Σα σήμερα πριν 20 χρόνια ακριβώς, στάλθηκε το πρώτο γραπτό μήνυμα, εγκαινιάζοντας έναν ολοκαινούριο τρόπο επικοινωνίας, ο οποίος θα ζούσε ημέρες δόξας τα επόμενα χρόνια.
Ο πρώτος που “έριξε” την ιδέα για την αποστολή γραπτών μηνυμάτων ως τρόπου επικοινωνίας στο τραπέζι ήταν ο Μάττι Μακκόνεν (Matti Makkonen) κατά τη διάρκεια ενός συνδερίου με θέμα τις τηλεπικοινωνίες το 1984.
Γι’ αυτό το λόγο του έχει δοθεί ο τίτλος του “πατέρα του SMS” αν κι ο ίδιος στις λίγες συνεντεύξεις που έχει δώσει ανά τα χρόνια, δεν το δέχεται λέγοντας ότι επρόκειτο για ομαδική δουλειά κι όχι για δικό του κατόρθωμα.
Αποστολέας του πρώτου SMS (Short Messaging Service) ήταν ο τότε 22χρονος Βρετανός μηχανικός, Νιλ Παπγουόρθ (Neil Papworth) που έστειλε “Merry Christmas” μέσω ηλεκτρονικού υπολογιστή στο Ρίτσαρντ Τζάρβις (Richard Jarvis) της Vodafone.
Στο μήνυμά του δεν πήρε απάντηση ποτέ αφού τότε ακόμη δεν υπήρχε τρόπος για κάτι τέτοιο, ενώ στις αρχές το SMS θεωρούνταν ως ένας γρήγορος τρόπος επικοινωνίας για επαγγελματικούς, όμως, σκοπούς.
Βέβαια, στην πορεία, όπως ξέρουμε κι οι ίδιοι πολύ καλά δεν περιορίστηκε εκεί. Για να έχουμε μια εικόνα, αρκεί να πούμε ότι την περσινή χρόνια στάλθηκαν περίπου 8 τρισεκατομμύρια γραπτά μηνύματα.
Ωστόσο, τα τελευταία χρόνια μετά την εμφάνιση των smartphones που έφεραν μαζί υπηρεσίες, όπως WhatsApp και Viber, αλλά και του Twitter, οι χρήστες έχουν αρχίσει να στρέφονται προς εκείνη την κατεύθυνση.
Έτσι, δείχνει ότι αυτή η μορφή επικοινωνίας μέσω μηνυμάτων αλλάζει σιγά σιγά, κάνοντας τους αναλυτές να πιστεύουν ότι στο μέλλον εν τέλει θα κυριαρχήσουν και θα κάνουν τους χρήστες να “ξεχάσουν” το SMS.
Μέσα σε μια εικοσαετία, η επίδραση των γραπτών μηνυμάτων υπήρξε δραστικότατη στην κινητή τηλεφωνία, κυρίως στις μικρότερες ηλικίες (12 – 15 ετών), που, σύμφωνα με έρευνα της βρετανικής Ofcom, στέλνουν κατά μέσο όρο 193 SMS την εβδομάδα. Τα SMS αποτελούν τον δημοφιλέστερο τρόπο επικοινωνίας μεταξύ των νέων (16 – 24 ετών) σε καθημερινή βάση, με ποσοστό 90%, την ώρα που η ομιλία στο κινητό φαίνεται να χάνει έδαφος, με το 67% να κάνει κλήσεις καθημερινά.
Περισσότερα SMS φαίνεται να στέλνουν τα κορίτσια (12 – 15 ετών), με 221 την εβδομάδα κατά μέσο όρο και κατά 35% περισσότερα από ό,τι τα αγόρια της ίδιας ηλικίας, που στέλνουν 164. Αλλά και στις μικρότερες ηλικίες (8-11) τα κορίτσια φαίνονται πιο δραστήρια, στέλνοντας 41 γραπτά μηνύματα κάθε εβδομάδα. Συνολικά, σε όλο τον κόσμο, εκτιμάται πως 4 δισεκατομμύρια άνθρωποι χρησιμοποιούν SMS για να επικοινωνήσουν.
Εντούτοις, το SMS δείχνει πλεόν απειλούμενο από την άνοδο άλλων μορφών γραπτής επικοινωνίας, όπως οι υπηρεσίες instant messaging και οι ιστοσελίδες κοινωνικής δικτύωσης.
Σύμφωνα με τη βρετανική μελέτη, για πρώτη φορά στα χρονικά καταγράφεται μειώση του συνολικού αριθμού των γραπτών μηνυμάτων (38,5 δισεκατομμύρια από 39,7 που είχαν σταλεί πέρυσι) – αντικατοπτρίζοντας την αντίστοιχη τάση στις ΗΠΑ, όπου επίσης τα SMS παρουσιάζουν πτώση.
Σύμφωνα με τον διευθυντή έρευνας της Ofcom, Τζέιμς Θίκετ, “η δυνατότητα χρήσης μιας μεγάλης γκάμας εργαλείων επικοινωνίας, όπως το instant messaging και οι σελίδες κοινωνικής δικτύωσης, σημαίνει πως μπορεί οι άνθρωποι να στέλνουν λιγότερα SMS, αλλά επικοινωνούν ηλεκτρονικά περισσότερα από ό,τι ποτέ άλλοτε”.
http://www.e-go.gr
… η συνέχεια μετά τις διαφημίσεις …