Βάλτε Γρήγορα στο Ψυγείο το Ζεστό Φαγητό

Είναι εσφαλμένο να αφήνουμε τα ζεστά φαγητά πάνω στον πάγκο για να κρυώσουν προτού τα βάλουμε στο ψυγείο, λέει η Μπέσι Μπέρι, διευθύντρια της Ανοιχτής Γραμμής του Υπουργείου Γεωργίας των ΗΠΑ για τα Κρέατα και τα Πουλερικά. «Ακόμη και φαγητά που έχουν μόλις βγει από το φούρνο ή από το μάτι της κουζίνας» πρέπει να μπαίνουν κατευθείαν στο ψυγείο αν δεν πρόκειται να καταναλωθούν άμεσα.

images

Όπως εξήγησε το Υπόμνημα του Πανεπιστημίου Ταφτς για την Υγεία και τη Διατροφή, «όσο πιο γρήγορα βάζετε τα μαγειρεμένα φαγητά στο ψυγείο, τόσο πιο γρήγορα θα σταματήσουν να αναπαράγονται οποιαδήποτε επιβλαβή βακτήρια που μπορεί να περιέχουν αυτές οι τροφές». Αλλά δεν θα προξενήσει αυτό βλάβη στο ψυγείο και δεν θα υπερφορτωθεί το μοτέρ του; Η κ. Μπέρι λέει όχι.

Τα σύγχρονα ψυγεία είναι σχεδιασμένα έτσι ώστε να δέχονται ζεστές τροφές. Η άποψη ότι δεν πρέπει να βάζουμε ζεστές τροφές στο ψυγείο ίσως έχει μείνει από τις ημέρες των ψυγείων πάγου, όπου η θερμότητα θα έλιωνε τον πάγο.

Ωστόσο, πρέπει να λαβαίνονται δύο προληπτικά μέτρα: Αν θέλετε να βάλετε στο ψυγείο κάτι μεγάλο—όπως ένα ολόκληρο κοτόπουλο, ένα σκεύος με σούπα ή μια βαθιά κατσαρόλα—πρέπει πρώτα να το μοιράσετε σε πιο ρηχά δοχεία, διότι διαφορετικά δεν θα παγώσει τόσο γρήγορα στο εσωτερικό του ώστε να σταματήσει η ανάπτυξη των βακτηρίων.

Επίσης, πρέπει να υπάρχει χώρος ανάμεσα στα ζεστά φαγητά και στα άλλα τρόφιμα μέσα στο ψυγείο για να μπορεί να κυκλοφορεί ο αέρας και να παγώνει τα φαγητά γρήγορα.

Recommended For You