Αυτοκίνητο χωρίς πινακίδες; Κινήστε το κανονικά και με το νόμο!

Κρύος ιδρώτας έχει λούσει τους ιδιοκτήτες αυτοκινήτων, εν όψει των υψηλών τελών κυκλοφορίας και του φόρου πολυτελείας που θα κληθούν να καταβάλουν σε λίγες ημέρες.
Εκατοντάδες χιλιάδες κατέθεσαν πέρυσι τις πινακίδες τους και άλλοι τόσοι πιθανόν να σκέφτονται φέτος να κάνουν το ίδιο και να παρκάρουν τα αυτοκίνητά τους στο γκαράζ. Κι όμως, σύμφωνα με τη νομοθεσία, οι κάτοχοι των συγκεκριμένων αυτοκινήτων μπορούν και χωρίς πινακίδες να κινήσουν νόμιμα τα οχήματά τους 2 ημέρες το μήνα, καταβάλλοντας μόλις 4 ευρώ για κάθε ημέρα!
Όπως αναφέρει η «Ημερησία», το μέτρο της ακινησίας είχε θεσπιστεί με το άρθρο 22 του νόμου 2367/1953, το οποίο ορίζει πως «σε εξαιρετικές περιπτώσεις επιτρέπεται η κυκλοφορία αυτοκινήτου ή μοτοσικλέτας με προσωρινή άδεια και μέχρι δύο (2) μέρες το μήνα. Η προσωρινή άδεια χορηγείται αποκλειστικά και μόνο από τον Οικονομικό Έφορο».
Το 2003 το υπουργείο Οικονομικών όρισε για τη διαδικασία «Προσωρινής Χορήγησης Άδειας Κυκλοφορίας» πως οι ΔΟΥ που «χορηγούν τις προσωρινές άδειες θα χορηγούν και τις ειδικές πινακίδες από χαρτόνι “Μ”, χωρίς καμία ανάμειξη των Υπηρεσιών της Τροχαίας για θεώρηση ή άλλη ενέργεια».
Για ποια αυτοκίνητα επιτρέπεται να χορηγηθεί η προσωρινή άδεια
Η προσωρινή άδεια επιτρέπεται να χορηγηθεί για οχήματα:
που θα υποβληθούν σε δοκιμή, επισκευή ή πώληση,
που θα μεταφερθούν από τον τόπο αγοράς ή τελωνισμού στον τόπο ταξινόμησης,
που θα περάσουν έλεγχο από ΚΤΕΟ,
που πρόκειται να μεταβούν σε ειδικά συνεργεία για μετατροπή, προσθήκη αμαξωμάτων ή άλλων τεχνικών στοιχείων.
Πινακίδα “Μ” 24 ημέρες το χρόνο
Οι πινακίδες «Μ» μπορούν να χρησιμοποιηθούν από τους ιδιοκτήτες αυτοκινήτων που έχουν καταθέσει τις πινακίδες κυκλοφορίας τους για μέχρι και 2 ημέρες κάθε μήνα, με μόλις 8 ευρώ και για τις δύο. Δηλαδή, σύνολο 96 ευρώ το χρόνο, αλλά χωρίς τέλη κυκλοφορίας και φόρο πολυτελείας!
Ουσιαστικά, με αυτόν τον τρόπο ο ιδιοκτήτης του οχήματος μπορεί να διατηρεί σε καλή κατάσταση τον κινητήρα του οχήματος, αλλά και όλα τα υπόλοιπα μηχανικά μέρη, καθώς είναι γνωστό σε όλους πως η παρατεταμένη ακινησία του οχήματος δημιουργεί πολλά προβλήματα.
Ασφάλιση και Αντίγραφο της Άδειας Κυκλοφορίας
Η κίνηση οχήματος έστω και με τη χρήση πινακίδας “Μ” από την εφορία για 2 ημέρες κάθε μήνα είναι απολύτως νόμιμη. Ωστόσο, οι ιδιοκτήτες αυτοκινήτων με τις πινακίδες κυκλοφορίας κατατεθειμένες θα πρέπει να έχουν κρατήσει αντίγραφο της Άδειας Κυκλοφορίας που έχουν καταθέσει μαζί με τις πινακίδες, ώστε να μπορέσουν να ασφαλίσουν το όχημά τους.
Σύμφωνα με στελέχη του ασφαλιστικού κλάδου, η ασφάλιση ΙΧ έστω και για 2 ημέρες το μήνα πραγματοποιείται μόνο με την αποστολή του αντίγραφου της Άδειας Κυκλοφορίας του οχήματος. Σε διαφορετική περίπτωση, η ασφάλιση του οχήματος χωρίς πινακίδες κυκλοφορίας δεν είναι εφικτή.
Περισσότερα: Αυτοκίνητο χωρίς πινακίδες; Κινήστε το κανονικά και με το νόμο!
http://www.akous.gr

Recommended For You