Αγοράζετε κοσμήματα από τηλεπωλήσεις; Είστε ΘΥΜΑΤΑ ενός μεγάλου ΣΚΑΝΔΑΛΟΥ!

«Φύκια για… μεταξωτές κορδέλες», φαίνεται ότι εμπορεύονται οι επιχειρηματίες που πωλούν κοσμήματα μέσω τηλεπωλήσεων, σύμφωνα με τους αρμόδιους φορείς. «Είναι ένα ζήτημα που με εξοργίζει. Όταν ένα κόσμημα κοστίζει για παράδειγμα 2.000 ευρώ και αυτοί το πουλούν 200 ευρώ, πως είναι δυνατόν να είναι αληθινό; Υπάρχουν διεθνείς τιμές του χρυσού και του διαμαντιού. Όταν λοιπόν κάτι πωλείται σε τόσο χαμηλές τιμές, δε γίνεται να είναι αληθινό», σημειώνει στην «Κ» η Άννα Μακρή- Βιλδιρίδου που διατηρεί κοσμηματοπωλείο στη Θεσσαλονίκη εδώ και 31χρόνια, ενώ η οικογένειά της βρίσκεται στο χώρο των κοσμημάτων από το 1902.

«Έχει τύχει να μου φέρουν για επιδιόρθωση κόσμημα που αγοράστηκε μέσω τηλεπώλησης και η ποιότητα του ήταν ευτελέστατη. Χρειάστηκε να μικρύνουμε δαχτυλίδι και έλιωσε. Επίσης, διαφημίζουν διαμάντια τα οποία όμως δε διευκρινίζουν πως είναι βιομηχανικά και φυσικά γι’ αυτό το λόγο δε φέρουν και την ανάλογη πιστοποίηση», λέει χαρακτηριστικά η κ. Βιλδιρίδου. Εκθαμβωτικά μονόπετρα, αστραφτεροί σταυροί, φανταχτερές ριβιέρες και άλλα… απαστράπτοντα κοσμήματα, λαμπιρίζουν στις οθόνες μας καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας, με τις τηλεπωλήσεις να «θολώνουν», όπως φαίνεται, το μάτι αλλά και την κρίση των καταναλωτών. «Πρόκειται για απάτη σε βάρος του καταναλωτή. Ενδεικτικά θα σας πω πως καθημερινά έχουμε τουλάχιστον δέκα καταγγελίες, που αφορούν σε προϊόντα τηλεπωλήσεων», υπογραμμίζει ο πρόεδρος Δ.Σ. του Ινστιτούτου Καταναλωτών (ΙΝΚΑ/ΓΟΚΕ), Γιώργος Λεχουρίτης.

Σωρεία καταγγελιών

«Άλλα προϊόντα παραγγέλνουν και άλλα παραλαμβάνουν. Οι περισσότεροι καταναλωτές που έχουν κάνει αγορές, μέσω τηλεπωλήσεων, παίρνουν τηλέφωνο και κάνουν καταγγελίες. Εμείς από την πλευρά μας, προσπαθούμε με κάθε τρόπο να αποτρέπουμε τους πολίτες από τέτοιου είδους αγορές. Άλλα είναι τα ποιοτικά χαρακτηριστικά των προϊόντων που προβάλλονται στις οθόνες και άλλα αυτά που τελικά καταλήγουν στους αγοραστές», σημειώνει ο κ. Λεχουρίτης. Ο ίδιος συνεχίζει λέγοντας ότι, «για τα κοσμήματα λένε ότι είναι επίχρυσα 18Κ και τελικά πρόκειται για τσίγκο. Έχουμε ζητήσει να παρέμβει το ΕΣΡ, προκειμένου να σταματήσουν οι τηλεπωλήσεις».

Η πολιτική της… μη επιστροφής

Σύμφωνα με τους αρμόδιους φορείς η τακτική που ακολουθούν αρκετοί τηλεπωλητές, είναι αυτή της μη επιστροφής. «Όπως μας έχουν καταγγείλει αρκετοί πολίτες, υπάρχουν περιπτώσεις όπου πελάτες ρώτησαν αν μπορούν να πάρουν τα χρήματά τους πίσω σε περίπτωση που δε μείνουν ικανοποιημένοι. Αφότου εφησυχάστηκαν από τον πωλητή που τους διαβεβαίωσε για τη δυνατότητα αλλαγής ή επιστροφής χρημάτων, όταν θέλησαν να προβούν σε αυτή την ενέργεια… τα χρήματα δεν επεστράφησαν ποτέ», τονίζει ο κ. Λεχουρίτης.

TEZAPSIDOU
η πρόεδρος της Συντεχνίας Χρυσοχόων Αργυροχόων Θεσσαλονίκης, Ελένη Τεζαψίδου

Την ίδια άποψη φαίνεται να έχει και η πρόεδρος της Συντεχνίας Χρυσοχόων Αργυροχόων Θεσσαλονίκης, Ελένη Τεζαψίδου. «Όταν οι πελάτες αντιλαμβάνονται ότι έχουν εξαπατηθεί και ζητούν τα χρήματά τους πίσω ή την αλλαγή του προϊόντος, η πολιτική είναι πως δε δέχονται επιστροφές και αυτό το γνωρίζω από ανθρώπους που είχαν προσωπική εμπειρία», σημειώνει.

Άνθρακας ο θησαυρός

«Ήμασταν οι πρώτοι που κινηθήκαμε νομικά ενάντια στις τηλεπωλήσεις κοσμημάτων. Μέσω της πανελλήνιας ομοσπονδίας, είχαμε προβεί σε καταγγελίες κατά συγεκριμένου επιχειρηματία που πουλούσε κοσμήματα με αυτό τον τρόπο. Όμως δυστυχώς παρότι έγιναν οι καταγγελίες, ο ίδιος συνεχίζει να δραστηριοποιείται», υπογραμμίζει η κ. Τεζαψίδου. Το βασικό ζήτημα, όπως λέει η ίδια, είναι πως αυτό που προβάλλουν δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα. «Υπάρχει μία παραπληροφόρηση και η περιγραφή των κοσμημάτων είναι αναληθής, ενώ με λέξεις άγνωστες στο ευρύ κοινό, προσπαθούν να πείσουν τον πελάτη πως… ο θησαυρός δεν είναι άνθρακας», τονίζει.

Η κ. Τεζαψίδου, εξηγώντας στην «Κ» τον τρόπο με τον οποίο οι τηλεπωλητές πείθουν το καταναλωτικό κοινό εξηγεί, «ξεκινούν με μία υπερβολική αρχική τιμή πώλησης και στη συνέχεια καταλήγουν σε μία εξευτελιστική τιμή, κάτι που είναι ιδιαίτερα παραπλανητικό. Σε αυτές τις περιπτώσεις η “προσφερόμενη” τιμή είναι και η πραγματική». Όπως λέει, σημαντικό ρόλο παίζει και ο τρόπος που παρουσιάζονται τα κοσμήματα. «Με τα διάφορα τεχνάσματα και τρικ που χρησιμοποιούν, τα κοσμήματα λάμπουν, ενώ όταν φτάνουν στον καταναλωτή η όψη τους είναι τελείως διαφορετική», καταλήγει η κ. Τεζαψίδου.

Η… παγίδα της ορολογίας

«Επειδή ο καταναλωτής έχει άγνοια σε κάποια ζητήματα που αφορούν στην ποιότητα των κοσμημάτων και δε γνωρίζει την ορολογία του κλάδου μας, είναι εύκολο να εξαπατηθεί. Για παράδειγμα, παρουσιάζουν ένα δαχτυλίδι και λένε ότι είναι 18m (που σημαίνει 18 καράτια επίστρωση, άρα είναι επίχρυσο), όμως ο κόσμος δεν καταλαβαίνει τι σημαίνει επίστρωση και κρατάει μόνο ότι είναι 18 καράτια», σημειώνει ο πρόεδρος του συλλόγου κοσμηματοπωλών- ωρολογοπωλών Θεσσαλονίκης, Πέτρος Καλπακίδης. «Το ίδιο ισχύει και σε περίπτωση που αναφέρονται σε πέτρα που είναι μπριγιάν. Όμως και ένα γυαλί μπορεί να είναι κοπής μπριγιάν- καθώς πρόκειται για είδος κοπής και όχι για είδος πέτρας- κάτι που δεν το γνωρίζει ο κόσμος που έχει ταυτίσει το μπριγιάν με κάτι πολύτιμο. Όπως καταλαβαίνετε λοιπόν, δε λένε ψέματα, όμως δε λένε και όλη την αλήθεια», τονίζει ο κ . Καλπακίδης.

kalpakidis
ο πρόεδρος του συλλόγου κοσμηματοπωλών- ωρολογοπωλών Θεσσαλονίκης, Πέτρος Καλπακίδης

Όπως εξηγεί ο ίδιος, «σε αυτές τις περιπτώσεις, ο καταναλωτής θα πρέπει να είναι υποψιασμένος και να ρωτήσει για το είδος της πέτρας. Όταν ένα κόσμημα είναι 5 γρ. και πωλείται για 15 ευρώ, είναι αδύνατον να πρόκειται για χρυσό 18 καρατίων. Ενδεικτικά, αυτή τη στιγμή η τιμή του χρυσού είναι 36.000 ευρώ το κιλό. Δηλαδή, το κόστος για 1 γρ. ακατέργαστου χρυσού 18Κ, είναι 27 ευρώ, αντίστοιχα για 5 γρ. 100 ευρώ κοστίζει μόνο η πρώτη ύλη», αναφέρει ο κ. Καλπακίδης. Πέραν όμως από το ενδεχόμενο εξαπάτησης του καταναλωτή, ο κ. Καλπακίδης υπογραμμίζει πως υπάρχει ενδεχόμενο να προκληθούν ακόμη και προβλήματα υγείας από τέτοιου είδους προϊόντα. «Ακόμη και αν πωλούνται ως φο μπιζού, σε τόσο χαμηλές τιμές, δε ξέρω καν αν είναι σωστά ως προς το μέταλλο που έχουν. Κάτι που είναι αρκετά σοβαρό, καθώς υπάρχει κίνδυνος να δημιουργηθούν ακόμη και δερματικά προβλήματα. Για παράδειγμα έχει απαγορευτεί η χρήση του νικέλιου γιατί προκαλεί δερματίτιδες», καταλήγει.

«Να προστατεύεται καταναλωτής και επιχειρηματίας»

«Εμείς ως σύλλογος, ζητάμε να υπάρχει καλύτερη ενημέρωση. Όταν παρουσιάζονται στην οθόνη το προϊόν, θα πρέπει να διευκρινίζεται ρητά η σύστασή του, με την ορολογία που χρησιμοποιείται στην αγορά. Φυσικά ζητάμε να τηρείται και το πλαίσιο του ωραρίου της αγοράς. Οι τηλεπωλήσεις γίνονται Σάββατο βράδυ, Κυριακές, βραδινές ώρες κάτι που σαφώς λειτουργεί εις βάρος μας», λέει χαρακτηριστικά ο κ. Καλπακίδης. «Δεν υπάρχει κανένα θεσμικό πλαίσιο στο κομμάτι των τηλεπωλήσεων, δεν είμαστε αντίθετοι στο να γίνονται πωλήσεις από απόσταση, αλλά με την προϋπόθεση να υπάρχουν κάποιοι κανόνες. Ως σύλλογος, πιστεύουμε πως ο φυσικός χώρος πώλησης πολύτιμων αντικειμένων, είναι τα καταστήματα. Είναι το είδος τέτοιο, που θα πρέπει ο αγοραστής να το δει από κοντά», καταλήγει ο ίδιος.

Το target group

Το… τηλεαγοραστικό κοινό μοιάζει να είναι συγκεκριμένο και να αποτελείται κυρίως από άτομα μεγάλης ηλικίας και σχετικά χαμηλού μορφωτικού επιπέδου, σύμφωνα με τους αρμόδιους. «Πρόκειται για άτομα μεγάλης ηλικίας και βασικό “αίτιο” είναι η μοναξιά. Μου έχει τύχει περίπτωση, όπου μία κυρία μου έφερε για επιδιόρθωση κόσμημα που αγόρασε από τηλεπώληση. Φυσικά δεν ήταν χρυσό και όταν τη ρώτησα γιατί το αγόρασε, μου απάντησε: είχα γυρίσει από το νοσοκομείο και ήθελα κάτι να κάνω για να νιώσω όμορφα. Οι νέοι άνθρωποι δεν παραπλανούνται τόσο εύκολα», εξηγεί ο κ. Καλπακίδης.

tsiropoulos
Στέφανος Τσιρόπουλος

Αντίστοιχη άποψη έχει και ο κοσμηματοπώλης, Στέφανος Τσιρόπουλος. «Πολλές φορές όσοι κάνουν τηλεπωλήσεις αποκρύπτουν μέρος της αλήθειας, προκειμένου να πείσουν τους καταναλωτές, πως πρόκειται για χρυσό κόσμημα. Γενικά θεωρώ πως απευθύνονται σε ένα κοινό χαμηλού μορφωτικού επιπέδου, οπότε είναι εύκολο να ξεγελαστούν. Για παράδειγμα μπορεί να λένε πως είναι χρυσό αναφερόμενοι στο χρώμα, έτσι οι ίδιοι είναι καλλυμένοι- δε λένε ψέματα, ο καταναλωτής όμως είναι εύκολο να εξαπατηθεί. Εκεί έγκειται στον αποδέκτη αυτόν των πληροφοριών, πως θα τις αξιολογήσει», σημειώνει ο κ. Τσιρόπουλος.

«Να γνωρίζουν τι αγοράζουν»

tsemperlidis
Ο πρόεδρος του ΚΕ.Π.ΚΑ, Νίκος Τσεμπερλίδης

Ο πρόεδρος του ΚΕ.Π.ΚΑ, Νίκος Τσεμπερλίδης, αναφέρει πως δεν έχει γίνει κάποια καταγγελία από καταναλωτές, όμως υπογραμμίζει ότι «αυτά τα κοσμήματα είναι επιχρυσωμένα και όχι χρυσά, μετά από λίγο διάστημα άλλωστε φεύγει και η λάμψη που παρουσιάζεται στις τηλεοράσεις». Όπως λέει, «θα πρέπει οι καταναλωτές να μην παραπλανούνται και να γνωρίζουν πως αυτό που αγοράζουν δεν είναι χρυσό». Ο κ. Τσεμπερλίδης, εφιστά την προσοχή των καταναλωτών και σημειώνει, «θα πρέπει να κάνουν έρευνα αγοράς πριν δώσουν τα χρήματά τους σε ένα προϊόν που βλέπουν στην τηλεόραση. Τα χρυσά κοσμήματα φέρουν τη σφραγίδα του κατασκευαστή. Όταν παρουσιάζεται μία ολόχρυση αλυσίδα- με την τιμή του χρυσού να είναι γνωστή- πως είναι δυνατόν να κοστίζει μόλις 25 ευρώ», τονίζει. Ο ίδιος σημειώνει πως, «αρκετές φορές ακόμη και τα επίχρυσα κοσμήματα, πωλούνται πιο φτηνά στα καταστήματα παρά στις τηλεπωλήσεις».

karfitsa.gr

Recommended For You