Απευθείας εικόνα της Γης από το Διάστημα έχουν την ευκαιρία να δουν όλοι οι κάτοικοι του πλανήτη μας μέσα από τις κάμερες υψηλής τεχνολογίας που τοποθέτησε η NASA στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό.
Οι τέσσερις κάμερες υψηλής τεχνολογίας είναι τοποθετημένες έξω από το Διεθνή Διαστημικό Σταθμό στο πλαίσιο ενός πειράματος το οποίο δύναται να αποδείξει αν οι κάμερες μπορούν να αντέξουν και να λειτουργήσουν «στο εξαιρετικά ραδιενεργό περιβάλλον της χαμηλής τροχιάς της Γης».
Οι κάμερες του πειράματος High Definition Earth Viewing (HDEV) , που τέθηκαν σε λειτουργία στις 30 Απριλίου, περικλείονται σε ένα πεπιεσμένο και με ελεγχόμενη θερμοκρασία πλαίσιο.
Από τη στιγμή που ο σταθμός βρίσκεται σε τροχιά γύρω από τη Γη, κάθε 90 λεπτά, οι παρατηρητές που παρακολουθούν μπορούνα να δουν κάθε 45 λεπτά ένα ξημέρωμα ή ένα ηλιοβασίλεμα.
Μεταξύ των διακοπτών των καμερών, ένα γκρι και στη συνέχεια ένα μαύρο χρώμα. Οταν ο ISS βρίσκεται στο σκοτάδι όταν περνά από τη σκοτεινή πλευρά της Γης κατά την τροχιά, οι εικόνες θα είναι σκοτεινές. Στις περιπτώσεις απώλειας επικοινωνίας με τον ISS ή αν το πείραμα δεν λειτουργεί, το βίντεο θα καλύπτεται από γκρι χρώμα.
Live streaming video by Ustream
Η NASA λέει ότι μέρος του εξοπλισμού έχει σχεδιαστεί με τη βοήθεια μαθητών Λυκείου, τα οποίοα συνεργάζονται με την αμερικανική διαστημική υπηρεσία για τη δημιουργεία του προγράμματος HUNCH.
Τα συμπεράσματα από το πείραμα αυτό θα βοηθήσουν στην διαπίστωση των επιδράσεων του διαστημικού περιβάλλοντος στον εξοπλισμό και την ποιότητα των βίντεο – και κατ’ επέκταση στην ανθεκτικότηά τους, κάτι που μπορεί να αποδειχθεί εξαιρετικά χρήσιμο για τις μελλοντικές αποστολές. Στο σχεδιασμό μέρους του εξοπλισμού έχουν συμβάλει τα λύκεια που συνεργάζονται με τη NASA για το πρόγραμμα HUNCH.
Μέχρι στιγμής προβολές του πειράματος έχουν ξεπεράσει τα 7,9 εκατ