Είναι εγκεφαλικό θέμα… ακόμα και η αγάπη σας στη σοκολάτα, αν βέβαια λαμβάνει διαστάσεις μανίας. Οπως διαπιστώθηκε, ο εγκέφαλος των «σοκολατομανών» αντιδρά διαφορετικά όταν βλέπουν ή γεύονται τον γλυκό πειρασμό από αυτόν των πιο ψυχρών καταναλωτών του.
Βρετανοί ερευνητές χρησιμοποίησαν τη μέθοδο της μαγνητικής τομογραφίας για να αναζητήσουν τις υποσυνείδητες αντιδράσεις που προκαλεί το γλύκισμα. Ετσι διαπίστωσαν ότι τα κέντρα ευχαρίστησης του εγκεφάλου των «εραστών της σοκολάτας» δραστηριοποιούνται πολύ εντονότερα όταν έρχονται σε επαφή με το «αντικείμενο του πόθου» τους συγκριτικά με τον εγκέφαλο όσων αδιαφορούν για τη σοκολάτα. Ο εγκέφαλος σοκολατομανών αντιδρά σαν να είναι εξαρτημένοι από το γλυκό. Οταν οι επιστήμονες έδειξαν σε μανιώδεις λάτρεις της σοκολάτας απλά και μόνο φωτογραφίες του γλυκίσματος, παρατήρησαν δραστηριοποίηση περιοχών του εγκεφάλου που συνδέονται με εξάρτηση από ναρκωτικά.
Πείραμα με 8 γυναίκες
Ο καθηγητής Εντμοντ Ρολς και η Κιάρα ΜακΚάμπ του τμήματος πειραματικής ψυχολογίας του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης χρησιμοποίησαν τη μέθοδο της λειτουργικής μαγνητικής τομογραφίας (fMRI) και έλαβαν απεικονίσεις του εγκεφάλου 8 γυναικών που λάτρευαν τη σοκολάτα και οκτώ που την αντιμετώπιζαν με… ψυχρότητα.
Αρχικώς οι επιστήμονες τούς έδειξαν φωτογραφίες πλάκας σοκολάτας και στη συνέχεια τους επέτρεψαν να δοκιμάσουν ρόφημα σοκολάτας, ενώ βρίσκονταν στο εσωτερικό του τομογράφου.
Οι γυναίκες που λάτρευαν τη σοκολάτα χαρακτήρισαν την εμπειρία πιο ευχάριστη. Ο εγκέφαλός τους, όμως, αντέδρασε διαφορετικά απ’ αυτόν γυναικών που ήταν αδιάφορες προς το γλύκισμα. Τρεις περιοχές σημαντικές στην αντίληψη της ευχαρίστησης και τη δημιουργία εθισμού, είχαν δραστηριοποιηθεί πιο έντονα. «Μπορούμε να βρούμε τι είναι αυτό που μας αρέσει αναλύοντας την αντίδραση του εγκεφάλου στο συγκεκριμένο ερέθισμα», λέει ο καθηγητής Ρολς.
Επίσης, η μελέτη έδειξε ότι ο συνδυασμός της όψης και της γεύσης της σοκολάτας προκαλεί ακόμα πιο έντονη αντίδραση στον εγκέφαλο.
http://news.kathimerini.gr