Αυτός ο νεαρός απέδειξε ότι το facebook παραβιάζει τα προσωπικά δεδομένα και κέρδισε

imagesΕδώ και πολλά χρόνια, αυτός ο Αυστριακός φοιτητής Νομικής μάχεται στη δικαιοσύνη εναντίον του Facebook, το οποίο κατηγορεί ότι παραβιάζει το δικαίωμα στην ιδιωτική ζωή.

Ο Max Schrem κέρδισε τη δίκη στο δικαστήριο, την Τρίτη 6 Οκτωβρίου και αυτό αποτελεί προηγούμενο για όλο το αμερικανικό ίντερνετ.

Ηταν μια μάχη ανάμεσα στον Δαυίδ και τον Γολιάθ. Ο 27χρονος Max Schrems, κέρδισε τη δίκη εναντίον του γίγαντα των 1,4 δις χρηστών.

Ο νεαρός από το 2011 κατηγορεί το facebook ότι δεν σέβεται τους ευρωπαϊκούς κανονισμούς για τη διαφύλαξη της ιδιωτικής ζωής και το Ανώτατο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο τον δικαίωσε τελικά.

Ο Max Schrems, ως φοιτητής Νομικής και γνώστης, αμφισβήτισε μια απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, του 2000, η οποία εκτιμούσε ότι οι ΗΠΑ εφάρμοζαν το κατάλληλο πλαίσιο για τα δεδομένα προσωπικού χαρακτήρα. Τώρα, η απόφαση του ευρωπαϊκού δικαστηρίου αφορά εν πρώτοις το facebook, αλλά επίσης και όλες τις αμερικανικές επιχειρήσεις του ίντερνετ οι οποίες χρησιμοποιούν καθημερινά τα προσωπικά δεδομένα των χρηστών της Ευρώπης.

«Τα προσωπικά δεδομένα είναι το νέο πετρέλαιο»

Η μάχη του Max Schrems δεν ξεκίνησε χθες. Ο ίδιος δηλώνει ότι το κλικ έγινε στο μυαλό του σε μια εκδήλωση στις ΗΠΑ, το 2011.

«Σε μια επίσκεψή μου για σπουδές στην Σίλικον Βάλλεϊ κατάλαβα ότι οι Αμερικανοί περιφρονούν τα ευρωπαϊκά ιδεώδη. Βρισκόμουν σε μια αίθουσα όπου κανείς δεν ήξερε ότι ήμουν Αυστριακός και τότε κατάλαβα τι πίστευαν για τους νόμους μας», δηλώνει.

Γυρνώντας στην Αυστρία, ο φοιτητής ζητάει από το facebook να του στείλει μια συλλογή προσωπικών δεδομένων, για το άτομό του, για να επιβεβαιώσει την διαίσθησή του. Και πράγματι, παραλαμβάνει ένα αρχείο 1.222 σελίδων στο οποίο υπήρχαν τα πάντα γι’αυτόν, ακόμη και τα αρχεία που νόμιζε ότι είχε σβήσει.

Ο νεαρός σοκάρεται από το εύρημά του και του’ρχεται τότε η ιδέα ότι «για τους γίγαντες του ίντερνετ, τα προσωπικά δεδομένα είναι το νέο πετρέλαιο. Θέλουν απλά να τα αποκτήσουν». Ο Αυστριακός ξεκινάει τότε τη νομική του μάχη εναντίον του facebook.

Ξεκινάει μια πρώτη δίκη στην Ιρλανδία, όπου βρίσκεται η έδρα του facebook. Ο ίδιος είναι πεπεισμένος ότι η αμερικανική εταιρεία παραβιάζει το ευρωπαϊκό δίκαιο για τα προσωπικά δεδομένα. Η ιρλανδική δικαιοσύνη τον δικαιώνει και ζητάει από το facebook «να ξεκαθαρίσει την πολιτική του σε επίπεδο προσωπικών δεδομένων».

Αυτό που βοήθησε σημαντικά τον νεαρό Αυστριακό είναι οι αποκαλύψεις του Εντουαρντ Σνόουντεν για τις μυστικές παρακολουθήσεις των ΗΠΑ. Οι αποκαλύψεις για τη γενικευμένη χρήση ηλεκτρονικής παρακολούθησης εκ μέρους των ΗΠΑ ενθαρρύνει τον Max Schrems να ξεκινήσει νέα δίκη εναντίον του Facebook, αλλά και της Apple, Microsoft, Yahoo και Google. Αυτή είναι η δίκη που έγινε στο Ανώτατο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο και δικαίωσε τον νεαρό Αυστριακό.

Recommended For You