Έτσι… Για ένα κόσμο καλύτερο!

imagesΔεν είναι λίγοι εκείνοι που σε κοιτούν σαν μικρό εξωγηινάκι, κάθε φορά που κάνεις κάτι που δεν σου αποφέρει κάποιο άμεσο όφελος. Μα γιατί να κάνεις τον κόπο, τι θα κερδίσεις, ρωτούν γεμάτοι απορία. Πάμε να δούμε λοιπόν μερικά πράγματα που αξίζει να κάνεις, ακόμα και αν δε βλέπεις (άμεσα) το λόγο!

Να χαμογελάς στους ανθρώπους. Από την πωλήτρια που θα σε εξυπηρετήσει όταν κάνεις τα ψώνια σου, μέχρι και τον άστεγο που μαζεμένος σε μια γωνιά, συμμαζεύει τα λιγοστά του υπάρχοντα κάτω από πλαστικά καλύμματα. Μην είσαι καχύποπτος με τους ανθρώπους και μην “τσιγκουνεύεσαι” το χαμόγελο. Δε θα σου κοστίσει τίποτα, και πίστεψέ με αν πάρεις ως απάντηση ένα φωτεινό χαμόγελο, θα δεις πως τελικά πήρες κάτι παραπάνω.

Να αγαπάς τα ζώα. Όχι μόνο το σκύλο ή τη γάτα σου, αλλά και τα “αδέσποτα” που είναι λίγο βρωμικούλια, τις κότες, τα πρόβατα, τα ψάρια, τα ζουζούνια και ότι άλλο συναντάς στο διάβα σου. Αν μπορείς να κάνεις κάτι για να τα βοηθήσεις, μην το σκέφτεσαι, κάν’το! Μια μέρα με πολύ ζέστη δώσε λίγο νερό σε ένα διψασμένο σκύλο στο δρόμο σου προς τη δουλειά, και θα δεις πόσο όμορφα θα αισθανθείς! Την επόμενη φορά που θα δεις ένα ζουζούνι να πνίγεται στο νερό σου, πάρε το καλαμάκι και βοήθησε το να βγει και να συνεχίσει τη ζωή του. Μπορεί να είναι σύντομη, και καθόλου να μη θυμίζει τη δική σου, μα αυτό δεν την κάνει να αξίζει λιγότερο. Να αγαπάς και τα ζουζούνια λοιπόν! Μην αφήσεις κανέναν να σου πει πως εδώ ο κόσμος υποφέρει, εσύ με τα ζουζούνια ασχολείσαι! Το ότι ο κόσμος υποφέρει δε μπορεί να αποτελέσει δικαιολογία για κανενός τη γαϊδουριά!

Να βοηθάς τους γύρω σου, ακόμα και αν κανείς δε στο έχει ζητήσει. Να είσαι ευγενικός και να προσφέρεσαι να βοηθήσεις αν βλέπεις πως ο άλλος δυσκολεύεται να κάνει κάτι. Ποιος ξέρει, την επόμενη φορά μπορεί να είσαι εσύ αυτός που θα χρειαστεί κάτι!

Να σέβεσαι το περιβάλλον! Μπορεί κανείς να μη σε βλέπει, αλλά αυτός δεν είναι αρκετά ικανοποιητικός λόγος για να πετάξεις το περιτύλιγμα απο το παγωτό σου στο δρόμο. Αν πάλι εσύ ποτέ δεν πετάς σκουπίδια εκεί όπου δεν ανήκουν, και επομένως το πεταμένο περιτύλιγμα καμία σχέση δε μπορεί να έχει μαζί σου, αν βρεθεί στο δρόμο σου, μην το προσπεράσεις, αλλά μάζεψέ το και πέτα το στον πλησιέστερο κάδο. (Να προτιμάς τους κάδους ανακύκλωσης για ότι μπορεί να ανακυκλωθεί!) Τώρα που είναι καλοκαίρι, να προσέχεις τις παραλίες μας και όταν κάποιοι ασυνείδητοι πετούν τις γόπες τους και άλλα σκουπίδια στην άμμο, να τους ζητάς να τα μαζέψουν! Μη ντρέπεσαι! Και αν δεν ξέρεις σε ποιον ανήκουν, μάζεψέ τα εσύ και χρήσε τον εαυτό σου προστάτη της παραλίας για εκείνη τη μέρα!

Όταν συναντάς άστεγους, ζητιάνους ή άτομα που δεν έχουν τη δική σου οικονομική άνεση, ενίσχυσε τους όπως μπορείς. Δε χρειάζεται να είναι κάτι υλικό, μια απλή κουβέντα μπορεί να κάνει τη διαφορά! Η χαρά που θα δεις στο πρόσωπό τους αν τους αφιερώσεις λίγο από το χρόνο σου είναι ανεκτίμητη. Να τους αγαπάς αυτούς τους ανθρώπους. Ακόμα και αν σε φοβίζουν ή σε απωθούν με μια πρώτη ματιά, αν τους αφιερώσεις λίγο χρόνο θα δεις πως σου μοιάζουν πολύ περισσότερο απ’όσο νόμιζες!

Να αγαπάς χωρίς ταμπέλες. Ο κόσμος αξίζει την αγάπη σου. Και αν κάποιοι σου αποδείξουν το αντίθετο, να τους αγαπάς και αυτούς. Η αγάπη παράγει ενέργεια, ενώ το μίσος τρέφεται από αυτή. Να αγαπάς λοιπόν για εσένα, όχι για εκείνους. Και αν κανείς σε κοιτάξει με απορία και σε ρωτήσει για ποιο λόγο τόσος κόπος, να του πεις με χαμόγελο· Έτσι…για ένα κόσμο καλύτερο!

Πηγή: savoirville.gr

Recommended For You