Η «γυναίκα με το μούσι» νικήτρια της φετινής Eurovision

H πιο εκκεντρική συμμετοχή, αυτή της drag τραγουδίστριας Conchita Wurst από την Αυστρία, με το τραγούδι «Rise Like a Phoenix», είναι η μεγάλη νικήτρια του 59ου μουσικού διαγωνισμού της Eurovision που πραγματοποιήθηκε στο στάδιο «B & W – Hallerne» της Κοπεγχάγης.

Στα μέτρα του θεσμού

Ένας άντρας που ντύνεται γυναίκα, αλλά έχει και μούσι. Η Conchita Wurst, η Draq Queen persona του Thomas «Tom» Neuwirth, προκάλεσε αίσθηση με τη συμμετοχή καθώς και με τη νίκη στη φετινή Eurovision. Όσοι παρακολούθησαν τον β΄ ημιτελικό, είδαν ότι μέχρι την τελευταία στιγμή το όνομα της Αυστρίας δεν είχε ανακοινωθεί. Και μόλις πήγε να εκφωνηθεί το δέκατο όνομα της χώρας που θα πήγαινε στον τελικό, το κοινό άρχισε να φωνάζει «Αυστρία», φανερώνοντας πως η εμφάνιση αυτή έχει κερδίσει το ενδιαφέρον του κοινού. Έτσι κι αλλιώς, ήταν μια υποψηφιότητα κομμένη και ραμμένη για τα μέτρα του θεσμού.

H πολύ καλή φωνή του Thomas «Tom» Neuwirth σε συνδυασμό με τη δυνατή ερμηνεία και το όμορφο τραγούδι έδωσαν την ευκαιρία στην χώρα του να κερδίσει ξανά την Eurovision μετά από πολλά χρόνια. Ο Udo Jürgens, με το τραγούδι «Merci Cherie», κέρδισε τον πρώτο τίτλο της Αυστρίας στο Λουξεμβούργο το 1966. Ήταν η πρώτη χρονιά που εφαρμόστηκε ο κανόνας (που δεν ισχύει πλέον) που υποχρέωνε τις χώρες να συμμετέχουν με τραγούδια με στίχους στην επίσημη γλώσσα του κράτους.​

Με απευθείας ανάθεση

Ο άνθρωπος που έγινε το επίκεντρο στη φετινή Eurovision, ο Thomas «Tom» Neuwirth, γεννήθηκε στις 6 Οκτωβρίου του 1988 στην Αυστρία. Ο ίδιος δηλώνει ότι έχει ουδέτερο φύλο. Πριν υιοθετήσει την drag περσόνα, ο Neuwith δούλευε ως διακοσμητής καταστημάτων. Στο ριάλιτι σόου «Οι σκληρότερες δουλειές στη Νάμπια» εμφανίσθηκε ως Conchita Wurst και δούλεψε σε εργοστάσιο ψαριών. Το 2012 προσπάθησε να συμμετάσχει στο διαγωνισμό της Eurovision αλλά έφτασε μέχρι τη δεύτερη θέση στους προκριματικούς της Αυστρίας. Φέτος, η συμμετοχή δόθηκε με απευθείας ανάθεση.

Πριν αρχίσει ο τελικός, η αυστριακή τηλεόραση κάλεσε τους τηλεθεατές να φορέσουν μια ψεύτικη γενειάδα, για να υποστηρίξουν όλοι μαζί την Conchita, χρησιμοποιώντας το σύνθημα «Ενωμένοι στην ανεκτικότητα». Σε δημοσίευμά της, η «Monde» επισήμανε πως η υποψηφιότητα της Αυστρίας προκάλεσε ήδη πολλούς κλυδωνισμούς στον διαγωνισμό, η Λευκορωσία κατήγγειλε την «ανώμαλη» κατάσταση, ενώ ο Αρμένιος Aram MP3 θεώρησε, ότι η συμμετοχή της Conchita Wurst «ούτε σωστή είναι, ούτε ενδεδειγμένη» και ζήτησε από την Κοπεγχάγη να «της επιτρέψει να αποφασίσει αν είναι άντρας ή γυναίκα».

Ο Ρώσος βουλευτής V. Milonov επίσης, αυτός που είχε πρωτοστατήσει στη θέσπιση νόμου ώστε να απαγορεύονται στη Ρωσία οι gay-parade, αξίωσε από τη Ρωσική Εθνική Επιτροπή να αποφασίσει την αποχή της από «αυτή την ευρωπαϊκή gay parade, που είναι η Eurovision», υποστηρίζοντας ότι η συμμετοχή της Αυστρίας «προσβάλλει» τους Ρώσους τηλεθεατές.

Με τις οδηγίες του χρυσού βαλκανιονίκη της ελληνικής εθνικής ομάδας στο τραμπολίνο, Αρτούρ Γιερεμιάν, οι Νικόλας Ραπτάκης και Θεόφιλος Πουζμπούρης (Freaky Fortune) μαζί με τον Shane (Riskykidd), με το τραγούδι «Rise up» παρουσιάστηκαν στη σκηνή στην 10η θέση, ανάμεσα στην Πολωνία και την Αυστρία, πραγματοποιώντας μια αξιοπρεπή εμφάνιση, η οποία οδήγησε την χώρα μας στην κατάκτηση της 20ης θέσης με 35 βαθμούς. Τη χώρα μας ψήφισαν: Αζερμπαϊτζάν 4, Αλβανία 2, Ρωσία 4, Μάλτα 1, Ηνωμένο Βασίλειο 2, Αρμενία 7, Λευκορωσία 6, Ισραήλ 2, Ιταλία 3, Γεωργία 4. Η δημοσιογράφος Ανδριάνα ​Μαγγανιά ανακοίνωσε από την Αθήνα τη βαθμολογία που έδωσε η Ελλάδα στους συμμετέχοντες του τελικού, με τους 12 βαθμούς να πηγαίνουν στην Αυστρία.

Η τελική κατάταξη

1. Αυστρία (290)
2. Ολλανδία (238)
3. Σουηδία (218)
4. Αρμενία (174)
5. Ουγγαρία (143)
6. Ουκρανία (113)
7. Ρωσία (89)
8. Νορβηγία (88)
9. Δανία (74)
10. Ισπανία (74)
11. Φιλανδία (72)
12. Ρουμανία (72)
13. Ελβετία (64)
14. Πολωνία (62)
15. Ισλανδία (58)
16. Λευκορωσία (43)
17. Αγγλία (40)
18. Γερμανία (39)
19. Μαυροβούνιο (37)
20. Ελλάδα (35)
21. Ιταλία (33)
22. Αζερμπαϊτζάν (33)
23. Μάλτα (32)
24. Σαν Μαρίνο (14)
25. Σλοβενία (9)
26. Γαλλία (2)

Recommended For You