Βρέθηκε ο νεκρός στον τάφο της Αμφίπολης

imagesΈναν ακέραιο σκελετό έκρυβε ο υπόγειος χώρος του τρίτου θαλάμου στο λόφο καστά της Αμφίπολης. Όπως ανακοινώθηκε από το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, τα οστά αναμένεται να μελετηθούν από επιστήμονες οι οποίοι θα ταυτοποιήσουν τον… «ένοικο» του τάφου τις προσεχείς ημέρες.

Ο τάφος είναι κατασκευασμένος από πωρόλιθους και βρίσκεται σε απόσταση 8,9 μέτρων από το θόλο του τύμβου. Οι εξωτερικές διαστάσεις του τάφου είναι μήκους 3,23μ., πλάτους 1,56μ. και σωζόμενου ύψους 1 μ. Ωστόσο, βρέθηκαν, κατά την ανασκαφή, ορθοστάτες από την ανωδομή του τάφου, που μας επιτρέπουν να θεωρήσουμε ότι το ύψος του έφτανε τουλάχιστον στο 1,80μ.

Όπως επισημάνθηκε από τους συμμετέχοντες στην ανασκαφή ο τύμβος στο λόφο Καστά ήταν δημόσιος, δηλαδή δεν πραγματοποιήθηκε με έξοδα κάποιου ιδιώτη. Είναι ενδεικτικό μάλιστα ότι χρησιμοποιήθηκε η μεγαλύτερη ποσότητα μαρμάρου που έχει χρησιμοποιηθεί στην περιοχή της Μακεδονίας.

Πιθανότατα, πρόκειται για μνημείο αφηρωϊσμένου νεκρού, δηλαδή, θνητού στον οποίον αποδόθηκαν λατρευτικές τιμές από την κοινωνία της εποχής του. Ο νεκρός ήταν εξέχουσα προσωπικότητα, καθώς μόνον έτσι εξηγείται η κατασκευή αυτού του μοναδικού ταφικού συγκροτήματος.

Την ίδια ώρα, επιστήμονες του ΑΠΘ αναμένεται τις προσεχείς ημέρες να συνδράμουν στην έρευνα. Την πρόταση έκανε το ίδρυμα στο υπουργείο Πολιτισμού, ενώ το κόστος των εργασιών θα ανέλθει στις 12.000 ευρώ. Πρόκειται να γίνει γεωφυσική διασκόπιση από το εργαστήριο Εφαρμοσμένης Γεωφυσικής.

«Με την αποκάλυψη του νεκρού, ολοκληρώθηκε αυτή η φάση της αρχαιολογικής μελέτης. Απομένουν πολλά» τόνισε σε δηλώσεις η Γενική Γραμματέας του υπουργείου Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη και συμπλήρωσε: «είμαστε πραγματικά ευτυχείς που το εύρημα βάζει ένα κομμάτι στο παζλ της ιστορίας και της αρχαιολογίας στην περιοχή. Σίγουρα πρόκειται για έναν αναπτυξιακό πόρο της περιοχής».

«Η ανασκαφή μας ολοκληρώθηκε με τον καλύτερο επιστημονικό τρόπο. Πρόκειται για έναν καταπληκτικό τάφο. Ευχαριστώ τους συνεργάτες μου που έδωσαν την ψυχή τους για αυτό το έργο. Η ανασκαφή του περιβόλου του τάφου έχει να μας δώσει ακόμα πολλά» σχολίασε από την πλευρά της η Κατερίνα Περιστέρη.

Home

Recommended For You