ΚΑΘΩΣ περπατάτε σε έναν πολυσύχναστο δρόμο της Μπανγκόκ, στην Ταϋλάνδη, ίσως νιώσετε ξαφνικά να σας τραβάει μια ακατανίκητη ευωδιά που αναδίδεται από την άκρη του δρόμου. Εκεί, διάφοροι σεφ ετοιμάζουν στο ύπαιθρο παραδοσιακά πιάτα της ταϋλανδέζικης κουζίνας. Αφού χορτάσει η μύτη σας από τις γαργαλιστικές μυρωδιές και τα μάτια σας από την πανδαισία των χρωμάτων, ίσως μπείτε στον πειρασμό να δοκιμάσετε το λαχταριστό φαγητό.
Το ταϋλανδέζικο φαγητό οφείλει τη θελκτικότητά του στην ανάμειξη προσεκτικά επιλεγμένων χορταρικών, ριζών, φύλλων και σπόρων. Αυτά τα υλικά δημιουργούν ένα κράμα από γλυκές, ξινές, αλμυρές, πικρές και καυτερές γεύσεις και μυρωδιές τις οποίες είναι πολύ δύσκολο να προσπεράσεις χωρίς τουλάχιστον να δοκιμάσεις. Πώς απέκτησε η Ταϋλάνδη τόσο ασυνήθιστη κουζίνα; Η απάντηση βρίσκεται στο μακρινό παρελθόν.
Διεθνές Μωσαϊκό Γεύσεων
Η Ταϋλάνδη κατέχει κομβική θέση στην Ασία. Επί αιώνες, Κινέζοι, Λαοτινοί, Καμποτζιανοί, Ινδονήσιοι, Ευρωπαίοι και άλλοι περνούσαν από την Ταϋλάνδη ταξιδεύοντας για άλλα μέρη, και πολλοί από αυτούς εγκαταστάθηκαν εκεί. Αυτοί οι άνθρωποι έφεραν μαζί τους τα φαγητά από τις πατρίδες τους, και έτσι οι γεύσεις και τα αρώματα από όλα εκείνα τα διαφορετικά εδέσματα παρέμειναν στην Ταϋλάνδη.
Κάποτε, στο μακρινό παρελθόν, Ινδοί ταξιδιώτες έμαθαν στους Ταϋλανδούς να χρησιμοποιούν το κάρι στη μαγειρική. Το 16ο αιώνα, οι Πορτογάλοι έφεραν τις καυτερές πιπεριές τσίλι, ίσως δε και τις ντομάτες. Σήμερα, η κουζίνα της Ταϋλάνδης είναι πολυποίκιλη, αλλά τα περισσότερα ταϋλανδέζικα πιάτα περιλαμβάνουν διάφορες κίτρινες, πράσινες και κόκκινες πιπεριές τσίλι, καθώς και ομοιόχρωμα είδη πάστας κάρι. Αυτή η ανάμειξη του κάρι με το τσίλι δίνει στην ταϋλανδέζικη κουζίνα τις πλούσιες γεύσεις που χαρακτηρίζουν τα φαγητά της Ανατολής.
Πολλά Πιάτα, Πολύ Περισσότερες Γεύσεις
Ένα συνηθισμένο ταϋλανδέζικο γεύμα αποτελείται από διάφορα πιάτα, τα οποία μπορεί να περιλαμβάνουν σούπα, σαλάτα, υλικά τηγανισμένα σε γουόκ, κάρι και σάλτσες στις οποίες βουτάει κανείς τις μπουκιές του φαγητού. Στο τραπέζι υπάρχει πάντα αχνιστό λευκό ρύζι. Έπειτα υπάρχει το επιδόρπιο, το οποίο μπορεί να περιλαμβάνει γλυκά με βάση τη ζάχαρη και τα αβγά. Η ψίχα και το γάλα της καρύδας συγκαταλέγονται επίσης στο γλυκό κομμάτι της ταϋλανδέζικης μαγειρικής.
Βασική προϋπόθεση για το καλό φαγητό οπουδήποτε είναι τα φρέσκα υλικά, και στην Ταϋλάνδη τα βρίσκει κανείς πανεύκολα. Στις πόλεις και στις κωμοπόλεις, οι αγορές πουλάνε φρέσκα φρούτα, λαχανικά, ψάρια και καρυκεύματα όπως σιτρονέλλα, κορίανδρο, σκόρδο, πιπερόριζα, γκαλάνγκα, κάρδαμο, ταμάρινδο και κύμινο. Σε τέτοιες αγορές θα βρείτε επίσης άφθονες καυτερές πιπεριές τσίλι και γλυκολέμονα, κύρια στοιχεία της ταϋλανδέζικης διατροφής.
Είτε επισκέπτεστε την Ταϋλάνδη είτε επιθυμείτε να γευτείτε την ταϋλανδέζικη μαγειρική στον τόπο σας, δοκιμάστε το τομ γιαμ γκουνγκ, την καυτερή και ξινή γαριδόσουπα που είναι σπεσιαλιτέ της Ταϋλάνδης. Άλλες καλές επιλογές είναι η πικάντικη σαλάτα με παπάγια, τα διάφανα νουντλς με ψητό κοτόπουλο ή πάπια, ψιλοκομμένο χοιρινό ή μαριναρισμένο ψάρι. Το μα χο, που σημαίνει «άλογα που καλπάζουν», είναι ένα μείγμα από χοιρινό, γαρίδες και φιστίκια περιχυμένο πάνω σε φρέσκο ανανά και γαρνιρισμένο με κόκκινες πιπεριές τσίλι και φύλλα κορίανδρου. Για να ολοκληρώσετε το γεύμα σας, δοκιμάστε ένα επιδόρπιο από κολλώδες ρύζι με γάλα καρύδας και μάνγκο.
Ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος για να φάτε ταϋλανδέζικο φαγητό; Σε μερικά μέρη της χώρας, το έθιμο επιτάσσει να χρησιμοποιήσετε τα δάχτυλά σας για να πλάσετε το ειδικά μαγειρεμένο κολλώδες ρύζι σε μπαλίτσες, τις οποίες κατόπιν βουτάτε σε σάλτσες και από εκεί τις βάζετε κατευθείαν στο στόμα. Όταν τρώτε πιάτα με νουντλς, ίσως προτιμήσετε τα ξυλάκια. Αλλά αν δεν τα καταφέρνετε καλά με τα ξυλάκια, μπορείτε πάντα να καταφύγετε στο πιρούνι και στο κουτάλι.
Μήπως σας άνοιξε τώρα η όρεξη για ταϋλανδέζικη κουζίνα; Οι λιχουδιές αυτής της όμορφης ασιατικής χώρας ίσως σας φέρουν σε έναν κόσμο γεύσεων τον οποίο δεν έχετε εξερευνήσει ακόμη—τον κόσμο των γαστρονομικών απολαύσεων της Άπω Ανατολής.
http://wol.jw.org