Δίδυμα σκάφη της NASA έκαναν τη βουτιά αυτοκτονίας στη Σελήνη

Έχοντας ολοκληρώσει μια λεπτομερή χαρτογράφηση του βαρυτικού πεδίου της Σελήνης, τα δίδυμα σκάφη Grail της NASA αυτοκαταστράφηκαν, προσκρούοντας σε ένα βουνό κοντά στο βόρειο πόλο του φεγγαριού. Η αυτοκτονία εξετελέσθη στις 00.28 ώρα Ελλάδας την Τρίτη.
Οι δύο δορυφόροι, με τις ονομασίες Ebb και Flow, είχαν σχεδόν εξαντλήσει τα καύσιμά τους και οι φθίνουσες τροχιές τους είχαν πέσει σε ύψος μόλις 23 χιλιoμέτρων από την επιφάνεια της Σελήνης.
Από την εκτόξευσή τους τον Ιανουάριο του 2012, τα σκάφη της αποστολής Grail πετούσαν σε σχηματισμό, το ένα πίσω από το άλλο, μετρώντας αδιάκοπα τη μεταξύ τους απόσταση.
Οι ανεπαίσθητες μεταβολές στην απόσταση αυτή προκαλούνται από τοπικές ανωμαλίες στο βαρυτικό πεδίο της Σελήνης, οι οποίες αντιστοιχούν σε περιοχές χαμηλότερης ή υψηλότερης πυκνότητας.
Η μελέτη της κατανομής της μάζας στη Σελήνη, εξηγεί η NASA σε ανακοίνωσή της, δίνει πληροφορίες για την εσωτερική σύσταση και δομή του δορυφόρου και αναμένεται να βοηθήσουν τους πλανητολόγους να κατανοήσουν πώς σχηματίστηκε η Γη αλλά και άλλοι βραχώδεις πλανήτες του Ηλιακού Συστήματος.
Οι δύο δορυφόροι προσέκρουσαν στην επιφάνεια με ταχύτητα 6.051 χιλιόμετρα την ώρα, ή 1,7 χιλιόμετρα το δευτερόλεπτο.
Η πρόσκρουση δεν ήταν δυνατό να καταγραφεί με τηλεσκόπια αφού το σημείο μηδέν βρισκόταν εκείνη την ώρα βυθισμένο στο σκοτάδι.
Για τις τελευταίες στιγμές της αποστολής η ΝASA είχε προγραμματίσει ζωντανό σχολιασμό που μεταδόθηκε μέσω του NASA ΤV αλλά και μέσω του Ustream.
Newsroom ΔΟΛ

… αν σας άρεσε το άρθρο μοιραστείτε το με τους φίλους σας απλά πατώντας Like …

Recommended For You