Εξαρθρώθηκε Μεγάλη Εγκληματική Οργάνωση

Δηλώσεις του Εκπροσώπου Τύπου της Ελληνικής Αστυνομίας σχετικά με την εξάρθρωση, από τη Διεύθυνση Ασφαλείας Αττικής, πολυμελούς εγκληματικής οργάνωσης για σωρεία ένοπλων ληστειών σε τράπεζες και καταστήματα, ανατινάξεις και διαρρήξεις ΑΤΜ, πυροβολισμούς κατά αστυνομικών και πολιτών, καθώς και άλλα αδικήματα σε Αττική, Βοιωτία και Πελοπόννησο

«Καλημέρα σας, από το Τμήμα Εγκλημάτων κατά Ιδιοκτησίας της Διεύθυνσης Ασφαλείας Αττικής, εξαρθρώθηκε, μετά από πολύμηνες μεθοδικές έρευνες, πολυμελής εγκληματική οργάνωση, που διέπραττε σωρεία ληστειών σε τράπεζες και σούπερ μάρκετ, χρησιμοποιώντας βαρύ οπλισμό, εκρήξεις και διαρρήξεις Αυτόματων Τραπεζικών Μηχανών (ΑΤΜ), απόπειρες ανθρωποκτονιών σε βάρος αστυνομικών και πολιτών, κλοπές από οικίες, κλοπές οχημάτων, καθώς και νομιμοποίηση των εσόδων από τις παράνομες δραστηριότητες τους. 
Η εγκληματική οργάνωση δραστηριοποιούνταν σε Αττική, Βοιωτία και Πελοπόννησο και ειδικότερα στις πόλεις Άργος, Πύργος, Σαλαμίνα, Σπάρτη, Κυπαρισσία και Βοιωτία.
Συγκεκριμένα, εξιχνιάστηκαν: 
• εννέα (9) ληστείες και απόπειρες ληστειών σε τράπεζες, από τις οποίες αφαίρεσαν μεγάλα χρηματικά ποσά, που ξεπερνούν τα δύο εκατομμύρια ευρώ (2.000.000)
• έξι (6) εκρήξεις και διαρρήξεις Αυτόματων Τραπεζικών Μηχανών και 
• δέκα (10) κλοπές από οικίες και κλοπές οχημάτων
Χθες (30-01-2013) το πρωί, μετά από συντονισμένες επιχειρήσεις της Διεύθυνσης Ασφαλείας Αττικής, συνελήφθησαν σε διάφορες περιοχές της Αττικής, επτά (7) μέλη της οργάνωσης, εκ των οποίων δύο (2) υπήκοοι Αλβανίας, ηλικίας 25 και 40 ετών, ένας (1) 34χρονος υπήκοος Ρουμανίας και τέσσερις (4) Έλληνες, ηλικίας 61, 74, 46 και 22 ετών αντίστοιχα, ενώ αναζητούνται δύο (2) ακόμα. 
Τονίζεται ότι οι συλληφθέντες παραδέχτηκαν τη συμμετοχή τους στις εγκληματικές πράξεις.
Επιπλέον, συνελήφθη και μία 54χρονη υπήκοος Αλβανίας, διότι σε βάρος της εκκρεμούσε Ένταλμα Σύλληψης για κλοπή κατά συναυτουργία.
Η δικογραφία που σχηματίστηκε από το Τμήμα Εγκλημάτων κατά Ιδιοκτησίας αφορά, πλέον των ανωτέρω, και σε άλλα δύο άτομα και συγκεκριμένα σε ένα 29χρονο και ένα 35χρονο υπηκόους Αλβανίας, οι οποίοι είναι έγκλειστοι σε καταστήματα κράτησης της χώρας. 
Στις έρευνες που πραγματοποιήθηκαν σε οικίες και διαμερίσματα που ενοικίαζαν οι δράστες, σε διάφορες περιοχές της Αττικής, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:
• ένα (1) πολεμικό τυφέκιο τύπου KALASNIKOV με αορτήρα ανάρτησης και γεμιστήρα τύπου «μπανάνα», που περιείχε τριάντα (30) φυσίγγια
• πέντε (5) γεμιστήρες για το ίδιο τυφέκιο κενοί φυσιγγίων
• τρία (3) πιστόλια TOKAREV με γεμιστήρα επτά (7) φυσιγγίων το καθένα 
• δύο (2) γεμιστήρες για το ίδιο πιστόλι με επτά φυσίγγια ο καθένας
• ένα (1) πιστόλι – στυλό
• πέντε (5) χειροβομβίδες, ανατολικού τύπου με πυροδοτικούς μηχανισμούς
• ένας (1) αυτοσχέδιος εκρηκτικός μηχανισμός, 
• ένα (1) μπλε αλεξίσφαιρο γιλέκο,
• δύο (2) γιλέκα – εξαρτήσεις μεταφοράς οπλισμού. Στο ένα από αυτά, υπήρχαν θήκες για πιστόλι και τέσσερις (4) προσαρμοσμένοι γεμιστήρες τυφεκίου KALASNIKOV με τριάντα (30) φυσίγγια ο καθένας, 
• εκατοντάδες φυσίγγια για KALASHNIKOV και TOKΑREV,
• το χρηματικό ποσό των δεκαεπτά χιλιάδων (17.000) Ευρώ 
• ένας (1) φορητός ηλεκτρικός αεροσυμπιεστής (κομπρεσέρ), ένα (1) μανόμετρο και ένας (1) ηλεκτρικός τροχός,
• δεκάδες κινητά τηλέφωνα και κάρτες S.I.M.
Ειδικότερα, όπως προέκυψε από την ανάλυση, αξιολόγηση και αξιοποίηση των στοιχείων και πειστηρίων που προέκυπταν κατά τη διερεύνηση των υποθέσεων αναφορικά με τις ληστείες και τις εκρήξεις-διαρρήξεις, οι έντεκα (11) δράστες είχαν συγκροτήσει εγκληματική οργάνωση με δομημένη δραστηριότητα και συγκεκριμένο τρόπο δράσης (modus operandi). 
Αξίζει να αναφερθεί ότι σημαντικό ρόλο στην εξιχνίαση των υποθέσεων έπαιξε και η ταύτιση των ανευρεθέντων, σε κάθε περίπτωση, βιολογικών υλικών (DNA) με το αντίστοιχο βιολογικό υλικό (DNA) των συλληφθέντων.
Τα μέλη της οργάνωσης, κατά τη διάρκεια των εγκληματικών τους πράξεων, είχαν διακριτούς ρόλους (επιτηρητές – τσεκαδόροι, τσιλιαδόροι, συντονιστές επικοινωνιών κ.λπ.), ενώ συχνά, ανάλογα με το στόχο, άλλαζε ο ρόλος του καθενός. Σε περιπτώσεις μάλιστα, σύλληψης παλαιοτέρων μελών στην οργάνωση στρατολογούνταν νέα μέλη.
Πριν διαπράξουν τις ληστείες, οι δράστες χαρτογραφούσαν την κάθε περιοχή, επόπτευαν τους στόχους, παρακολουθούσαν τις κινήσεις των υπαλλήλων τραπεζών και των χρηματαποστολών. Αφού εντόπιζαν τα τρωτά σημεία των κτιρίων, στα οποία στεγάζονται τα υποκαταστήματα των τραπεζών, τα εκμεταλλεύονταν, προκειμένου να εισέλθουν με ευκολία στο εσωτερικό τους. 
Σε πολλές περιπτώσεις πριόνιζαν, από τις προηγούμενες μέρες, τα κάγκελα παραθύρων των υποκαταστημάτων, ώστε να είναι εύκολη η είσοδός τους σε αυτά. Επισημαίνεται ότι μετά τον πριονισμό, κολλούσαν πρόχειρα τα κάγκελα στη θέση τους με σιδερόστοκο, ώστε να μην γίνει η πράξη τους αντιληπτή από τους υπευθύνους.
Τα μέλη της οργάνωσης ήταν ιδιαίτερα επικίνδυνα, και δεν δίσταζαν να χρησιμοποιήσουν το βαρύ οπλισμό τους είτε για εκφοβισμό ατόμων είτε με ανθρωποκτόνο πρόθεση εναντίον οποιουδήποτε τυχόν παρεμπόδιζε την επίτευξη του σκοπού τους. Επίσης, δεν δίστασαν να τα χρησιμοποιήσουν και εναντίον αστυνομικών στις περιπτώσεις που εγκλωβίσθηκαν κατά τη διαφυγή τους.
Επιπλέον, διέθεταν τις κατάλληλες τεχνικές γνώσεις και τα μέσα για την κατασκευή αυτοσχέδιων εκρηκτικών μηχανισμών, τους οποίους χρησιμοποιούσαν για τη διάρρηξη των Αυτόματων Τραπεζικών Μηχανών. 
Κατά τη διάρκεια της εγκληματικής τους δραστηριότητας, χρησιμοποιούσαν είτε κλεμμένα αυτοκίνητα, τα οποία άλλα μέλη της ομάδας είχαν αφαιρέσει από διάφορες περιοχές της Αττικής και είχαν τοποθετήσει σε αυτά πλαστές πινακίδες κυκλοφορίας, είτε αυτοκίνητα με πλαστογραφημένα συνοδευτικά έγγραφα.
Παράλληλα, για την επίτευξη του σκοπού τους ενοικίαζαν χώρους – διαμερίσματα σε διάφορες περιοχές της Αττικής, όπου απέκρυπταν τα μέσα και τα αντικείμενα που χρησιμοποιούσαν κατά τη διάρκεια των εγκληματικών τους πράξεων (οπλισμός, κλεμμένα οχήματα, υλικά για τους αυτοσχέδιους εκρηκτικούς μηχανισμούς, φορητοί ηλεκτρικοί αεροσυμπιεστές, μανόμετρα, ηλεκτρικοί τροχοί, είδη ρουχισμού κ.λπ). 
Τα χρήματα που αποκόμιζαν από τις ληστείες τα επένδυαν σε ακίνητα και καταστήματα, ενώ διαβίωναν με πολυτελή τρόπο.
Η προανάκριση συνεχίζεται, ενώ εξετάζεται η συμμετοχή των δραστών και σε άλλες παρόμοιες εγκληματικές.
Οι συλληφθέντες με τη σχηματισθείσα σε βάρος τους δικογραφία οδηγήθηκαν σήμερα το πρωί στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αθηνών».
 
ΛΗΣΤΕΙΕΣ ΤΡΑΠΕΖΩΝ
1. Την 23-05-2012, μέλη της εγκληματικής οργάνωσης έχοντας καλυμμένα τα χαρακτηριστικά των προσώπων τους με κουκούλες και καπέλα, εισήλθαν σε Τράπεζα στην Ηλιούπολη και με την απειλή πολεμικού τυφεκίου τύπου Κalashnikov και πιστολιού, αφαίρεσαν μεγάλο χρηματικό ποσό.
Κατά τη διαφυγή τους αφαίρεσαν, με την απειλή όπλων από διερχόμενη οδηγό, το αυτοκίνητό της και διέφυγαν προς τη Λ. Βουλιαγμένης, όπου στη συμβολή με την οδό Αγ. Βασιλείου στον Άγιο Δημήτριο, πυροβόλησαν κατά αστυνομικών. 
Στη συνέχεια, στην περιοχή του Π. Φαλήρου πυροβόλησαν και τραυμάτισαν τον οδηγό διερχόμενου ΤΑΞΙ, με το οποίο και διέφυγαν. 
2. Στο διάστημα μεταξύ Απριλίου και Μαΐου 2012, σε υποκατάστημα Τράπεζας  στη Θήβα, έκοψαν τα κάγκελα παραθύρου στο πίσω μέρος του υποκαταστήματος, με σκοπό να διευκολύνουν την είσοδό τους στο υποκατάστημα για τη διάπραξη ληστείας που σχεδίαζαν. 
3. Την 12-4-2012 αποπειράθηκαν να διαπράξουν ληστεία σε υποκατάστημα της Τράπεζας στον Πύργο Ηλείας, με την απειλή Κalashnikov και πιστολιού, χωρίς να ολοκληρώσουν την πράξη τους, καθώς οι υπάλληλοι ασφάλισαν έγκαιρα το χρηματοκιβώτιο. 
4. Στις 20-10-2011 τα ξημερώματα, έκοψαν και αφαίρεσαν τους πύρους από τη θύρα εξόδου κινδύνου υποκαταστήματος Τράπεζας στη Σαλαμίνα Αττικής και το μεσημέρι της ίδιας μέρας, δύο από τα μέλη της οργάνωσης, με καλυμμένα τα χαρακτηριστικά των προσώπων τους με κουκούλες, άνοιξαν με λοστό τη διερρηγμένη θύρα εξόδου κινδύνου, μπήκαν στο υποκατάστημα, το οποίο είχε παύσει τις εργασίες του για το κοινό, και αφαίρεσαν μεγάλο χρηματικό ποσό και διέφυγαν.
5. Στις 3-10-2011 μέλη της εγκληματικής οργάνωσης με καλυμμένα τα χαρακτηριστικά των προσώπων τους με κουκούλες, εισήλθαν σε υποκατάστημα Τράπεζας στον Άγιο Δημήτριο από παράθυρο, το οποίο ήταν ανοικτό, αφού είχαν νωρίτερα κόψει τα μεταλλικά του κιγκλιδώματα και με την απειλή πολεμικού τυφεκίου τύπου Κalashnikov, αφαίρεσαν μεγάλο χρηματικό ποσό.
6. Στις 4-10-2010 τα ξημερώματα, μέλη της εγκληματικής οργάνωσης με καλυμμένα τα χαρακτηριστικά των προσώπων τους με κουκούλες, εισήλθαν σε Τράπεζα στο Άργος και με την απειλή πολεμικού τυφεκίου τύπου Kalashnikov και πιστολιών αποπειράθηκαν να ανοίξουν το χρηματοκιβώτιο. Ειδοποιηθήκαν από συνεργό τους ότι στο σημείο προσέγγιζαν αστυνομικοί και ακολούθησε καταδίωξη, κατά την οποία οι δράστες πυροβόλησαν με ανθρωποκτόνο πρόθεση τους αστυνομικούς και τραυμάτισαν έναν αστυνομικό.
7. Στις 4-3-2011 το πρωί, μέλη της εγκληματικής οργάνωσης με καλυμμένα τα χαρακτηριστικά των προσώπων τους με κουκούλες, εισήλθαν σε υποκατάστημα  Τράπεζας στη Σπάρτη και με την απειλή όπλου αφαίρεσαν μεγάλο χρηματικό ποσό. 
8. Στις 4-4-2011 το μεσημέρι μέλη της εγκληματικής οργάνωσης, με καλυμμένα τα χαρακτηριστικά των προσώπων τους με κουκούλες, εισήλθαν σε υποκατάστημα Τράπεζας στην Κυπαρισσία Μεσσηνίας και με την απειλή όπλου αφαίρεσαν μικρό χρηματικό ποσό.
9. Στις 19-4-2011 το μεσημέρι, μέλη της εγκληματικής οργάνωσης, με καλυμμένα τα χαρακτηριστικά των προσώπων τους με κουκούλες, εισήλθαν σε υποκατάστημα Τράπεζας στη Νέα Ιωνία Αττικής, από παράθυρο του οποίου είχαν νωρίτερα κόψει τα μεταλλικά κιγκλιδώματα και με την απειλή πολεμικού τυφεκίου τύπου Κalashnikov, αφαίρεσαν μεγάλο χρηματικό ποσό. 
10. Στις 21-9-2011 το πρωί μέλη της εγκληματικής οργάνωσης, με καλυμμένα τα χαρακτηριστικά των προσώπων τους, εισήλθαν σε υποκατάστημα Τράπεζας στα Βάγια Βοιωτίας και με την απειλή ενός πιστολιού και ενός πολεμικού τυφεκίου Κalashnikov αφαίρεσαν μικρό χρηματικό ποσό και μία (1) τραπεζική επιταγή. 
11. Στις 13-12-2010 το πρωί, μέλη της εγκληματικής οργάνωσης με καλυμμένα τα χαρακτηριστικά των προσώπων τους, εισήλθαν σε κατάστημα S/M στην Ε.Ο. Σπάρτης – Γυθείου και με την απειλή πιστολιών αφαίρεσαν χρηματικό ποσό.
ΕΚΡΗΞΕΙΣ-ΔΙΑΡΡΗΞΕΙΣ ΣΕ ΑΤΜ ΤΡΑΠΕΖΩΝ
1. Στις 26/11/2012 τα ξημερώματα, μέλη της εγκληματικής οργάνωσης με τη χρήση αυτοσχέδιου εκρηκτικού μηχανισμού ανατίναξαν Α.Τ.Μ. τράπεζας, που βρίσκεται σε κατάστημα S/M στο Μαρούσι και αφαίρεσαν μικρό χρηματικό ποσό. 
2. Στις 19/10/2012 τα ξημερώματα, στην πλατεία Τσάκου στην Αγία Παρασκευή και με τη χρήση αυτοσχέδιου εκρηκτικού μηχανισμού ανατίναξαν A.T.M Τράπεζας και αφαίρεσαν μεγάλο χρηματικό ποσό.
3. Στις 28/8/2012 τα ξημερώματα, ανατίναξαν με αυτοσχέδιο εκρηκτικό μηχανισμό Α.Τ.Μ Τράπεζας στο Ίλιον και αφαίρεσαν μεγάλο χρηματικό ποσό. 
4. Στις 16/8/2012 τα ξημερώματα, προσπάθησαν ανεπιτυχώς να ανατινάξουν με αυτοσχέδιο εκρηκτικό μηχανισμό και να διαρρήξουν ΑΤΜ Τράπεζας στη Ν. Ιωνία. 
5. Στις 15/08/2012 τα ξημερώματα,  αποπειράθηκαν με χρήση αυτοσχέδιου εκρηκτικού μηχανισμού να διαρρήξουν ΑΤΜ Τράπεζας στη Μεταμόρφωση.
6. Στις 28/7/2012 τα ξημερώματα αποπειράθηκαν να διαρρήξουν με τη χρήση αυτοσχέδιου εκρηκτικού μηχανισμού ΑΤΜ Τράπεζας στη Φιλοθέη.

… αν σας άρεσε το άρθρο μοιραστείτε το με τους φίλους σας απλά πατώντας Like …

Recommended For You