Έξαρση στις απάτες μέσω internet – Οι 5 πιο συχνές μορφές και οδηγίες προστασίας

Οι καταγγελίες πολιτών προς την Αστυνομία, οι οποίοι έχουν πέσει θύματα απάτης μέσω διαδικτύου, έχουν πληθύνει το τελευταίο χρονικό διάστημα. Σύμφωνα με ανακοίνωση της Αστυνομίας, οι καταγγελίες αυτές, αφορούν κυρίως τις πιο κάτω, πέντε μορφές απάτης μέσω διαδικτύου.

images

Οι 5 μορφές απάτης είναι:

• Μετά από παράνομη επίθεση στο ηλεκτρονικό ταχυδρομείο του θύματος, γίνεται παρέμβαση στην επικοινωνία μεταξύ πελάτη και προμηθευτή ή πελάτη και τράπεζας, με αποτέλεσμα να δίνονται οδηγίες για μεταφορά χρημάτων σε τραπεζικούς λογαριασμούς των επιτήδειων.

• Μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ή μηνυμάτων σε κινητά τηλέφωνα, αναφέρεται ότι ο παραλήπτης είναι ο κληρονόμος ενός μεγάλου χρηματικού ποσού ή μιας μεγάλης περιουσίας και για να μπορέσει να παραλάβει την περιουσία αυτή θα πρέπει να καταβάλει κάποια χρηματικά έξοδα.

• Διαφημίζονται σε διάφορες ιστοσελίδες, ότι διάφορα προϊόντα τίθενται (π.χ. αυτοκίνητα, ηλεκτρονικές συσκευές κτλ), προς πώληση. Ανυποψίαστοι πολίτες, προβαίνουν στην αγορά αυτών των προϊόντων, τα οποία όμως δεν παραλαμβάνονται ποτέ.

• Αναρτήσεις σε σελίδες κοινωνικής δικτύωσης, από ομάδες ή άτομα, πίσω από τα οποία κρύβονται επιτήδειοι, για δήθεν παραχώρηση δανείων ή άλλων οικονομικών διευκολύνσεων, με ευνοϊκούς όρους.

• Προσέγγιση σε σελίδες κοινωνικής δικτύωσης από άτομα αντίθετου φύλου, δήθεν για δημιουργία γνωριμίας και στη συνέχεια δεσμού. Σταδιακά, αρχίζει η απαίτηση για καταβολή χρημάτων, με διάφορες αφορμές, όπως για αποστολή δώρου ή για προσωπική επίσκεψη από το εξωτερικό.

Η Αστυνομία απευθύνει έκκληση στο κοινό, να είναι ιδιαίτερα προσεκτικό και καχύποπτο, απέναντι σε τέτοιου είδους καταστάσεις και να ακολουθεί πιστά τις πιο κάτω οδηγίες:

• Να αγνοεί όλα τα ύποπτα μηνύματα, που προέρχονται από ύποπτα πρόσωπα.

• Να προβαίνει σε δεύτερη επιβεβαίωση των οδηγιών που δίνονται μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου για μεταφορά χρημάτων.

• Να είναι προσεχτικό στην επιλογή ιστοσελίδας και των προϊόντων που επιλέγει για αγορά στο διαδίκτυο.

Επίσης, καλείται το κοινό, μόλις υποπέσει στην αντίληψή του, οποιοδήποτε ύποπτο περιστατικό απάτης μέσω διαδικτύου, να επικοινωνεί με την Αστυνομία, ή να προβαίνει σε σχετική καταγγελία, μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας για καταχώρηση πληροφοριών ή καταγγελιών για το ηλεκτρονικό έγκλημα, που βρίσκεται στην ιστοσελίδα της Αστυνομίας.

Recommended For You