Η δημόσια τηλεόραση είναι ο πολιτισμός, οι αναμνήσεις, η ιστορία και το ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑ. Είναι η Ελλάδα…

Για πρώτη  φορά στην Ελλάδα αλλά και σε ολόκληρη την Ευρώπη, δημοκρατικά εκλεγμένη κυβέρνηση κατέβασε τους διακόπτες και έκοψε το σήμα εκπομπής της δημόσιας τηλεόρασης και ραδιοφωνίας. Το οξύμωρο είναι ότι ακόμη και επί δικτατορίας η κρατική τηλεόραση δε σίγησε ούτε λεπτό. Ακόμη και όταν μπήκαν οι Γερμανοί το 1941, επανέφεραν σε λειτουργία το ραδιοφωνικό σταθμό των Αθηνών… Σε καιρό Δημοκρατίας έγινε και αυτό. Αυτή η κίνηση ξεσήκωσε θύελλα αντιδράσεων σε όλον τον κόσμο.
Ο κ. Σαμαράς έπαιξε ένα πολύ δυνατό χαρτί το οποίο μπορεί και να του έβγαινε εάν ήταν λίγο πιο ψύχραιμος και η αλαζονεία, ο αυταρχισμός αλλά και, ο πανικός του για το ναυάγιο της ΔΕΠΑ, δεν τον έκανε να υποπέσει στο μοιραίο λάθος.
Το μεγαλύτερο πρόβλημα για τον Ελληνικό Λαό αλλά και σύσσωμο τον σκεπτόμενο κόσμο δεν ήταν ότι έκλεισε την ΕΡΤ. Το πρόβλημα ήταν ότι έριξε το σήμα και σταμάτησαν να εκπέμπουν τα κανάλια. Όσο και εάν δεν το ξέρει ο φίλτατος Πρωθυπουργός, η δημόσια τηλεόραση είναι κομμάτι της Ελλάδας. Είναι ακόμη και σήμερα (εχθές δηλαδή γιατί σήμερα εκπέμπει παράνομα και δεν υπάρχει νομίμως) το αποκούμπι του Λαού και η συντροφιά του, ειδικά στην επαρχία και πολύ περισσότερο στην παραμεθόριο και στα νησιά. Η δημόσια τηλεόραση είναι ο πολιτισμός, είναι οι αναμνήσεις, είναι η ιστορία, είναι το ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑ. Είναι η Ελλάδα. Ακόμη και το σήμα της με την φλογέρα και τον Εθνικό ύμνο είναι η Ελλάδα… Όταν έπεσε μαύρο στην οθόνη ο Λαός ένοιωσε ένα σφίξιμο στο στομάχι, και άδειος από συναισθήματα, αφουγκράστηκε τον περιορισμό της Δημοκρατίας…
Εκεί έχασε  το παιχνίδι ο Πρωθυπουργός. Ίσως και να πέρναγε αναίμακτα η ιστορία αυτή, καθώς ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ έχουν βρεθεί σε πολύ δύσκολη θέση, αλλά ήθελε να δείξει τσαμπουκά και πυγμή και ακούμπησε ευαίσθητη χορδή του Έλληνα.
Είναι σίγουρα ότι στην ΕΡΤ πρέπει να υπάρξει  και εξυγίανση και διαφάνεια. Είναι επίσης σίγουρο ότι η  ΕΡΤ πρέπει να γίνει ανεξάρτητη δημόσια τηλεόραση από κρατική-κυβερνητική  που είναι διαχρονικά. Πρέπει ακόμη οι δημοσιογράφοι να καταλάβουν ότι είδηση και ρεπορτάζ δεν είναι η ανάγνωση των δηλώσεων και των διαρροών των κυβερνητικών αξιωματούχων. Πρέπει οι εργαζόμενοι να καταλάβουν ότι το οπτικοακουστικό υλικό – αρχείο της ΕΡΤ είναι η ιστορία της Ελλάδας τον τελευταίο αιώνα και η συντήρησή του και η προστασία του από πλιάτσικο είναι η ύστατη υποχρέωση που έχουν προς την πατρίδα.
Υ.Γ. 1 Για ακόμη μια φορά η ΕΣΗΕΑ επιβάλλει σιωπητήριο και στα υπόλοιπα ΜΜΕ με επαναλαμβανόμενες 24ωρες απεργίες ώστε να φιμωθεί η ενημέρωση του κόσμου για τα τεκταινόμενα. Καλύτερο σύμμαχο δε θα μπορούσε να έχει η κυβέρνηση σε τούτη τη δύσκολη στιγμή που περνάει. Μετά την ΟΛΜΕ ήρθε η σειρά της ΕΣΗΕΑ να στηρίξει την κυβέρνηση και τις επιλογές της.
Υ.Γ. 2 Δηλαδή σε κάθε μεγάλο φιάσκο που θα παθαίνει στην εκποίηση της δημόσιας περιουσίας ο κ. Σαμαράς, θα κλείνει και κάτι εις βάρος του Λαού; Στο πρώτο μεγάλο φιάσκο με τη ΔΕΠΑ, έκλεισε την ΕΡΤ.  Στο επόμενο θα μας κλείσει το νερό και στο μεθεπόμενο θα μας κόψει το ρεύμα; Μαθαίνω ότι υπάρχει και κάποια εμπλοκή με τον ΟΠΑΠ. Να αγοράσω εμφιαλωμένα νερά καλού κακού Αντώνη;
* Ο Στάθης Διομήδης είναι αρθρογράφος, με σπουδές στον Ευρωπαϊκό πολιτισμό, εθελοντής διασώστης, αλλά και συντονιστής της εθελοντικής ομάδας ΕΛΛΗΝΕΣ ΕΝΕΡΓΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ.

Recommended For You