Γενετικά τροποποιημένο ρύζι προστατεύει από φονικό ιό

Περισσότερο από μισό εκατομμύριο άνθρωποι, κυρίως βρέφη και νήπια σε αναπτυσσόμενες χώρες, πεθαίνουν κάθε χρόνο από τον ροταϊό, ο οποίος προκαλεί οξεία γαστρεντερίτιδα. Τη λύση θα μπορούσε να προσφέρει μια ποικιλία ρυζιού που έχει τροποποιηθεί γενετικά ώστε να παράγει ένα αντίσωμα, εκτιμά διεθνής ομάδα ερευνητών.
Ο ροταϊός είναι η συχνότερη αιτία διάρροιας στις μικρές ηλικίες και μπορεί να προκαλέσει θάνατο από αφυδάτωση, ειδικά σε χώρες όπου οι υποδομές υγείας είναι ανεπαρκείς. Η ασθένεια μπορεί να προληφθεί με εμβόλιο, για άγνωστο όμως λόγο η αποτελεσματικότητα του εμβολιασμού είναι μικρότερη στις φτωχές από ό,τι στις πλούσιες χώρες -η μόλυνση αποτρέπεται μόνο στο 50 με 60 τοις εκατό των περιπτώσεων.
Τα κρούσματα θα μπορούσαν να μειωθούν χάρη στο γενετικά τροποποιημένο ρύζι MucoRice-ARP1, αναφέρουν στο Journal of Clinical Investigation ερευνητές από την Ιαπωνία, τη Βρετανία, την Ολλανδία και τη Σουηδία.
Η νέα ποικιλία ρυζιού παράγει ένα αντίσωμα, το arp1, το οποίο βοηθά το ανοσοποιητικό σύστημα να αντιμετωπίσει τον ιό. Το γονίδιο του arp1 απομονώθηκε από το λάμα, έναν συγγενή της καμήλας που ζει στη Νότιο Αμερική.
Τα αντισώματα είναι πρωτεΐνες, και οι πρωτεΐνες συνήθως καταστρέφονται από τα υγρά του στομάχου. Χάρη στην ασυνήθιστη δομή του, όμως, το arp1 επιζεί στο πεπτικό σύστημα και επιπλέον δεν καταστρέφεται με το μαγείρεμα.
Έπειτα από κλινική μελέτη στο Μπαγκλαντές που έδειξαν ότι το αντίσωμα είναι αποτελεσματικό στην πρόληψη της γαστρεντερίτιδας από ροταϊό, η διεθνής ερευνητική ομάδα προχώρησε σε δοκιμές σε πειραματόζωα, οι οποίες έδειξαν ότι η κατανάλωση του MucoRice-ARP1 σε καθημερινή βάση μειώνει τον κίνδυνο λοίμωξης.
Οι ερευνητές επισημαίνουν πάντως ότι το εμβόλιο δεν έχει ακόμα δοκιμαστεί στον άνθρωπο και η διάθεσή του είναι απίθανο να αρχίσει σε λιγότερο από μια δεκαετία.
Εκτός όμως από την αποτελεσματικότητα της νέας προσέγγισης, βασικός παράγοντας για την αποδοχή και τη χρήση του MucoRice-ARP1 θα είναι πιθανότατα και η στάση της κοινής γνώμης.
Newsroom ΔΟΛ

Recommended For You