλλες πτυχές της ζωής τους, βασίζονται στην Αγία Γραφή. Όπως βλέπετε, η εντιμότητά τους όχι μόνο δεν παρεμπόδισε την επαγγελματική τους επιτυχία αλλά απέβη προς το συμφέρον τους.
Εντούτοις, πάντα θα υπάρχουν καταστάσεις στις οποίες φαίνεται ότι η ανεντιμότητα προσφέρει κάποια πλεονεκτήματα. Μετριέται άραγε η επιτυχία μόνο με όρους οικονομικών απολαβών;
http://wol.jw.org/el/wol/d/r11/lp-g/102012003

Recommended For You