Δείτε πως εξαπλώνεται ο θάνατος στα κύτταρα ενός οργανισμού

Διεθνής ομάδα ερευνητών έκανε μια πολύ σημαντική ανακάλυψη σχετικά με το θάνατο και συγκεκριμένα τον τρόπο με τον οποίο πεθαίνουν τα δισεκατομμύρια κύτταρα ενός οργανισμού. Όπως περιγράφουν στο περιοδικό PLos Biology, ο θάνατος εξαπλώνεται με τη μορφή ενός μπλε φθορίζοντος κύματος που περνά από όλο το σώμα αφήνοντας πίσω του νεκρά κύτταρα.
Οι επιστήμονες κατόρθωσαν για πρώτη φορά να καταγράψουν το “κύμα του θανάτου” σε ένα σχετικά απλό οργανισμό όπως είναι το σκουλήκι. Όπως μπορείτε να διακρίνετε στην παρακάτω εικόνα, το φωσφορίζον μπλε κύμα διαπερνά το σώμα του σκουληκιού για περίπου 1,5 ώρα πριν από το θάνατο του ενώ η συνολική διάρκεια του φωτός πριν υποχωρήσει τελείως είναι 6 ώρες. Σύμφωνα με τους ερευνητές, το συγκεκριμένο οπτικό αποτέλεσμα υφίσταται κατά το θάνατο των σκουληκιών από ζέστη, κρύο ή ασθένεια.
Μάλιστα, η έρευνα δε σταμάτησε στην καταγραφή του θανάτου των κυττάρων, αλλά οι ερευνητές επιχείρησαν και να τον καθυστερήσουν μπλοκάροντας τα μόρια που εμπλέκονται στη διαδικασία της εξάπλωσης. Εν μέρει η προσπάθεια τους ήταν επιτυχημένη κατορθώνοντας πράγματι να επιβραδύνουν το θάνατο των σκουλικών λόγω μόλυνσης ή κρύου αλλά όχι αυτόν λόγω γήρατος.
http://blogs.smithsonianmag.com

Recommended For You