Εδώ «αναπνέει» το Ελληνικό Internet

Στη λεωφόρο Βασιλέως Κωνσταντίνου, στον αριθμό 48 υπάρχει ένα κτίριο που μπορεί να ισχυριστεί ότι εκεί, μπορεί να μην είναι η καρδιά, αλλά σίγουρα είναι ο πνεύμονας του Ελληνικού Ίντερνετ. Είναι το GR-IX, ο κόμβος ουδέτερης διασύνδεσηςμεταξύ όλων των ISPs στη χώρα. Με πιο απλά λόγια; Είναι το μέρος στο οποίο όλες οι εταιρείες που παρέχουν Internet στην Ελλάδα, «ενώνονται» μεταξύ τους άμεσα προκειμένου, τόσο οι πελάτες τους, όσο και οι ιστοσελίδες που επισκέπτονται οι πελάτες τους να μπορούν να «συνεννοούνται» μεταξύ τους.
Η παραπάνω διαδικασία λέγεται και peering και προσφέρει πολλά οφέλη. Αρχικά στους ίδιους τους παρόχους σχετικά με το κόστος κυκλοφορίας των δεδομένων τους, το bandwidth που καταναλώνουν και την καθυστέρηση στην μεταφορά της πληροφορίας. Εν τέλει, όμως, αυτός ο οποίος ωφελείται από την λειτουργία ενός τέτοιου κόμβου, είμαστε εμείς, οι τελικοί χρήστες. Εκμεταλλευόμαστε την άμεση διασύνδεση μεταξύ των παρόχων που χρησιμοποιούμε, με αποτέλεσμα να έχουμε πρόσβαση στο διαδίκτυο με περισσότερη ταχύτητα, καθώς, η τοπική κίνηση στο διαδίκτυο φιλοξενείται σε τοπικές υποδομές και όχι διεθνείς.
Το GR-IX έχει δημιουργηθεί από το Εθνικό Δίκτυο Έρευνας και Τεχνολογίας και φιλοξενείται στο κτίριο της Λεωφόρου Βασιλέως Κωνσταντίνου με την πλευρά του να βλέπει στην οδό Ριζάρη. Μέλη του GR-IX είναι όλοι οι γνωστοί σε εμάς πάροχοι internet στην Ελλάδα. Δημιουργήθηκε το 2009, αλλά πριν από αυτό, από το υπήρχε το Α-ΙΧ που εξυπηρετούσε τον ίδιο σκοπό.
Χμ… ακόμα δεν σας πείσαμε ότι το GR-IX είναι το κτίριο και η υποδομή απ’ όπου ανασαίνει το Ελληνικό Internet; Φανταστείτε το εξής απλό. Τώρα, όταν θέλουμε να έχουμε πρόσβαση σε μία Ελληνική ιστοσελίδα, μπορούμε να το κάνουμε εύκολα και γρήγορα, εφόσον με το GR-IX οι πάροχοι του ίντερνετ «συνεννοούνται» μεταξύ τους και κανονίζουν τοπικά την «κίνησή μας». Αν δεν υπήρχε το GR-IX, η σύνδεσή μας με το Ελληνικό website που θα θέλαμε να επισκεφτούμε, θα γινόταν μέσω διεθνών ή άλλων κόμβων, πράγμα που σημαίνει ότι θα καθυστερούσε σημαντικά η πρόσβασή μας, αλλά και θα κόστιζε πάρα πολύ. Το Internet Exchange Point όπως το GR-IX, είναι η υποδομή που «στεγάζει» μία μεγάλη συμφωνία μεταξύ των παρόχων σε αυτή τη χώρα, να «ενώσουν» την τεχνολογία τους.
Όπως το GR-IX, υπάρχουν (ευτυχώς) εκατοντάδες IXPs στον κόσμο, ένα ανεπίσημο χάρτη των οποίων μπορείτε να δείτε εδώ.
Το GR-IX είναι η πρώτη από τις αναφορές μας στην υποδομή του Ίντερνετ στην Ελλάδα. Μπορεί να φαίνεται απλό να πληκτρολογήστε την διεύθυνση του digitallife.gr στον browser σας και να εμφανιστεί η αρχική μας σελίδα, αλλά πίσω από αυτό, υπάρχει μία τεράστια υποδομή από καλώδια, εγκαταστάσεις και ανθρώπους, στην πιο συναρπαστική ανοιχτή κοινότητα που έχει δημιουργηθεί στον κόσμο: το παγκόσμιο διαδίκτυο.

… αν σας άρεσε το άρθρο μοιραστείτε το με τους φίλους σας απλά πατώντας Like …

Recommended For You