Εγκρίθηκε η καταβολή της δόσης στην Ελλάδα

Εγκρίθηκε από το Εurogroup η καταβολή της δόσης των 34,4 δισ. ευρώ προς της Ελλάδα. Η συνεδρίαση των Υπουργών Οικονομικών έληξε πριν λίγο. Η δόση σύμφωνα με Ευρωπαίους αξιωματούχους δεν αποκλείεται μάλιστα να εισρεύσει στη χώρα ακόμη και την προσεχή Δευτέρα. Juncker: Δώσαμε την έγκριση για την εκταμίευση των 49,1 δισ. προς την Ελλάδα.Σύμφωνα με δηλώσεις του Γάλλου Υπ.Οικ. κ. Μοσκοβισί, 7 δισ. θα κατευθυνθούν στον προϋπολογισμό, 11,3 δισ. για την επαναγορά ομολόγων και 16, για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. Τα ποσά αυτά αποτελούν μέρος του β’ πακέτου στήριξης. Γ. Στουρνάρας: Μεγάλη μέρα για την Ελλάδα.
Μέχρι τον Μάρτιο θα εκταμιευτούν στη χώρα συνολικά 52,5 δισ.ευρώ, από τα οποία τα 49 δισ. θα δοθούν από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό EFSF και τα υπόλοιπα 3,5 δισ. θα προέρχονται από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Ικανοποίηση εκφράζουν οι Ελληνες αξιωματούχοι του Υπ. Οικονομικών για έκβαση καλύτερη της αναμενόμενης.
Νωρίτερα μεταδίδαμε:
Αισιόδοξη ότι σήμερα θα αποφασιστεί η εκταμίευση της δόσης, δήλωσε σήμερα η Ανκελα Μέρκελ.
Την ίδια ώρα με δηλώσεις του ο Γάλλος Υπουργός Οικονομικών κ. Μοσκοβισί, στέλνει θετικό μήνυμα για τη χώρα μας, λέγοντας ότι πληρούνται οι προϋποθέσεις για να εγκριθεί σήμερα η καταβολή της δόσης στην Ελλάδα.
Στο σημερινό συμβούλιο υπουργών αναμένεται να αξιολογηθεί το αποτέλεσμα της επαναγοράς των ελληνικών ομολόγων αλλά και να αρθούν οι τελευταίες ενστάσεις της τρόικας για το περιεχόμενο του φορολογικού νομοσχεδίου, έτσι ώστε να είναι έτοιμο προς κατάθεση στη Βουλή αύριο Παρασκευή. Μοναδικό πονοκέφαλο αποτελεί η κάλυψη του κενού του 1,1 δισ. ευρώ που απαιτείται επιπλέον ύστερα από την επαναγορά ομολόγων μεγαλύτερης αξίας στην οποία προχωρεί ο ΟΔΔΗΧ, καθώς το συνολικό ποσό των προσφορών διαμορφώθηκε στα 31,9 δισ. ευρώ με μέση τιμή επαναγοράς στο 33,8% της ονομαστικής αξίας ομολόγων. Ετσι, το κόστος της επαναγοράς ανέρχεται στα 11,29 δισ. ευρώ τη στιγμή που ο EFSF έχει ήδη εγκρίνει δάνειο 10,2 δισ. ευρώ, κάτι που μεταφράζεται σε ένα κενό της τάξης του 1,1 δισ. ευρώ.
Πράγματι, στη σημερινή συνεδρίαση του Eurogroup, προοιωνίζεται οριστικό, αίσιο τέλος στο πολύμηνο «θρίλερ της δόσης» μετά τα θετικά μηνύματα που εξέπεμψαν Βερολίνο, Βρυξέλλες και Παρίσι.
ΒΟΛΦΓΚΑΝΓΚ ΣΟΙΜΠΛΕ
Η γερμανική κυβέρνηση φέρεται να τάσσεται υπέρ της εκταμίευσης της επόμενης δόσης προς τη χώρα μας, μετά την επιτυχή έκβαση του ελληνικού προγράμματος επαναγοράς χρέους, σύμφωνα με επιστολή του υπουργού Οικονομικών κ. Βόλφγκανγκ Σόιμπλε προς το ομοσπονδιακό Κοινοβούλιο, την οποία επικαλείτο χθες το Reuters. Στην επιστολή, σύμφωνα με το πρακτορείο, επισημαίνεται ότι οι τροποποιήσεις στο ελληνικό πρόγραμμα διάσωσης και η επιτυχία του προγράμματος επαναγοράς χρέους σημαίνουν ότι το επίπεδο βιωσιμότητας του ελληνικού δημόσιου χρέους είναι τέτοιο ώστε «η γερμανική κυβέρνηση να στηρίζει την καταβολή της επόμενης δανειακής δόσης προς την Ελλάδα».
Τη λήψη της τελικής απόφασης για τη δόση στο σημερινό Eurogroup προανήγγειλε, ουσιαστικά και ο εκπρόσωπος της Κομισιόν.
ΣΑΙΜΟΝ Ο’ ΚΟΝΟΡ
«Αναμένουμε ότι η απόφαση για την εκταμίευση της δόσης θα ληφθεί αύριο (σήμερα), όπως είναι προγραμματισμένο», δήλωσε ο εκπρόσωπος της Κομισιόν κ. Σάιμον Ο’ Κόνορ, επισημαίνοντας και την ολοκλήρωση του προγράμματος επαναγοράς χρέους.
ΠΙΕΡ ΜΟΣΚΟΒΙΣΙ
Αισιοδοξία εξέφρασε, από την πλευρά του, ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας κ. Πιερ Μοσκοβισί, δηλώνοντας ότι η επιχείρηση εξαγοράς από την Ελλάδα του χρέους της υπήρξε «ικανοποιητική» και θα πρέπει να επιτρέψει σήμερα στην ευρωζώνη να αποδεσμεύσει την οικονομική βοήθεια που έχει υποσχεθεί στην Αθήνα.
«Τα αποτελέσματα είναι ικανοποιητικά, βρισκόμαστε πάνω στις ράγες και μέσα στο πλαίσιο αυτού που είχαμε προβλέψει», δήλωσε ο κ. Μοσκοβισί μιλώντας στο Γαλλικό Πρακτορείο και πρόσθεσε: «Εχω καλές ελπίδες ότι η αυριανή (σημερινή) συζήτηση μεταξύ των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης θα επιτρέψει να αποδεσμεύσουμε τη βοήθεια για την Ελλάδα». Σύμφωνα με τον κ. Πιερ Μοσκοβισί, το Eurogroup είχε ήδη το βράδυ της Τρίτης μία «θετική» τηλεδιάσκεψη για το θέμα αυτό. Οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης θα συνεδριάσουν σήμερα το πρωί στις Βρυξέλλες για να εξετάσουν το αποτέλεσμα αυτής της εξαγοράς χρέους, η οποία θεωρείται προαπαιτούμενο, κυρίως από το ΔΝΤ, για την αποδέσμευση δανείων ύψους 34,4 δισεκατομμυρίων ευρώ προς την Αθήνα που έχουν παγώσει από τον Ιούνιο.
ΓΙΟΥΤΑ ΟΥΡΠΙΛΑΙΝΕΝ
«Είναι πιθανόν να υπάρξει απόφαση για την εκταμίευση της επόμενης δόσης προς την Ελλάδα» στο Εurogroup της Πέμπτης, τόνισε και η Φινλανδή υπουργός Οικονομικών κυρία Γιούτα Ουρπιλάινεν προσερχόμενη χθες το απόγευμα στη συνεδρίαση του eco/fin.
ΜΑΡΚ ΡΟΥΤΕ
Από την πλευρά του, ο Ολλανδός πρωθυπουργός κ. Μαρκ Ρούτε δεν απέκλεισε νέο κούρεμα του ελληνικού χρέους.
Ο κ. Ρούτε είπε πως το ενδεχόμενο αυτό θα εξαρτηθεί από την κατάσταση σε σχέση με το ελληνικό χρέος το 2014. «Είναι προτάσεις που δεν υποστηρίζει η Ολλανδία, αλλά δεν μπορούμε να την αποκλείσουμε», τόνισε σε ομιλία του στην ολλανδική Βουλή στο πλαίσιο συζήτησης για την ευρωζώνη και την Ελλάδα.
Κέρδος 13/12/2012 06:00

… πάτησε like για την συνέχεια του άρθρου …

Recommended For You