Ανοιχτή επιστολή Συνδέσμου Αντιρρησιών Συνείδησης

Αγαπητοί φίλοι και συμπαραστάτες,
Εδώ και 6 μήνες βιώνουμε μια από τις χειρότερες χρονιές διώξεων στην ιστορία του κινήματος της άρνησης στράτευσης. Οι εκδικητικές διώξεις του στρατιωτικού μηχανισμού έχουν πλέον μετατραπεί σε φωτογραφικές συλλήψεις και ποινές με στόχο την εξόντωση των αντιρρησιών. Έξι δικαστήρια και πάνω από δέκα συλλήψεις ιδεολογικών αρνητών που ποτέ δεν έκρυψαν τα στοιχεία και τον τόπο κατοικίας τους, είναι η απόδειξη πως τα στρατολογικά γραφεία αντέδρασαν άμεσα και επιθετικά στο ολοένα μεγαλύτερο κύμα αρνητών στράτευσης.
Η επίθεση του στρατιωτικού μηχανισμού έχει επεκταθεί σε όλα τα στάδια της καθημερινής ζωής των πολιτών, ενώ φανερή είναι η αλλαγή και στον τρόπο δικαστικής αντιμετώπισης των αντιρρησιών. Πλέον δικάζονται σε αίθουσες δικαστηρίων όπου στο πινάκιο δεν υπάρχει καμία άλλη υπόθεση, καθώς ο λόγος τους δεν πρέπει να ακούγεται παραέξω. Δίκες ρεζερβέ, με τις αίθουσες ανοιχτές για λίγους. Στη μια μεριά οι υποστηρικτές του «κατηγορουμένου» και στην άλλη ασφαλίτες και στρατονόμοι
Όλα τα παραπάνω δεν μάς προκαλούν καμία έκπληξη. Η Ελλάδα κατέχει την χειρότερη θέση ανάμεσα στις 27 χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και την τέταρτη χειρότερη θέση ανάμεσα στις 47 χώρες του Συμβουλίου της Ευρώπης (μετά από Τουρκία, Αζερμπαϊτζάν και Αρμενία) στις παραβιάσεις των δικαιωμάτων των αντιρρησιών συνείδησης σύμφωνα με το EBCO και τις πρώτες θέσεις στις δαπάνες για στρατιωτικούς εξοπλισμούς σύμφωνα με το SIPRI.
Οι παραβιάσεις δικαιωμάτων που επιβλήθηκαν από το στρατιωτικό μηχανισμό (στρατολογικά γραφεία και εισαγγελίες) έχουν οδηγήσει μόνο τον Ιούνιο α) στη σύλληψη του Μιχάλη Τόλη στα Γιάννινα (03/06), β) στη σύλληψη (11/6) και δίκη (12/06) του Νίκου Καρανίκα (44 ετών) στη Θεσσαλονίκη, γ) τη δίκη και καταδίκη του Μενέλαου Εξίογλου (20/6) στην Αθήνα και δ) τη σύλληψη (20/06) του Λάζαρου Πετρομελίδη (50 ετών) στον Πειραιά την ίδια μέρα που κατέθεσε ως μάρτυρας υπεράσπισης στη δίκη Εξίογλου και την απελευθέρωσή του μετά από καταβολή ποσού 5.500 €.
Το επόμενο εξάμηνο είναι ήδη προγραμματισμένες δίκες για τους Νίκο Καρανίκα, Μενέλαο Εξίογλου, Μιχάλη Τόλη, Μπάμπη Ακριβόπουλο, Δημήτρη Νιώτη, Δημήτρη Σωτηρόπουλο – αυτές γνωρίζουμε ως τώρα. Την ίδια στιγμή όσοι δεν πάνε στο στρατό (μεταξύ των οποίων ολικοί αρνητές αλλά και όσοι θέλουν να εκπληρώσουν εναλλακτική υπηρεσία αλλά η σχετική επιτροπή το αρνείται) επιβαρύνονται με πρόστιμο ύψους 6.000 €. Το Ευρωπαικό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων αποφάσισε πως η άρνηση στράτευσης για λόγους συνείδησης αποτελεί θεμελιώδες ανθρώπινο δικαίωμα και έκρινε ότι δεν μπορούν τα στρατοδικεια να δικάζουν αντιρρησίες συνείδησης και μάλιστα επανειλημμένα για την ίδια πραξη. Η Ελλάδα, αγνοώντας τις αποφάσεις αυτές, προσπαθεί μέσα από συνεχείς ποινικές διώξεις και διοικητικά πρόστιμα, να εξοντώσει ηθικά, φυσικά και οικονομικά όσους ασκούν αυτό το δικαίωμα.
Καλούμε ομάδες, συλλογικότητες, κόμματα, παρατάξεις, κάθε ευαίσθητο και σκεπτόμενο πολίτη στην Ελλάδα και το εξωτερικό, να υποστηρίξει την προσπάθειά μας, ενισχύοντας το ταμείο υποστήριξης των διωκόμενων αρνητών στράτευσης[i] με ό,τι ποσό μπορεί. Την ώρα που η καταστολή απλώνεται πάνω από την ελληνική κοινωνία, όσοι επικαλούνται τη λέξη «δικαίωμα» τείνουν να θεωρούνται πια εχθροί του κράτους και η πρώτη φυλάκιση αρνητή στράτευσης εδώ και τουλάχιστον δέκα χρόνια, είναι πια πιο κοντά από ποτέ.
Αριθμός Λογαριασμού: Εθνική Τράπεζα: 139/953243-92, ΙΒAN: GR7301101390000013995324392
Σύνδεσμος Αντιρρησιών Συνείδησης
www.antirrisies.gr

Recommended For You