Εργάτες ναυπηγείου γίνονται Iron Men χάρη σε ρομποτικό εξωσκελετό

Τον Iron Man ή τον Robocop θα θυμίζουν οι εργάτες του ναυπηγείου της Daewoo στο Οκποντόνγκ της Νοτίου Κορέας -ενός από τα μεγαλύτερα παγκοσμίως- χάρη σε ένα ρομποτικό εξωσκελετό που θα τους επιτρέπει να σηκώνουν και να μεταφέρουν φορτία βάρους 100 κιλών σαν ήταν πούπουλα.

images

Όπως δήλωσε στο περιοδικό New Scientist ο Γκιλχουάν Τσου, αρχιμηχανικός του τμήματος Έρευνας και Ανάπτυξης των ναυπηγείων Daewoo, ο πρωτότυπος εξωσκελετός σηκώνει μέχρι 30 κιλά με στόχο οι εργάτες να μπορούν να μεταφέρουν και να χειρίζονται μεταλλικά αντικείμενα έως 100 κιλά.

O εξωσκελετός μπορεί να προσαρμοστεί σε ανθρώπους ύψος από 1,60 μέχρι 1,80 μέτρα. Δεν τους επιβαρύνει με τα 28 κιλά του αφού το μεταλλικό πλαίσιο είναι σχεδιασμένος έτσι ώστε να στηρίζεται μόνο του. Το μόνο που κάνει ο χρήστης είναι να τοποθετήσει τα πόδια του σε στηρίγματα βάδισης και να δεθεί στον εξωσκελετό με ιμάντες.

Στην πλάτη βρίσκεται μια μπαταρία που τροφοδοτεί με ενέργεια υδραυλικές αρθρώσεις και ηλεκτρικούς κινητήρες τοποθετημένους κατά μήκος των ποδιών για να ακολουθούν τις κινήσεις του χρήστη και να επιτρέπουν να αναπτύξει κανονική ταχύτητα βάδισης.

Σύμφωνα με τον Τσου, ο εξωσκελετός άφησε γενικά καλές εντυπώσεις στους εργάτες που το δοκίμασαν, αν και πολλοί βρήκαν το σύστημα κάπως αργό.

Όταν τελειοποιηθεί, ο εξωσκελετός θα μπορούσε να βοηθήσει στην κατασκευή ορισμένων από τα μεγαλύτερα πλοία του κόσμου.

Για παράδειγμα, η Daewoo έχει εξασφαλίσει συμβόλαιο 1,9 δισ. δολαρίων με τη ναυτιλιακή εταιρεία Maersk για την κατασκευή δέκα πλοίων μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων, δυναμικότητας 18.000 κοντέηνερ το καθένα.

Τα συγκεκριμένα πλοία με μήκος 400 μέτρα και εκτόπισμα 55.000 τόνων θα είναι από τα μεγαλύτερα του είδους τους που έχουν ναυπηγηθεί ποτέ.

http://www.econews.gr

Recommended For You