Πρόγνωση καιρού Δευτέρα 24-7-2017

Καλό καιρό και πολύ υψηλές θερμοκρασίες σε ολόκληρη τη χώρα, περιμένουμε τη Δευτέρα 24 Ιουλίου 2017. Τις θερμές ωστόσο ώρες της ημέρας στα κεντρικά και βόρεια ορεινά θα αναπτυχθούν νεφώσεις και θα εκδηλωθούν πρόσκαιρες καταιγίδες σε ορεινά τμήματα της Ανατολικής Μακεδονίας και της Θράκης Νωρίς το πρωί και αργά το βράδυ η ορατότητα θα είναι τοπικά περιορισμένη.

Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στη Δυτική Μακεδονία από 12 έως 35 βαθμούς, στη Βόρεια Ελλάδα από 16 έως 39, στην Κεντρική Ελλάδα από 18 έως 39 βαθμούς, στη Δυτική και Νότια Ελλάδα από 19 έως 37, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά από 19 έως 40 βαθμούς, στις Σποράδες από 22 έως 30, στις Κυκλάδες και στην Κρήτη από 22 έως 35 βαθμούς και στις νησιωτικές περιοχές του Ανατολικού Αιγαίου από 22 έως 38 βαθμούς Κελσίου.

Οι άνεμοι στο Βόρειο Αιγαίο θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις ασθενείς έως μέτριοι 3 με 5 μποφόρ και στο υπόλοιπο Αιγαίο βόρειοι σχεδόν μέτριοι έως μέτριοι 4 μ5 μποφόρ και τοπικά ισχυροί 6 μποφόρ. Στο Ιόνιο οι άνεμοι αρχικά θα πνέουν από ανατολικές διευθύνσεις ασθενείς, αλλά το μεσημέρι θα στραφούν σε βορειοδυτικούς με εντάσεις έως 5 μποφόρ, ενώ το βράδυ θα στραφούν εκ νέου σε ανατολικούς και θα εξασθενήσουν.

Ηλιοφάνεια και πολλή ζέστη περιμένουμε τη Δευτέρα στην Αττική. Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις ασθενείς έως σχεδόν μέτριοι 3 με 4 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 27 έως 39 βαθμούς, ενώ στα βόρεια τμήματα του νομού και ανατολικά παράλια οι μέγιστες δε θα ξεπεράσουν τους 35 βαθμούς Κελσίου..

Πρόσκαιρες νεφώσεις αναμένονται τη Δευτέρα στη Θεσσαλονίκη. Οι άνεμοι θα πνέουν από νότιες κυρίως διευθύνσεις ασθενείς έως σχεδόν μέτριοι. Η θερμοκρασία στο κέντρο της πόλης θα κυμανθεί από 26 έως 35 βαθμούς.

Πολύ καλές καιρικές συνθήκες περιμένουμε τη Δευτέρα στην Κω. Οι άνεμοι θα πνέουν βορειοδυτικοί σχεδόν μέτριοι έως μέτριοι 4 με 5 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 22 έως 36 βαθμούς.

Ηλιοφάνεια και ζέστη θα επικρατήσει τη Δευτέρα στη Λέσβο. Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι ασθενείς έως σχεδόν μέτριοι 3 με 4 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 22 έως 38 βαθμούς.

http://www.meteo.gr

23 Ιουλίου 1974 Η πτώση της χούντας και η αποκατάσταση της δημοκρατίας στην Ελλάδα

Στις 23 Ιουλίου 1974 η επτάχρονη δικτατορία της 21ης Απριλίου, υπό το βάρος της Τουρκικής εισβολής στην Κύπρο, κατέρρευσε. Οι στρατιωτικοί παρέδωσαν την εξουσία στους πολιτικούς και ο Κωνσταντίνος Καραμανλής ορκίστηκε πρωθυπουργός της χώρας, επικεφαλής της κυβέρνησης «Εθνικής Ενότητας» τις πρώτες πρωινές ώρες της 24ης Ιουλίου. Από την ημέρα αυτή αρχίζει η εποχή της «Μεταπολίτευσης», η λαμπρότερη, ίσως, περίοδος της πολιτικής ιστορίας του ελληνικού κράτους.

Η γενική επιστράτευση που κηρύχτηκε στις 21 Ιουλίου, μία ημέρα μετά την Τουρκική εισβολή στην Κύπρο, ήταν χαώδης και ανοργάνωτη και κατέδειξε την τραγική κατάσταση που βρισκόταν ο Ελληνικός Στρατός, μετά από επτά χρόνια δικτατορίας. Η κυβέρνηση Ανδρουτσόπουλου, που ήταν υποχείριο του «αόρατου δικτάτορα» Δημητρίου Ιωαννίδη, ήταν ανίκανη να πάρει σοβαρές αποφάσεις. Έτσι, η προσφυγή στους πολιτικούς ήταν μονόδρομος για τη στρατιωτική ηγεσία της χώρας.

Το πρωί της 23ης Ιουλίου, ο αρχηγός των Ενόπλων Δυνάμεων, στρατηγός Γρηγόριος Μπονάνος και οι αρχηγοί του Στρατού, αντιστράτηγος Ανδρέας Γαλατσάνος, Ναυτικού, αντιναύαρχος Πέτρος Αραπάκης και Αεροπορίας, αντιπτέραρχος Αλέξανδρος Παπανικολάου, σε σύσκεψη με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας στρατηγό Φαίδωνα Γκιζίκη διατύπωσαν την άποψη ότι είναι επιτακτική ανάγκη η ανάθεση της διακυβέρνησης της χώρας στους πολιτικούς. Στη συνέχεια, ο Γκιζίκης κάλεσε τον Ιωαννίδη και του ανακοίνωσε την απόφαση της ηγεσίας του στρατεύματος, χωρίς αυτός να αντιδράσει.

Στις 2 μετά το μεσημέρι κλήθηκαν σε σύσκεψη από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας σημαίνουσες πολιτικές προσωπικότητες της προδικτατορικής περιόδου. Στη σύσκεψη συμμετείχαν οι αρχηγοί των δύο μεγαλυτέρων κομμάτων Παναγιώτης Κανελλόπουλος της ΕΡΕ και Γεώργιος Μαύρος της «Ενώσεως Κέντρου», καθώς και οι Ευάγγελος Αβέρωφ, Σπύρος Μαρκεζίνης, Γεώργιος Αθανασιάδης-Νόβας, Στέφανος Στεφανόπουλος, Πέτρος Γαρουφαλλιάς και Ξενοφών Ζολώτας. Η δικτατορία της 21ης Απριλίου είχε ήδη καταρρεύσει.

Η άφιξη Καραμανλή στο αεροδρόμιο του Ελληνικού.

Στη σύσκεψη αποφασίστηκε ο σχηματισμός πολιτικής κυβέρνησης υπό τον Παναγιώτη Κανελλόπουλο, ο οποίος έλαβε προθεσμία έως τις 8 το βράδυ να ανακοινώσει τη σύνθεση του υπουργικού συμβουλίου. Εν τω μεταξύ, ο Ευάγγελος Αβέρωφ, που προέκρινε τη λύση Καραμανλή, ήλθε σε επαφή με τον πρώην πρωθυπουργό, που ζούσε αυτοεξόριστος στο Παρίσι από το 1963, και του ζήτησε να επιστρέψει το ταχύτερο δυνατό στην Ελλάδα. Στις 6:30 το απόγευμα, ο Αβέρωφ, με υπόδειξη του Γκιζίκη, τηλεφώνησε στον Κανελλόπουλο και του ανακοίνωσε την άρση της εντολής που του είχε ανατεθεί.

Στις 8 το βράδυ επαναλήφθηκε η σύσκεψη με τους πολιτικούς αρχηγούς και επικυρώθηκε η απόφαση για την ανάληψη της διακυβέρνησης της χώρας από τον Κωνσταντίνο Καραμανλή. Ο Πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας Βαλερί Ντ’ Εστέν διέθεσε πάραυτα το προσωπικό του αεροπλάνο για την άμεση επιστροφή του Καραμανλή, ο οποίος αφίχθη στο αεροδρόμιο του Ελληνικού στις 2 το πρωί της 24ης Ιουλίου κι έγινε δεκτός από ένα τεράστιο πλήθος πολιτών, που τον χαιρετούσε κυριολεκτικά ως ελευθερωτή. Στις 4 το πρωί, ο Κωνσταντίνος Καραμανλής ορκίστηκε πρωθυπουργός από τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος Σεραφείμ, παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας, στρατηγού Φαίδωνα Γκιζίκη.

Το μεσημέρι της ίδιας μέρας ορκίστηκε το πρώτο κλιμάκιο της κυβέρνησής του, αποτελούμενο από πολιτικά πρόσωπα της δεξιάς και του κέντρου. Ο Καραμανλής δίσταζε να συμπεριλάβει στην κυβέρνηση «Εθνικής Ενότητας» πολιτικούς της Αριστεράς, για να μην προκαλέσει τους σκληροπυρηνικούς χουντικούς, που κατείχαν ακόμα καίρια πόστα στον κρατικό μηχανισμό. Στις 26 Ιουλίου συμπληρώθηκε η σύνθεση του υπουργικού συμβουλίου, με την ορκωμοσία του δευτέρου κλιμακίου της κυβέρνησης.

Αμέσως μετά ανακοινώθηκαν τα πρώτα μέτρα για την αποκατάσταση του δημοκρατικού πολιτεύματος: κατάργηση του στρατοπέδου της Γυάρου, απόλυση όλων των κρατουμένων, αμνήστευση όλων των πολιτικών αδικημάτων και απόδοση της ιθαγένειας στους πολίτες από τους οποίους την είχε στερήσει η δικτατορία του 1967. Στις άμεσες επιδιώξεις της κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας συμπεριλαμβάνονταν η αποκατάσταση της δημοκρατικής ομαλότητας και η διαμόρφωση κλίματος εθνικής ενότητας, η αποδιοργάνωση του πλέγματος εξουσίας της δικτατορίας και η αποκατάσταση του πολιτικού ελέγχου στο στράτευμα, η προετοιμασία για τη διενέργεια εκλογών και η αντιμετώπιση της κρίσης στην Κύπρο.

https://www.sansimera.gr

Ακρόπολις, 1939 Πώς πρέπει να γίνονται τα αερόλουτρα και τα θαλασσόλουτρα

Χρήσιμες οδηγίες του τότε Υπουργείου Κρατικής Υγιεινής και Αντίληψης Ο ερευνητής της περιόδου της Παλιάς Αθήνας δοκιμάζει πάντα μια ευχάριστη έκπληξη όταν συναντά συχνά-πυκνά στις εφημερίδες, κάθε μορφής κοινωνικές ανακοινώσεις των διαφόρων Υπουργείων που συμβουλεύουν τον κόσμο για σοβαρά θέματα. Κάτι, που δεν γίνεται σήμερα.

Εδώ βλέπουμε με το που ξεκινούν τα μπάνια, το αρμόδιο Υπουργείο να σπεύδει να νουθετήσει, με τις όποιες αντιλήψεις εκείνης της εποχής, τους πολίτες σχετικά:

«Παρά τας εφετεινάς ιδιοτροπίας του καιρού εισήλθομεν πλέον από εβδομάδων εις την εποχήν των θαλασσίων λουτρών, της ηλιοθεραπείας, της αεροθεραπείας.

Αι ακταί της Αττικής από της Καστέλλας μέχρι του Σουνίου και προς δυσμάς μέχρι της Κινέττας, και από του Αγίου Ανδρέου μέχρι Ραφίνας και Λούτσας, καθημερινώς και ιδίως κατά τα σαββατοκύριακα το μαρτυρούν. Χιλιάδες Αθηναίων και Ατθίδων πιάνουν τις ακρογιαλιές, βουτούν στην θάλασσα, ξαπλώνονται στον ήλιο, ξαναβουτούν και περνούν πολλές ώρες ευχάριστες, απηλλαγμένοι από το βάρος της αφορήτου φορεσιάς και αφήνοντες το κορμί τους στα χάδια του νερού, του φωτός και του μπάτη.

Πως όμως πρέπει να γίνωνται τα θαλασσόλουτρα, η ηλιοθεραπεία και τα αερόλουτρα για να μη είνε βλαβερά και να είνε απ’ εναντίας ωφέλιμα στον οργανισμό; Επί του σπουδαιοτάτου αυτού θέματος, η Διεύθυνσις του Υπουργείου Κρατικής Υγιεινής και Αντιλήψεως εξέδωσε χρησιμωτάτας οδηγίας αι κυριώτεραι των οποίων είνε αι εξής:

Δια να είνε ωφέλιμα τα αερόλουτρα πρέπει να τα αρχίζετε τις πρώτες μέρες γυμνοί έως την μέση επί 3-5 λεπτά και την τετάρτη ή πέμπτη μέρα να φθάνετε τα 20 λεπτά. Έτσι σιγά-σιγά φθάνετε και 1-2 ώρες και κάνετε και λίγη γυμναστική μετά την οποίαν κάνετε θαλασσόλουτρο ή ντους ή γενικό λουτρό αν είσθε σπίτι σας. Προτιμότερες είνε οι ώρες 9-12 το πρωί.

Για το ηλιόλουτρο πρέπει πρώτα να ξαπλώνετε μπρούμυτα και έπειτα ανάσκελα με το κεφάλι πάντα προφυλαγμένο με ψάθινο πλατύγυρο καπέλλο ή μικρή ομπρέλλα και τα μάτια με μαύρα γυαλιά ή χρώματος λαδιού.

Αρχίζετε επίσης τις πρώτες ημέρες 3-5 λεπτά και σε 10-12 μέρες φθάνετε την μια ώρα. Οι απολύτως υγιείς και δύο ώρες το πολύ. Πρέπει να αποφεύγετε τις ώρες 11-5 μ.μ. και να προτιμάτε 8-11 π.μ. Το ηλιόλουτρο γίνεται πριν από το γεύμα ή 2-3 ώρες τουλάχιστον μετά. Αν πάθετε πυρετό ή ταχυκαρδία,ή ζάλη, ή ερέθισμα σοβαρό του δέρματος διακόψατε τα ηλιόλουτρα και συμβουλευθήτε τον ιατρόν. Τα ηλιόλουτρα απαγορεύονται στους φθισικούς,νεφριτικούς,καρδιακούς και αρτηριοσκληρωτικούς.

Προτιμότερες ώρες για θαλασσινά μπάνια είνε το πρωί έως τις 11 και το απόγευμα 5-7 μ.μ. με διάρκειαν λουτρού 5 λεπτά ως μισή ώρα το πολύ.

Μπαίνετε στην θάλασσα νηστικοί ή το ολιγώτερο 3-4 ώρες μετά το φαγητό γιατί αλλοιώτικα κινδυνεύει η ζωή σας. Μόλις μπήτε στη θάλασσα να βουτάτε όλο το σώμα σας στο νερό και το κεφάλι σας μαζί και να κρατήτε το σώμα σας πάντα μέσα στο νερό για να μη έχετε κεφαλαλγίες. Όταν είσθε πολύ κουρασμένοι ή ιδρωμένοι μη μπαίνετε στη θάλασσα και μόλις νοιώσετε τρεμούλα, παλμούς ή ζάλη βγήτε αμέσως ξαπλώστε στην άμμο και αναπαυθήτε.

Αν πάθετε κράμπα στην θάλασσα, χαλαρώστε αμέσως το μέρος που υποφέρει και βγήτε αμέσως έξω, ξαπλώστε ανάσκελα και με λυγισμένο το μέρος που υποφέρει. Μη επιχειρήτε δε την ίδια μέρα να κάνετε άλλο μπάνιο.

Μη φεύγετε επίσης όταν κολυμπάτε πολύ μακρυά από την στεριά, ιδίως όταν φυσάη αέρας από την στεριά. Μη παραβγαίνετε σε μακροβούτια και αν κουρασθήτε κολυμπώντας ξαπλωθήτε λίγο ανάσκελα για να ξεκουρασθήτε».

Ακρόπολις, 1939
http://paliaathina.com/gr

Σαν Σήμερα στην ιστορία 23 Ιουλίου

23 Ιουλίου

Γεγονότα
1821 – Μετά από συμφωνία που υπογράφηκε μεταξύ Ελλήνων και Οθωμανών στις 21 Ιουλίου, η Μονεμβασιά παραδίδεται στους Έλληνες. Η άλωση του κάστρου συνετέλεσε πολύ στην πτώση του ηθικού των Τούρκων της Τριπολιτσάς.
1825 – Ο Ελληνικός Στόλος πετυχαίνει την άρση του ναυτικού αποκλεισμού του Μεσολογγίου από τους Οθωμανούς.
1903 – Η Ford Motor Company πουλά το πρώτο της αυτοκίνητο, μοντέλο Α, το οποίο κοστίζει 750 δολάρια και αναπτύσσει τελική ταχύτητα 45 χλμ/ώρα. Σχεδιαστής του ήταν ο Χένρυ Φορντ.
1952 – Αιγυπτιακό πραξικόπημα. Ομάδα νεαρών αξιωματικών στρατού και αεροπορίας κατέλαβαν το Κάιρο και μεγάλες πόλεις. Τρεις ημέρες αργότερα το πραξικόπημα χαρακτηρίζεται επανάσταση, (Ιουλιανή επανάσταση), και ο Βασιλεύς Φαρούκ υποχρεώθηκε σε παραίτηση υπέρ του διαδόχου και να εγκαταλείψει την Αίγυπτο.
1974 – Αποκατάσταση του Δημοκρατικού Πολιτεύματος στη χώρα μας.
2007 – Πτώση αεροσκάφους CL-415 κατά τη διάρκεια πυρόσβεσης, στα Στύρα Ευβοίας

Γεννήσεις
1892 – Χαϊλέ Σελασιέ, αυτοκράτορας της Αιθιοπίας
1920 – Αμαλία Ροντρίγκεζ, Πορτογαλίδα τραγουδίστρια του Φάντο
1925 – Κουέτ Μαζίρε, πρόεδρος της Μποτσουάνας (1980-98).
1957 – Νίκος Γκάλης, Έλληνας καλαθοσφαιριστής.
1961 – Γούντι Χάρελσον, Αμερικανός ηθοποιός
1973 – Μόνικα Λεβίνσκι, εργαζόμενη στον Λευκό Οίκο.
1973 – Φραν Χίλι, Σκωτσέζος τραγουδιστής και μουσικός
1989 – Ντάνιελ Ράντκλιφ, Βρετανός ηθοποιός.
1979 – Άντα Λιβιτσάνου,Ελληνίδα ηθοποιός
1965 – Saul Hudson “Slash”,Αγγλος κιθαριστας/μουσικος

Θάνατοι
1757 – Ντομένικο Σκαρλάτι, Ιταλός μουσουργός
1773 – Τζορτζ Έντουαρντς, Άγγλος φυσιοδίφης
1923 – Πάντσο Βίλα, Μεξικανός επαναστάτης
1966 – Μοντγκόμερι Κλιφτ, Αμερικανός ηθοποιός
1996 – Αλίκη Βουγιουκλάκη, Ελληνίδα ηθοποιός
2011 – Έιμι Γουαϊνχάουζ Αγγλίδα τραγουδίστρια

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

 
Πρόγνωση καιρού Κυριακή 23-7-2017

Την Κυριακή 23 Ιουλίου 2017 αναμένεται αίθριος καιρός σε όλη τη χώρα με τοπικές μόνο νεφώσεις από το μεσημέρι στα κεντρικά και βόρεια ορεινά ηπειρωτικά. Στα ορεινά της κεντρικής και ανατολικής Μακεδονίας υπάρχει πιθανότητα για τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες.

Η θερμοκρασία στην κεντρική και ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη θα κυμανθεί από 19 έως 38 βαθμούς, στη δυτική Μακεδονία και την Ήπειρο από 19 έως 35, στη Θεσσαλία, τη Στερεά, και την Πελοπόννησο από 20 έως 39, στα νησιά του Ιονίου από 21 έως 34, και στα νησιά του Αιγαίου από 20 έως 37.

Οι άνεμοι στο βόρειο Αιγαίο θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 3 έως 5 και τοπικά 6 μποφόρ. Στο κεντρικό Αιγαίο οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 4 έως 6 και τοπικά 7 μποφόρ. Στο νότιο Αιγαίο οι άνεμοι θα πνέουν από βορειοδυτικές και δυτικές διευθύνσεις 4 έως 6 και τοπικά 7 μποφόρ, όμως στα ανατολικά θα φτάνουν και τα 8 μποφόρ. Στο Ιόνιο οι άνεμοι θα πνέουν από μεταβαλλόμενες διευθύνσεις έως 3 και τοπικά έως 4 μποφόρ.

Στην Αττική αναμένεται αίθριος καιρός. Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 2 έως 4 μποφόρ. Η θερμοκρασία στο κέντρο των Αθηνών θα κυμανθεί από 24 έως 39 βαθμούς.

Στη Θεσσαλονίκη αναμένεται γενικά αίθριος καιρός με τοπικές μόνο νεφώσεις το μεσημέρι και απόγευμα στα ορεινά του νομού. Οι άνεμοι θα πνέουν από μεταβαλλόμενες διευθύνσεις έως 3 μποφόρ, όμως το μεσημέρι και απόγευμα θα γίνουν νότιοι 2 έως 4 μποφόρ. Η θερμοκρασία στο κέντρο της πόλης θα κυμανθεί από 25 έως 35 βαθμούς.

Στην Κω αναμένεται αίθριος καιρός. Οι άνεμοι θα πνέουν από βορειοδυτικές διευθύνσεις 4 έως 6 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 23 έως 33 βαθμούς.

Στη Λέσβο αναμένεται αίθριος καιρός. Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 3 έως 5 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 20 έως 37 βαθμούς.

http://www.meteo.gr

Η ελληνική παραλία που τα νερά της περιέχουν θειάφι! Κολυμπώντας θεραπεύεις πόνους και αρθρίτιδες!

Βρίσκεται περίπου 23 χμ βορειοανατολικά της πόλης της Ζακύνθου και είναι μοναδική σε όλο το νησί.

Η ελληνική παραλία που τα νερά της περιέχουν.. θειάφι! Κολυμπώντας θεραπεύεις πόνους και αρθρίτιδες!

Φτάνοντας μαγεύεσαι από την ομορφιά της.

Η ελληνική παραλία που τα νερά της περιέχουν.. θειάφι! Κολυμπώντας θεραπεύεις πόνους και αρθρίτιδες!

Πρόκειται για μια γραφική παραλία, με ψιλή χρυσαφένια άμμο και καταγάλανα, κρυστάλλινα, βαθιά νερά.

Η ελληνική παραλία που τα νερά της περιέχουν.. θειάφι! Κολυμπώντας θεραπεύεις πόνους και αρθρίτιδες!

Πλησιάζοντας όμως περισσότερο νιώθεις ότι κάτι.. δεν πάει καλά. Η θάλασσα μυρίζει θειάφι και το νερό έχει ένα περίεργο χρώμα.

Η ελληνική παραλία που τα νερά της περιέχουν.. θειάφι! Κολυμπώντας θεραπεύεις πόνους και αρθρίτιδες!

Και είναι όντως θειάφι.

Η ελληνική παραλία που τα νερά της περιέχουν.. θειάφι! Κολυμπώντας θεραπεύεις πόνους και αρθρίτιδες!

Το θειάφι προέρχεται από τις γειτονικές σπηλιές και υπάρχει σε μεγάλη αναλογία σε σχέση με το νερό.

Η ελληνική παραλία που τα νερά της περιέχουν.. θειάφι! Κολυμπώντας θεραπεύεις πόνους και αρθρίτιδες!

Παλαιότερα οι χωρικοί χρησιμοποιούσαν το νερό της παραλίας για να επουλώσουν τις πληγές των ζώων τους.

Η ελληνική παραλία που τα νερά της περιέχουν.. θειάφι! Κολυμπώντας θεραπεύεις πόνους και αρθρίτιδες!

Σήμερα όσοι την επισκέπτονται συνδυάζουν την δροσιά των κρυστάλλινων νερών της με τις ευεργετικές της ιδιότητες. Η παραλία είναι ιδανική για αυτούς που έχουν πόνους στα πόδια και αρθρίτιδες γιατί το μπάνιο σε νερό με θειάφι θα τους βοηθήσει.

Η ελληνική παραλία που τα νερά της περιέχουν.. θειάφι! Κολυμπώντας θεραπεύεις πόνους και αρθρίτιδες!

Είναι επίσης γνωστό ότι το νερό με θειάφι κάνει καλό στο δέρμα και βοηθάει στην κυτταρίτιδα.

Η ελληνική παραλία που τα νερά της περιέχουν.. θειάφι! Κολυμπώντας θεραπεύεις πόνους και αρθρίτιδες!

Η πρόσβαση είναι εύκολη οπότε κάνε μια στάση και απόλαυσε τα καταγάλανα, βαθιά νερά της.

Η ελληνική παραλία που τα νερά της περιέχουν.. θειάφι! Κολυμπώντας θεραπεύεις πόνους και αρθρίτιδες!

 

35 χιλιόμετρα από την Αθήνα βρίσκεται η πιο όμορφη γωνιά της Δυτικής Αττικής

Όλα ξεκίνησαν το 1922, όταν οι κάτοικοι της Περάμου της Μ.Ασίας διώχθηκαν από το τόπο τους στιβαγμένοι σε καϊκια. Οικογένειες χώρισαν σε μια στιγμή. Άλλοι «βγήκανε» στη Πέραμο της Καβάλας κι άλλοι στα μέρη της Αττικής, ψάχνοντας να βρουν μέρος να εγκατασταθούν.

35 χιλιόμετρα από την Αθήνα βρίσκεται η πιο όμορφη γωνιά της Δυτικής Αττικής

Επειδή, λόγω παράδοσης οι περισσότεροι ήταν ψαράδες, το μέρος το οποίο προτιμήθηκε ήταν η σημερινή Νέα Πέραμος, στο οποίο κατέληξε μετά από πολλή σκέψη μια επιτροπή από τους τότε Περαμιώτες, η οποία και δημιουργήθηκε για αυτό τον σκοπό. Να βρουν δηλαδή το τόπο που θα στεγάσουν τα όνειρά τους για μια καλύτερη ζωή.

35 χιλιόμετρα από την Αθήνα βρίσκεται η πιο όμορφη γωνιά της Δυτικής Αττικής

Ο χώρος αυτός παραχωρήθηκε από την τότε κυβέρνηση του Ελευθέριου Βενιζέλου. Εγκαταστάθηκαν προσωρινά τον Σεπτέμβρη του 1922 στην τότε Κούλουρη της Σαλαμίνας μέχρι να δημιουργηθεί ο συνοικισμός και το 1925, άρχισε η σταδιακή στέγασή τους στον συνοικισμό, όταν ακόμα αυτός ήταν μισοτελειωμένος. Στον οικισμό αυτό εγκαταστάθηκαν στα έτοιμα σπίτια Περάμιοι, αλλά και άλλοι πρόσφυγες της Κωνσταντινούπολης και τις Μ. Ασίας.

Το πρώτο σχολείο ήταν μια ξύλινη παράγκα, το οποίο χρηματοδότησε ο τότε πρωθυπουργός Θ. Πάγκαλος. Το σχολείο λειτουργούσε τις Κυριακές ως εκκλησία, ώσπου με διάφορες δωρεές χτίστηκε η εκκλησία. Στην εκκλησία με περηφάνια μεταφέρθηκε η εικόνα του Άι-Γιώργη από τη Πέραμο της Μ. Ασίας, την οποία έκαψαν οι Τούρκοι.

35 χιλιόμετρα από την Αθήνα βρίσκεται η πιο όμορφη γωνιά της Δυτικής Αττικής

Το 1928 ο οικισμός αναγνωρίστηκε επίσημα και εντάχθηκε στον δήμο Μεγαρέων ενώ ένα χρόνο μετά, το 1929, έγινε κοινότητα.

35 χιλιόμετρα από την Αθήνα βρίσκεται η πιο όμορφη γωνιά της Δυτικής Αττικής

Σήμερα, η Νέα Πέραμος Αττικής, είναι μια παραθαλάσσια πόλη, γραφική, γαλήνια και πολύ όμορφη.

35 χιλιόμετρα από την Αθήνα βρίσκεται η πιο όμορφη γωνιά της Δυτικής Αττικής

35 χιλιόμετρα από την Αθήνα βρίσκεται η πιο όμορφη γωνιά της Δυτικής Αττικής

Με μόλις 35 χιλιόμετρα να την χωρίζουν από την Αθήνα αποτελεί ιδανικό προορισμό για μία ευχάριστη κοντινή απόδραση από την καθημερινότητα.

35 χιλιόμετρα από την Αθήνα βρίσκεται η πιο όμορφη γωνιά της Δυτικής Αττικής

Η πόλη- που κατά τις δεκαετίες του ’80 και ’90 γνώρισε μεγάλη ανάπτυξη και αποτελούσε αγαπημένο προορισμό για νυχτερινή διασκέδαση και εξορμήσεις πολλών Αθηναίων – παρά την κρίση προσπαθεί να διατηρήσει τον χαρακτήρα της.

35 χιλιόμετρα από την Αθήνα βρίσκεται η πιο όμορφη γωνιά της Δυτικής Αττικής

35 χιλιόμετρα από την Αθήνα βρίσκεται η πιο όμορφη γωνιά της Δυτικής Αττικής

Ειδικά τους καλοκαιρινούς μήνες χάρη στις πευκόφυτες παραλίες και τα γραφικά ταβερνάκια που θυμίζουν ταινία του Ελληνικού κινηματογράφου, σφύζει από ζωή.

35 χιλιόμετρα από την Αθήνα βρίσκεται η πιο όμορφη γωνιά της Δυτικής Αττικής

Η Νέα Πέραμος που φημίζεται για τα περίφημα όστρακα της, ονομάζεται και Μεγάλο Πεύκο.

35 χιλιόμετρα από την Αθήνα βρίσκεται η πιο όμορφη γωνιά της Δυτικής Αττικής

Είναι μια προσωνυμία η οποία επικράτησε εξαιτίας ενός μεγάλου πεύκου, όπου συνήθιζαν να δίνουν ραντεβού οι κάτοικοι των Μεγάρων. Ήθελαν έτσι να μαζεύεται ένας μεγάλος αριθμός ατόμων, ώστε να μην υπάρξει κίνδυνος να τους ληστέψουν στον δρόμο προς την Αθήνα.

35 χιλιόμετρα από την Αθήνα βρίσκεται η πιο όμορφη γωνιά της Δυτικής Αττικής

35 χιλιόμετρα από την Αθήνα βρίσκεται η πιο όμορφη γωνιά της Δυτικής Αττικής

Αξίζει να επισκεφτείτε στη Νέα Πέραμο το Παραδοσιακό Ελαιοτριβείο Πέτκα. Πρόκειται για ένα πέτρινο ελαιοτριβείο επιφάνειας 144 τ.μ. που βρίσκεται στο κέντρο της Νέας Περάμου επί της οδού 28ης Οκτωβρίου 368.

35 χιλιόμετρα από την Αθήνα βρίσκεται η πιο όμορφη γωνιά της Δυτικής Αττικής

Το κτίριο κτίσθηκε το 1933 από τον ιδιοκτήτη του Νικόλαο Πέτκα για την κάλυψη των αναγκών των 250 προσφυγικών οικογενειών που εγκαταστάθηκαν το 1924 στην περιοχή μετά τη συνθήκη της ανταλλαγής πληθυσμών Ελλάδας – Τουρκίας. Η Ελληνική Κυβέρνηση παραχώρησε στους Περαμιώτες πρόσφυγες γη για την κατασκευή σπιτιών καθώς και 3.000 ελαιόδεντρα με ετήσια παραγωγή περίπου 35 τόνους ελιάς. Το 1993 οι κληρονόμοι του Νικολάου Πέτκα δώρισαν το ακίνητο στο Σύλλογο Περαμίων – Κυζικηνών για την στέγασή του. Με ενέργειες του Συλλόγου Περαμίων – Κυζικηνών ανακαινίστηκε το ελαιοτριβείο σε χώρο μουσείου με σεβασμό πάντα στην ιστορία και την παράδοση του.

Σήμερα λειτουργεί ως μουσείο όπου εκτίθεται ο εξοπλισμός του ελαιοτριβείου αναπαλαιωμένος προκαλώντας μνήμες στους επισκέπτες του.

Κλασσικά Εικονογραφημένα. Τα θυμάστε;

Τα Κλασσικά Εικονογραφημένα ήταν μία αρκετά δημοφιλής σειρά από κόμικς, τα οποία διασκεύαζαν γνωστά έργα της παγκόσμιας λογοτεχνίας…

Κλασσικά Εικονογραφημένα. Τα θυμάστε;

Η σειρά κυκλοφόρησε στην Ελλάδα το 1951 από τις εκδόσεις Πεχλιβανίδη και ήταν βασισμένη στην αντίστοιχη Αμερικανική. Χαρακτηριστικό της ελληνικής έκδοσης ήταν ο εμπλουτισμός της με θέματα ελληνικού ενδιαφέροντος για την απόδοση των οποίων δούλεψαν γνωστοί Έλληνες εικαστικοί και λογοτέχνες….

Τα Κλασσικά Εικονογραφημένα αποτέλεσαν μέρος της πολιτιστικής ζωής της χώρας για περίπου δυο δεκαετίες και σύντροφο της παιδικής και νεανικής ηλικίας χιλιάδων Ελλήνων… Σήμερα οι πρώτες εκδόσεις αποτελούν συλλεκτικά αντικείμενα…

Δείτε παρακάτω κάποια από τα πιο διάσημα εξώφυλλα των Κλασσικών Εικονογραφημένων:

Κλασσικά Εικονογραφημένα. Τα θυμάστε;

Κλασσικά Εικονογραφημένα. Τα θυμάστε;

Κλασσικά Εικονογραφημένα. Τα θυμάστε;

Κλασσικά Εικονογραφημένα. Τα θυμάστε;

Κλασσικά Εικονογραφημένα. Τα θυμάστε;

Κλασσικά Εικονογραφημένα. Τα θυμάστε;

Κλασσικά Εικονογραφημένα. Τα θυμάστε;

Κλασσικά Εικονογραφημένα. Τα θυμάστε;

Κλασσικά Εικονογραφημένα. Τα θυμάστε;

Κλασσικά Εικονογραφημένα. Τα θυμάστε;

Κλασσικά Εικονογραφημένα. Τα θυμάστε;

Κλασσικά Εικονογραφημένα. Τα θυμάστε;

Κλασσικά Εικονογραφημένα. Τα θυμάστε;

Κλασσικά Εικονογραφημένα. Τα θυμάστε;

Κλασσικά Εικονογραφημένα. Τα θυμάστε;

Κλασσικά Εικονογραφημένα. Τα θυμάστε;

 

Dvmap: Κακόβουλο λογισμικό για Android με μια νέα τεχνική για τον έλεγχο συσκευών εμφανίστηκε στο Google Play

Οι ειδικοί της Kaspersky Lab έχουν ανακαλύψει ένα ασυνήθιστο νέο Trojan που διανέμεται μέσω του Google Play Store. Το Trojan Dvmap είναι σε θέση όχι μόνο να αποκτά δικαιώματα πλήρους πρόσβασης (root access) σε Android smartphones, αλλά μπορεί επίσης να πάρει τον έλεγχο της συσκευής εισάγοντας κακόβουλο κώδικα στη βιβλιοθήκη του συστήματος. Εάν είναι επιτυχής, μπορεί στη συνέχεια να διαγράψει την πλήρη πρόσβαση, πράγμα που βοηθά στην αποφυγή της ανίχνευσής του. Το Trojan έχει «κατέβει» από το Google Play περισσότερες από 50.000 φορές από το Μάρτιο του 2017. Η Kaspersky Lab ανέφερε το Trojan στην Google και έχει αφαιρεθεί πλέον από το κατάστημα.

155899_561ead9b525fa

Η απόκτηση της δυνατότητας έγχυσης κώδικα είναι μια επικίνδυνη νέα εξέλιξη στο κακόβουλο λογισμικό για φορητές συσκευές. Δεδομένου ότι η προσέγγιση μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την εκτέλεση κακόβουλων λειτουργιών, ακόμη και με τη διαγραφή της πλήρους πρόσβασης, οποιεσδήποτε λύσεις ασφάλειας και εφαρμογές τραπεζών με δυνατότητες πλήρους ανίχνευσης που έχουν εγκατασταθεί μετά τη «μόλυνση» δεν θα εντοπίσουν την παρουσία του κακόβουλου λογισμικού.

Ωστόσο, η τροποποίηση των βιβλιοθηκών του συστήματος είναι μια επικίνδυνη διαδικασία που μπορεί να αποτύχει. Οι ερευνητές παρατήρησαν ότι το κακόβουλο λογισμικό Dvmap παρακολουθεί και αναφέρει κάθε κίνηση του στον command and control server – παρόλο που ο command server δεν ανταποκρίθηκε με οδηγίες. Αυτό υποδηλώνει ότι το κακόβουλο λογισμικό δεν είναι ακόμη πλήρως έτοιμο ή εφαρμοσμένο.

Το Dvmap διανέμεται ως παιχνίδι μέσω του Google Play Store. Για να παρακάμψουν τους ελέγχους ασφαλείας του καταστήματος, οι δημιουργοί του κακόβουλου λογισμικού «ανέβασαν» μια «καθαρή» εφαρμογή στο κατάστημα στα τέλη Μαρτίου του 2017. Στη συνέχεια, την ενημέρωσαν με μια κακόβουλη έκδοση για σύντομο χρονικό διάστημα, προτού «ανεβάσουν» μια άλλη καθαρή έκδοση. Σε διάστημα τεσσάρων εβδομάδων πραγματοποίησαν τη διαδικασία αυτή τουλάχιστον πέντε φορές.

Το Trojan Dvmap εγκαθίσταται στη συσκευή του θύματος σε δύο στάδια. Κατά τη διάρκεια της αρχικής φάσης, το κακόβουλο λογισμικό προσπαθεί να αποκτήσει πλήρη δικαιώματα (root) στη συσκευή. Αν η προσπάθειά του αυτή στεφθεί με επιτυχία, θα εγκαταστήσει μια σειρά εργαλείων, μερικά από τα οποία περιέχουν σχόλια στην κινεζική γλώσσα. Μία από τις μονάδες αυτές είναι μια εφαρμογή, “com.qualcmm.timeservices”, η οποία συνδέει το Trojan με τον command and control server. Ωστόσο, κατά την περίοδο της έρευνας το κακόβουλο λογισμικό δεν έλαβε πίσω καμία εντολή.

Στην κύρια φάση της «μόλυνσης», το Trojan ξεκινά ένα αρχείο “εκκίνησης”, ελέγχει την έκδοση του Android που βρίσκεται εγκατεστημένη και αποφασίζει σε ποια βιβλιοθήκη να εγχύσει τον κώδικά του. Το επόμενο βήμα: η αντικατάσταση του υφιστάμενου κώδικα με κακόβουλο κώδικα, η οποία μπορεί να προκαλέσει κρασάρισμα της «μολυσμένης» συσκευής.

Οι βιβλιοθήκες συστήματος που έχουν ενημερωθεί εκ νέου εκτελούν μια κακόβουλη λειτουργική ενότητα, η οποία μπορεί να απενεργοποιήσει τη λειτουργία “Πιστοποίηση Εφαρμογών”. Στη συνέχεια, ενεργοποιεί τη ρύθμιση “Άγνωστες πηγές”, η οποία της επιτρέπει να εγκαθιστά εφαρμογές από οπουδήποτε και όχι μόνο από το Google Play Store. Αυτές θα μπορούσαν να είναι κακόβουλες ή ανεπιθύμητες διαφημιστικές εφαρμογές.

Στους ενδιαφερόμενους χρήστες που μπορεί να έχουν «μολυνθεί» από το Dvmap συνιστάται να δημιουργούν αντίγραφα ασφαλείας όλων των δεδομένων τους και να πραγματοποιούν επαναφορά εργοστασιακών δεδομένων. Επιπλέον, η Kaspersky Lab συμβουλεύει όλους τους χρήστες να εγκαταστήσουν στη συσκευή τους μια αξιόπιστη λύση ασφαλείας, όπως το Kaspersky Internet Security for Android, να ελέγχουν πάντοτε ότι οι εφαρμογές έχουν δημιουργηθεί από αξιόπιστο προγραμματιστή, να διατηρούν ενημερωμένα το λειτουργικό τους σύστημα και το λογισμικό εφαρμογών και να μην «κατεβάζουν» οτιδήποτε μοιάζει ύποπτο ή είναι αδύνατη η επαλήθευση της πηγής του.

Για περισσότερες πληροφορίες για το Trojan Dvmap μπορείτε να διαβάσετε το blogpost στον ειδικό ιστότοπο Securelist.com.

Όλα τα προϊόντα της Kaspersky Lab ανιχνεύουν το Trojan ως Trojan.AndroidOS.Dvmap.a.

πηγή

Επτά μέρη με άρωμα νησιού στην Αθήνα

Eπτά γειτονιές, καφενεία, σινεμαδάκια, ταβέρνες ή μπαράκια που βρίσκονται στην Αθήνα αλλά μας τηλεμεταφέρουν σε νησί. Γειτονιές με ολόλευκα σπιτάκια, σαν σε Χώρα των Κυκλάδων. Μπαλκόνια και αυλές που σερβίρουν νησιωτική κουζίνα και μπαράκια που μοιάζουν με καράβια έτοιμα να σαλπάρουν για διακοπές. Ιδού επτά μέρη της Αθήνας που μας τηλεμεταφέρουν κατευθείαν σε κάποιο ελληνικό νησί.

Εν αρχή ήν τα Αναφιώτικα!

Δεν είναι ένα μόνο σημείο, αλλά ολόκληρη η γειτονιά: Στην καρδιά της Αθήνας, υπάρχει μια κυκλαδίτικη Χώρα, εξίσου γραφική, εξίσου κατάλευκη, εξίσου όμορφη με αυτή τη Ανάφης στην άκρη των Κυκλάδων. Στα «πόδια» του βράχου της Ακρόπολης, τα στενοσόκακα των Αναφιώτικων είναι πλημμυρισμένα με λουλούδια, κρυμμένες αυλές, μπλε πόρτες, γάτες και φυσικά υπέροχη θέα, όχι προς το Αιγαίο, αλλά προς ολόκληρη την πόλη – και εδώ που τα λέμε, κάτι τέτοιο δεν το βρίσκεις ούτε στην Ανάφη.

Κλεψύδρα
Θρασυβούλου και Κλεψύδρας, Πλάκα, τηλ: 21 0321 2493

Ούτως ή άλλως η Πλάκα, με την γραφική της ομορφιά, τους τουρίστες και τη μυρωδιά του αντηλιακού μας θυμίζει κάτι από καλοκαιρινό προορισμό, αλλά αν έπρεπε να διαλέξουμε ένα μέρος που μας «ταξιδεύει» σε νησί, αυτό θα ήταν η Κλεψύδρα. Με τις ψάθινες καρεκλίτσες της και τα γαλάζια τραπεζάκια με τα σεμεδάκια, τα λουλούδια και την αίσθηση ότι ανακάλυψες ένα κρυφό καφενεδάκι λίγο έξω από τη… Χώρα του νησιού, η Κλεψύδρα βρίσκεται σταθερά στις επάλξεις στα «ψηλά» της Πλάκας για να μας σερβίρει ελληνικό καφέ σε μπακιρένιο μπρίκι και σούπερ σπιτικά γλυκά.

Scherzo Bar
Άλσος Αγίου Δημητρίου, Πετρούπολη, τηλ: 21 0506 8000

Μύκονο και Σαντορίνη και… Πετρούπολη: Η κρουαζιέρα στο Αιγαίο πιάνει ένα εξτρά λιμάνι στο πιο αναπάντεχο μέρος, στην κορυφή του λόφου του Αγίου Δημητρίου, εκεί όπου σταθερά τα τελευταία καλοκαίρια ο πολυχώρος του Apolis στήνει ένα εντελώς κυκλαδίτικο σκηνικό στο υπαίθριο μπαρ του. Το Scherzo έχει λευκό πλακόστρωτο, ασβεστωμένα τειχάκια, χτιστά καναπεδάκια, λευκές και γαλάζιες καρέκλες, ατμοσφαιρικό φωτισμό, φοβερή θέα και ωραία κοκτέιλ – ό,τι ακριβώς θα περιμένατε δηλαδή και από ένα κοσμοπολίτικο κυκλαδίτικο μπαράκι.

Σαντορινιός
Δωριέων 8, Άνω Πετράλωνα, τηλ.: 210 3451629

Μια «μυστική» αυλίτσα στα Άνω Πετράλωνα φιλοδοξεί να μας πάει ως τη Σαντορίνη… low budget. Στο λουλουδιασμένο παρεΐστικο σκηνικό της αυλής, ανάμεσα στα χτιστά πεζούλια, πιάνουμε τραπεζάκι για να δοκιμάσουμε νοστιμιές από τη Θήρα, από ντοματοκεφτέδες και φάβα μέχρι τη «Λάβα» στο πήλινο, τα σπιτικά νησιώτικα γλυκά και το σαντορινιό κρασί. Ο λογαριασμός κυμαίνεται στα 15-18€ το άτομο.

Παραλία ΚΑΠΕ

Είναι ό,τι κοντινότερο σε κυκλαδίτικα νερά διαθέτει η αττική ακτογραμμή: Η παραλία του ΚΑΠΕ στα Λεγραινά είναι τόσο κρυμμένη όσο πρέπει, για να δίνει τη χαρά της ανακάλυψης, έχει πεντακάθαρα νερά, όμορφη αμμουδιά, σκηνικό… ινσταγκραμικό, κολπίσκο ακριβώς δίπλα για βουτιές χωρίς μαγιό και μια καντίνα για τα απαραίτητα – όπως σε μια απομακρυσμένη παραλία ενός ελληνικού νησιού. Στα συν, η κοντινή απόσταση στο Ναό του Ποσειδώνα στο Σούνιο, για μια συνδυαστική καλοκαιρινή βόλτα στην άκρη της αττικής γης.

Σινέ Ρία
Αφροδίτης 8, Βάρκιζα, τηλ.: 210 8970844

Δεν είναι μόνο η νοσταλγική διάθεση και η καλοκαιρινή χαλαρότητα που μας βγάζει ούτως ή άλλως κάθε θερινό σινεμά. Εδώ, στη Ρία της Βάρκιζας, είμαστε επιπλέον δίπλα στη θάλασσα, ενώ οι σαιζλόνγκ στις πρώτες σειρές μας αφήνουν να ονειρευτούμε ότι ήρθαμε για ταινία αμέσως μετά το μπανάκι στις διακοπές μας. Αν προσθέσουμε και την παγωμένη μπύρα, το ποπκόρν και τις γρανίτες που σερβίρονται κάτω από τα γιασεμιά, το ειδυλλιακό σινε-σκηνικό ολοκληρώνεται. Το εισιτήριο στοιχίζει 8€ (κάθε Τρίτη 6€).

Μπαλκόνι στις Κυκλάδες
Π. Μελά 13, Καρέας, τηλ: 21 6939 0179

Η ιστορία του ξεκίνησε από ένα εστιατόριο στη Σχοινούσα στα ‘90s, αλλά σύντομα το «Μπαλκόνι» προσγειώθηκε από τις Μικρές Κυκλάδες στην Αθήνα. Πλέον, λειτουργεί σαν μπαρ-εστιατόριο που τιμά την τοπική κουζίνα και τις πρώτες ύλες των Κυκλάδων, ενώ η θέα προς την πόλη είναι ανεμπόδιστη. Στα πιάτα, «παντρεύονται» ξινομυζήθρα κοπανιστή με φάβα και χόρτα από τη Σχοινούσα, συμιακό γαριδάκι με πατάτες Νάξου, αγκινάρες και κρίταμα από την Τήνο και γυαλιστερές από την Εύβοια. Τα κοκτέιλ κυμαίνονται στα 7-8€, ενώ ένα γεύμα στοιχίζει περί τα 25€ το άτομο.

πηγή: www.in2life.gr

ΡΕΤΡΟ ΑΘΗΝΑ: Πότε φτιάχτηκε η Βαρβάκειος και που λειτουργούσε αρχικά;

Το συγκρότημα της Δημοτικής Αγοράς άρχισε να οικοδομείται από τον Δήμο Αθηναίων με βραδείς ρυθμούς το έτος 1878, στον χώρο ανατολικά του Βαρβακείου.

Μεσολάβησε ωστόσο η πυρκαγιά της 8-9 Αυγούστου 1884 που κατέκαυσε τις παράγκες της παλαιότερης Αγοράς (της περιόδου της Τουρκοκρατίας) που λειτουργούσε ακόμη τότε στα ανατολικά της Βιβλιοθήκης του Αδριανού και, κατόπιν αυτού, επιταχύνθηκαν οι εργασίες στην οδό Αθηνάς και η Νέα Αγορά αποπερατώθηκε το έτος 1886.

Έκτοτε λειτουργεί αδιάκοπα, στεγάζοντας μεγάλο αριθμό καταστημάτων τροφίμων, ενώ ανακαινίστηκε σταδιακά μεταξύ των ετών 1979-1996, από τον Δήμο, σε συνεργασία με το Υπουργείο Πολιτισμού.

http://pisostapalia.blogspot.gr

Μνήμες από το σεισμό του 1933 στην Κώ ξύπνησε ο Εγκέλαδος – Γιατί είναι συχνοί οι καταστρεπτικοί σεισμοί στην περιοχή;

Ο μεταμεσονύχτιος σεισμός στην Κω ξύπνησε μνήμες θυμίζοντας τον καταστρεπτικό σεισμό στις 23 Απριλίου μεγέθους 6,6 ρίχτερ. Ενας σεισμός που εκτός από τις φοβερές ζημιές άλλαξε την εικόνα του νησιού για πάντα. Τα θύματα πολλά, 178 οι νεκροί και εκατοντάδες οι τραυματίες. Πληγωμένα βαρύτατα τα περισσότερα μνημεία του νησιού, εκατοντάδες οι άστεγοι και μία ευκαιρία για την ιταλική διοίκηση της εποχής, να στήσει εκ νέου μία νέα πόλη αλλά και να αποκαλύψει τα μνημεία που σήμερα θαυμάζουμε και επισκεπτόμαστε.

Αιτία των συχνών σεισμών στην περιοχή είναι η σύγκρουση των λιθοσφαιρικών πλακών της Αφρικής με εκείνη του Αιγαίου. Αποτελέσματα αυτής της σύγκρουσης είναι η δημιουργία των ηφαιστείων και των σεισμικών ρηγμάτων δηλαδή βαθιών ρωγμών- σπασιμάτων της επιφάνειας της γης. Ένα γνωστό σεισμογόνο ρήγμα της Κω είναι και εκείνο που ξεκινά από την Τουρκία, περνά από το Άγιο Φωκά, διέρχεται από το ακρωτήριο Κρίκελλος της Κέφαλου και χάνεται ανοιχτά στη θάλασσα.

Το κείμενο που ακολουθεί περιγράφει λεπτομερώς την ιστορία των μεγάλων σεισμών που έπληξαν την Κω. Δημοσιεύθηκε στο Βήμα της Κω από τον κ. Ξενοφώντα Φανουρίου – Γεωλόγο –Ωκεανογράφο:

Οι σεισμοί από την αρχαιότητα αποτελούσαν αντικείμενο απορίας και ενδιαφέροντος για τον άνθρωπο. Συνήθως θεωρούνταν υπερφυσικά φαινόμενα που προκαλούσε ειδικά ο πανίσχυρος θεός Ποσειδών και όχι όπως νομίζουν πολλοί, ο γίγαντας Εγκέλαδος. Ο Ποσειδώνας ήταν ο θεός των γεωλογικών φαινομένων. Αυτός εξουσίαζε τα έγκατα της γης, όπως δείχνει η ονομασία του ενοσίχθων, δηλαδή ο σείων τη γη.

Η γεωλογική θέση της Κω την έχει φέρει πολλές φορές κοντά στο σεισμικό φαινόμενο. Οι συχνοί σεισμοί που έπληξαν το νησί έδιναν αφορμή και για συνεχείς ανοικοδομήσεις. Η περιοχή που τους δημιουργεί είναι το ρήγμα που ξεκινά από την Τουρκία, περνά από το άγιο Φωκά, διέρχεται από το ακρωτήριο Κρίκελλος στην Κέφαλο και χάνεται ανοιχτά στη θάλασσα . Το ρήγμα αυτό είναι ένα από τα δέκα μεγαλύτερα της Ελλάδας και έχει προκαλέσει στο νησί μεγάλους σεισμούς και τσουνάμι.

Ο πρώτος ιστορικά καταγραμμένος είναι του 6ου ή 5ου αι. π.X., αλλά δεν άφησε γνωστά ίχνη στην οικοδομική ιστορία του νησιού .

Περί το 411 π.Χ., η Κως είχε γκρεμιστεί συθέμελα από έναν άλλο ισχυρό σεισμό, τον μεγαλύτερο απ’ όσους θυμόμαστε ¬ όπως γράφει ο Θουκυδίδης ¬ και οι κάτοικοί της είχαν καταφύγει στα βουνά. Ο Λακεδαιμόνιος Αστύοχος που περνούσε με μερικά πλοία, βρήκε την ευκαιρία και λεηλάτησε πλήρως το νησί και την τότε πρωτεύουσα του, την Αστυπάλαια που βρισκόταν στην Κέφαλο. Όμως, ο Aθηναϊκός στόλος με αρχηγό τον Αλκιβιάδη, ανακαταλαμβάνει την Kω και μεταφέρει τη νέα πρωτεύουσα του νησιού, στη σημερινή της θέση.

Το 27 π.Χ. και το 142 µ.Χ. νέοι καταστροφικοί σειστοί καταφέρουν ισχυρά πλήγματα στο νησί με αδιευκρίνιστο αριθμό θυμάτων. Το 469 μ.Χ. επί αυτοκράτορα Λέοντος του πρώτου, νέος μεγάλος σεισμός σηματοδοτεί το τέλος της αρχαίας πόλης και την αρχή της παλαιοχριστιανικής περιόδου. Οι ειδωλολατρικοί ναοί μετατρέπονται σε χριστιανικές εκκλησίες, ενώ ταυτόχρονα ανεγείρονται πολυάριθμες βασιλικές.

Το 556 μ.Χ. σεισμός, μεγέθους 7 Ρίχτερ με επίκεντρο την περιοχή του Αγίου Φωκά κατέστρεψε σχεδόν ολόκληρη την Κω. Τότε ισοπεδώθηκε το Ασκληπιείο που είχε οικοδομηθεί το 400 π.Χ. αλλά είχαμε επιπλέον και την καταστροφική δράση ενός τσουνάμι, που προκάλεσε εκείνο το σεισμικό γεγονός .

Υπάρχει μια σημαντική περιγραφή της δράσης του τσουνάμι που προέρχεται από τον αρχαίο ιστορικό Αγαθία τον Σχολαστικό, όπου το 556 μ.χ επί Ιουστινιανού, επισκέφτηκε την Κω λίγο μετά τα δραματικά αυτά γεγονότα . Η περιγραφή είναι παραστατική αλλά και πολύτιμη, γιατί είναι από τις λίγες ενός αυτόπτη μάρτυρα. Να πως το περιγράφει

«Εκείνη την μέρα το νησί σείστηκε και πολύ μικρό τμήμα του σώθηκε. Αμέσως ακολούθησαν πολλά και καταστροφικά γεγονότα. Η θάλασσα με ορμή πλημμύρισε τα οικήματα κοντά στις ακτές. Τα τεράστια κύματα προχώρησαν προς το εσωτερικό καταστρέφοντας τα πάντα στο πέρασμα τους.

Έφτασε ακόμα και αυτούς που έτρεχαν προς τα ιερά για να γλιτώσουν. Εγώ έφτασα στο νησί λίγο μετά τον σεισμό και αντίκρισα την ερήμωση και την καταστροφή. Ξύλα, πέτρες και άλλα αντικείμενα ήταν διάσπαρτα…… Οι λίγοι άνθρωποι που συνάντησα ήταν σκυθρωποί και λυπημένοι γιατί έχασαν ανθρώπους και περιουσίες ….( Ιστορία ΙΙ,16 ).

Ο επόμενος ισχυρός σεισμός έγινε 18 Αυγούστου του 1493. Ήταν καταστρεπτικός για την Κω, περίπου 5.000 άνθρωποι σκοτώθηκαν και καταστράφηκε ολόκληρο το χωριό της Αρχαίας Αντιµάχειας και μεγάλο τμήμα του χωριού των Ιωαννιτών ιπποτών . Ο σεισµός ήταν τόσο μεγάλος που προκάλεσε ζηµιές, ακόμα και στην Αίγυπτο.

Στις8 Φεβρουαρίου 1926, τοπικός σεισμός με επίκεντρο την Αντιμάχεια άφησε 2 νεκρούς και 200 τραυματίες, αλλά και στις 26 Ιουνίου 1926 σεισμός με επίκεντρο την Ρόδο μεγέθους 8 ρίχτερ, επηρέασε όλα τα νησιά και την Κω.

Στις 9 Ιουλίου 1956 καταστροφικός σεισµός στο κεντρικό Αιγαίο μεγέθους 7,5 ρίχτερ έπληξε την Αµοργό και τη Σαντορίνη. Συνολικά 529 οικίες καταστράφηκαν και 53 άτοµα σκοτώθηκαν.

Το σεισµό ακολούθησε τσουνάμι µε σηµείο εκκίνησης την Αµοργό και µε ύψος 25µ. Έφτασε τα 10 μέτρα στη Φολέγανδρο, 5µ. στους Λειψούς και τα 15 εκατοστά στη Ρόδο.

Στο δήµο της Καλύµνου 13 λεπτά µετά το σεισµό άρχισε η υποχώρηση της θάλασσας, η οποία σε ορισμένες περιοχές έφθασε τα 200µ. από τις ακτές. Μετά από 5 λεπτά έφθασε το πρώτο κύμα τσουνάμι ύψους 3,60µ. . Περισσότερα από 30 αλιευτικά σκάφη και ένα µεγάλο ιστιοφόρο παρασύρθηκαν και βγήκαν στην στεριά . Τρία άτοµα πνίγηκαν και µια µεγάλη έκταση καλλιεργήσιμης γης αχρηστεύθηκε, από την κατάκλιση της θάλασσας. Την Κω δεν την επηρέασε σημαντικά, ίσως γιατί δεν είχαν αναπτυχτεί οι τουριστικές υποδομές όπως σήμερα .

Οι σεισμοί είναι ένα φαινόμενο που γίνονταν στην Κω και δυστυχώς θα συνεχίσουν να γίνονται.

Αξίζει λοιπόν να επαναφερθούμε στην προσοχή μας τους βασικούς κανόνες προφύλαξης που σε όλους σχεδόν είναι γνωστοί.

Ξενοφών Φανουρίου – Γεωλόγος –Ωκεανογράφος

84 χρόνια από τον ισχυρό σεισμό του 1933 στην Κω

Συμπληρώθηκαν 84 χρόνια από το σεισμό των 6,6 ρίχτερ, από το πρωινό που το χτύπημα του Εγκέλαδου ισοπέδωσε την πόλη της Κω επιφέροντας σε αυτή φοβερές ζημιές και αλλάζοντας την εικόνα του για πάντα. Τα θύματα πολλά. 178 οι νεκροί και εκατοντάδες οι τραυματίες. Πληγωμένα βαρύτατα τα περισσότερα μνημεία του νησιού, χιλιάδες οι άστεγοι, μία ευκαιρία για την ιταλική διοίκηση για να στήσει μία νέα πόλη εκ νέου, αλλά και να αποκαλύψει τα μνημεία που σήμερα θαυμάζουμε και επισκεπτόμαστε.

Τα όρια της συνοικίας της Χώρας προσδιορίζονταν από τις μεσαιωνικές οχυρώσεις και όλη η πόλη είχε οικοδομηθεί «εντός των τειχών». Στην παλιά πόλη εκτός από κατοικίες και πλήθος καταστημάτων υπήρχαν και αρκετά εκκλησάκια, ο μεγάλος Ναός του Αγίου Νικολάου, το τζαμί της Λόζιας και ο ιστορικός Πλάτανος του Ιπποκράτη.

Το επίπεδο του αρχαιολογικού χώρου που βρίσκεται βόρεια από την οδό Ιπποκράτους, την παλαιά τάφρο του Κάστρου («Χαντάκα»), είναι αρκετά μέτρα κάτω από το επίπεδο της σημερινής και της τότε πόλης, λόγῳ των ανασκαφών.

Ας αφήσουμε όμως τις φωτογραφίες που έχει δημοσιεύσει ο Διευθυντής του «Ιπποκρατείου» Λυκείου Κω κ. Αλέκος Μαρκόγλου στο Λεύκωμά του με τίτλο «Κωακό Πανόραμα, 1900-1948» (1992) να μας δώσουν την εικόνα της καταστροφής που ακολούθησε τον πρώτο σεισμό, αλλά και τις μετασεισμικές δονήσεις. Ο κ. Αλ. Μαρκόγλου, γνωστός για την αγάπη του στην ιστορία, εμβριθής μελετητής και διακεκριμένος συλλέκτης, με πολλή προθυμία και χαρά συνήνεσε σε αίτημά μας για χρήση τους σε σχετική ανάρτηση.

ΑΓΙΑ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ
Άποψη της κατεστραμμένης πόλης από το Επαρχείο (Συλλογή Αλ. Μαρκόγλου)
ΑΓΙΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ
Ο Άγιος Νικόλαος από τα δυτικά. Στο αριστερό άκρο της φωτογραφίας διακρίνεται το καμπαναριό του ρωμαιοκαθολικού ναού Agnus Dei, του σημερινού παρεκκλησίου του Ευαγγελισμού. (Συλλογή Αλ. Μαρκόγλου)
ΑΓΙΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ (2)
Ο μητροπολιτικός ναός του Αγίου Νικολάου από τη βορινή πλευρά. (Συλλογή Αλ. Μαρκόγλου)
ΑΓΙΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΙΕΡΟ, Ν. ΤΟΥΦΕΞΗ
Το ιερό του Αγίου Νικολάου. Στο αριστερό άκρο της φωτογραφίας διακρίνεται το κτήριο των παλαιών γραφείων της Ιεράς Μητροπόλεως. (Συλλογή Ν. Τουφεξή)
ΑΓΙΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ, Δ
Το εσωτερικό του προσεισμικού Αγίου Νικολάου. Μεγάλο μέρος της οροφής έχει κατερρεύσει. Στο ναό σκοτώθηκε ο Ιωάννης Σταματίου Γραμβρέλλης. (Από το αρχείο Δ΄ Εφορείας Βυζ. Αρχ. Δωδ/σου)
ΑΠΟ ΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ
Ο ναός του Αγίου Νικολάου με το κτήριο των παλαιών Γραφείων της Ιεράς Μητροπόλεως, φωτογραφημένα από την ταράτσα του «Ιπποκρατείου» Λυκείου Κω. (Συλλογή Αλ. Μαρκόγλου)
ΑΠΟΨΗ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ, Δ
Άποψη της κατεστραμμένης πόλης. Στο βάθος διακρίνεται το επαρχείο με την παλαιά κωνική απόληξη του πύργου, τον οποίο κατεδάφισε ο De Vecchi, ενώ μπροστά του διακρίνεται ο τρούλος του Αγίου Γεωργίου. (Από το αρχείο Δ΄ Εφορείας Βυζ. Αρχ. Δωδ/σου)
ΑΠΟΨΗ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ, Δ
Άποψη της κατεστραμμένης πόλης. Επάνω δεξιά διακρίνεται ο ναός του Αγίου Νικολάου χωρίς το θόλο, πιο αριστερά το καμπαναριό του Agnus Dei και το ξενοδοχείο Gelsomino (Ακταίο). (Από το αρχείο Δ΄ Εφορείας Βυζ. Αρχ. Δωδ/σου)
ΑΣΠΑ, Ν. ΤΟΥΦΕΞΗ
Η συνοικία της Άσπας. Διακρίνεται ο τρούλος της Αγίας Παρασκευής και δύο τζαμιά. (Συλλογή Ν. Τουφεξή)
ΔΡΟΜΟΣ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΩΝ
Ο κατεστραμμένος δρόμος των καταστημάτων. (Συλλογή Αλ. Μαρκόγλου)
ΔΡΟΜΟΣ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΩΝ ΛΙΜΑΝΙ
Ο δρόμος των καταστημάτων από το λιμάνι. (Συλλογή Αλ. Μαρκόγλου)
ΚΑΡΑΜΠΙΝΙΕΡΟΙ, Δ
Καραμπινιέροι περιφέρονται στην πόλη για να αποτρέψουν λεηλασίες. (Από το αρχείο Δ΄ Εφορείας Βυζ. Αρχ. Δωδ/σου)
ΜΑΪΛΛΗ
Άποψη της κατεστραμμένης πόλης. Διακρίνεται η Αγία Παρασκευή και δύο τζαμιά. (Συλλογή Αντ. Μαΐλλη)
ΠΑΡΑΛΙΑ
Άποψη από την παραλία. Διακρίνονται: το «Ιπποκράτειο» Λύκειο, το σημερινό 7ο Δημοτικό, το Agnus Dei, ο θόλος του ναού της Παναγίας Γοργοεπηκόου και (δεξιά) το ιερό του Αγίου Γεωργίου. (Συλλογή Αλ. Μαρκόγλου)
ΡΩΜΑΙΟΚΑΘΟΛΙΚΟΙ ΙΕΡΕΙΣ
Ρωμαιοκαθολικοί ιερείς στα ερείπια. (Συλλογή Αλ. Μαρκόγλου)
ΣΚΗΝΕΣ, ΜΑΪΛΛΗ
Σκηνές των σεισμοπαθών. (Συλλογή Αντ. Μαΐλλη)
ΣΠΙΤΙΑ ΤΗΣ ΠΑΡΑΛΙΑΣ
Σπίτια στην παραλία. (Συλλογή Αλ. Μαρκόγλου)
ΤΑ ΔΡΟΜΑΚΙΑ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ
Τα δρομάκια της Χώρας. (Συλλογή Αλ. Μαρκόγλου)
ΤΟ ΚΑΖΙΝΟ
Το Καζίνο μετά το σεισμό. (Συλλογή Αλ. Μαρκόγλου)
ΤΡΑΠΕΖΑ ΣΙΚΕΛΙΑΣ
Τα ερείπια του κτηρίου που στέγαζε την ιταλική Τράπεζα Banco di Sicilia στο λιμάνι. (Συλλογή Αλ. Μαρκόγλου)
Οι φωτογραφίες που ακολουθούν μας προσφέρθηκαν γι’ αυτό το αφιέρωμα από τον κ. Αλ. Μαρκόγλου, τον οποίο ευχαριστούμε ιδιαίτερα.
06864
Ιταλοί στρατιώτες καθαρίζουν τα ερείπια. (Συλλογή Αλ. Μαρκόγλου)
06865
Ιταλοί στρατιώτες καθαρίζουν τα ερείπια. (Συλλογή Αλ. Μαρκόγλου)Ιταλοί στρατιώτες καθαρίζουν τα ερείπια. (Συλλογή Αλ. Μαρκόγλου)Το τζαμί της Λόζιας από τα νότια. (Συλλογή Αλ. Μαρκόγλου)Η κατεστραμμένη πόλη. (Συλλογή Αλ. Μαρκόγλου)Τα ερείπια του κτηρίου που στέγαζε την ιταλική Τράπεζα Banco di Sicilia στο λιμάνι. (Συλλογή Αλ. Μαρκόγλου)
http://www.athensmagazine.gr
Οι καταστροφικοί σεισμοί και τα τσουνάμι που έχουν χτυπήσει την Κω -Το 1933 θρήνησε 178 νεκρούς

Ο σεισμός που χτύπησε τα ξημερώματα της Παρασκευής το νησί της Κω υπενθύμισε πως πρόκειται για μία περιοχή τη Ελλάδας που η γεωλογική της θέση την έχει φέρει πολλές φορές κοντά στο σεισμικό φαινόμενο.

Βασική αιτία των συχνών σεισμών στην περιοχή είναι η σύγκρουση των λιθοσφαιρικών πλακών της Αφρικής με εκείνη του Αιγαίου. Το αποτελέσματα αυτής της σύγκρουσης είναι η δημιουργία των ηφαιστείων και των σεισμικών ρηγμάτων δηλαδή βαθιών ρωγμών- σπασιμάτων της επιφάνειας της γης. Ένα γνωστό σεισμογόνο ρήγμα της Κω είναι και εκείνο που ξεκινά από την Τουρκία, περνά από το Άγιο Φωκά, διέρχεται από το ακρωτήριο Κρίκελλος της Κέφαλου και χάνεται ανοιχτά στη θάλασσα. Το ρήγμα είναι ένα από τα δέκα μεγαλύτερα της Ελλάδας και έχει προκαλέσει στο νησί μεγάλους σεισμούς αλλά και τσουνάμι και φυσικά δεν είναι το μοναδικό στα Δωδεκάνησα.

Το ιστορικό με τους σεισμούς της Κω

Ο πρώτος ιστορικά καταγραμμένος σεισμός στο νησί  είναι του 6ου ή 5ου αι. π.X., και δεν άφησε εμφανή ίχνη στην οικοδομική ιστορία του νησιού.

  • Περί το 411 π.Χ., η Κως είχε γκρεμιστεί συθέμελα από έναν άλλο ισχυρό σεισμό, τον μεγαλύτερο απ’ όσους θυμόμαστε ¬ όπως γράφει ο Θουκυδίδης ¬ και οι κάτοικοί της Κω είχαν καταφύγει στα βουνά. Ο Λακεδαιμόνιος Αστύοχος που περνούσε από την περιοχή με μερικά πλοία, βρήκε την ευκαιρία και λεηλάτησε πλήρως το νησί και την τότε πρωτεύουσα του την Αστυπάλαια που βρισκόταν στην Κέφαλο. Όμως, ο Αθηναϊκός στόλος με αρχηγό τον Αλκιβιάδη, ανακαταλαμβάνει την Kω και μεταφέρει τη νέα πρωτεύουσα του νησιού, στη σημερινή της θέση.
  • Το 27 π.Χ. και το 142 µ.Χ. νέοι καταστροφικοί σειστοί καταφέρουν ισχυρά πλήγματα στο νησί με αδιευκρίνιστο αριθμό θυμάτων.
  • Το 469 μ.Χ. επί αυτοκράτορα Λέοντος του πρώτου, νέος μεγάλος σεισμός σηματοδοτεί το τέλος της αρχαίας πόλης και την αρχή της παλαιοχριστιανικής περιόδου. Οι ειδωλολατρικοί ναοί μετατρέπονται σε χριστιανικές εκκλησίες, ενώ ταυτόχρονα ανεγείρονται πολυάριθμες βασιλικές.
  • Το 556 μ.Χ. σεισμός, μεγέθους 7 Ρίχτερ με επίκεντρο την περιοχή του Αγίου Φωκά κατέστρεψε σχεδόν ολόκληρη την Κω. Τότε ισοπεδώθηκε το Ασκληπιείο που είχε οικοδομηθεί το 400 π.Χ. αλλά είχαμε επιπλέον και την καταστροφική δράση ενός τσουνάμι,που προκάλεσε εκείνο το σεισμικό γεγονός. Υπάρχει μια σημαντική περιγραφή της δράσης εκείνου του τσουνάμι που προέρχεται από τον αρχαίο ιστορικό Αγαθία τον Σχολαστικό, όπου το 556 μ.Χ. επί Ιουστινιανού, επισκέφτηκε την Κω λίγο μετά τα δραματικά εκείνα γεγονότα . Η περιγραφή είναι παραστατική αλλά και πολύτιμη, γιατί είναι ενός αυτόπτη μάρτυρα.

Πως το περιγράφει

«Εκείνη την μέρα το νησί σείστηκε και πολύ μικρό τμήμα του σώθηκε. Αμέσως ακολούθησαν πολλά και καταστροφικά γεγονότα. Η θάλασσα με ορμή πλημμύρισε τα οικήματα κοντά στις ακτές. Τα τεράστια κύματα προχώρησαν προς το εσωτερικό καταστρέφοντας τα πάντα στο πέρασμα τους.

Έφτασε ακόμα και αυτούς που έτρεχαν προς τα ιερά για να γλιτώσουν. Εγώ έφτασα στο νησί λίγο μετά τον σεισμό και αντίκρισα την ερήμωση και την καταστροφή. Ξύλα, πέτρες και άλλα αντικείμενα ήταν διάσπαρτα…… Οι λίγοι άνθρωποι που συνάντησα ήταν σκυθρωποί και λυπημένοι γιατί έχασαν ανθρώπους και περιουσίες ….( Ιστορία ΙΙ,16 ).

  • Ο επόμενος ισχυρός σεισμός έγινε 18 Αυγούστου του 1493. Ήταν καταστρεπτικός για την Κω, περίπου 5.000 άνθρωποι σκοτώθηκαν και καταστράφηκε ολόκληρο το χωριό της Αρχαίας Αντιµάχειας και μεγάλο τμήμα του χωριού των Ιωαννιτών ιπποτών. Ο σεισμός ήταν τόσο ισχυρός που προκάλεσε ζημιές, ακόμα και στην Αίγυπτο.
  • Στις 8 Φεβρουαρίου 1926, τοπικός σεισμός με επίκεντρο την Αντιμάχεια άφησε 2 νεκρούς και 200 τραυματίες, αλλά και στις 26 Ιουνίου 1926 σεισμός με επίκεντρο την Ρόδο μεγέθους 8 ρίχτερ, επηρέασε όλα τα νησιά και την Κω.
  • Στις 23 Απριλίου 1933, έγινε ένας μεγάλος και καταστρεπτικός σεισμός μεγέθους 6,6 ρίχτερ. Το χτύπημα του Εγκέλαδου ισοπέδωσε την πόλη της Κω, επιφέροντας σε αυτή φοβερές ζημιές και αλλάζοντας την εικόνα της για πάντα. Τα θύματα ήταν πολλά, 178 οι νεκροί και εκατοντάδες οι τραυματίες. Πληγωμένα βαρύτατα τα περισσότερα μνημεία του νησιού, εκατοντάδες οι άστεγοι και μία ευκαιρία για την ιταλική διοίκηση της εποχής, να στήσει εκ νέου μία νέα πόλη αλλά και να αποκαλύψει τα μνημεία που σήμερα θαυμάζουμε και επισκεπτόμαστε.

  • Στις 9 Ιουλίου 1956 μεγάλος σεισμός στο κεντρικό Αιγαίο μεγέθους 7,5 ρίχτερ έπληξε την Αµοργό και τη Σαντορίνη. Συνολικά 529 οικίες καταστράφηκαν και 53 άτομα σκοτώθηκαν. Το σεισμό ακολούθησε τσουνάμι, µε σημείο εκκίνησης την Αµοργό και µε ύψος 25µ. έφτασε τα 10 μέτρα στη Φολέγανδρο, 5µ. στους Λειψούς και τα 15- 20 εκατοστά στη Ρόδο. Στο δήµο της Καλύμνου 13 λεπτά µετά το σεισμό άρχισε η υποχώρηση της θάλασσας, η οποία σε ορισμένες περιοχές έφθασε τα 200µ. από τις ακτές. Μετά από 5 λεπτά έφθασε το πρώτο μεγάλο κύμα τσουνάμι ύψους 3,60µ.  Περισσότερα από 30 αλιευτικά σκάφη και ένα μεγάλο ιστιοφόρο παρασύρθηκαν και βγήκαν στην στεριά. Τρία άτομα πνίγηκαν και µια μεγάλη έκταση καλλιεργήσιμης γης αχρηστεύτηκε, από την κατάκλιση της θάλασσας. Την Κω δεν την επηρέασε σημαντικά, ίσως γιατί δεν είχαν αναπτυχτεί οι τουριστικές υποδομές, όπως σήμερα στα βόρεια παράλια του νησιού .

Υπάρχει όμως ένα σημαντικό φωτογραφικό ντοκουμέντο της εποχής που μας δείχνει πως έφτασε εξασθενημένο πλέον το τσουνάμι μέσα στο λιμάνι της Κω και πως το αντιμετώπισαν οι τότε νέοι.

(Κείμενο: Ξενοφών Φανουρίου – Γεωλόγος –Ωκεανογράφος) 

Πηγή: www.aegeanews.gr

Πηγή: Οι καταστροφικοί σεισμοί και τα τσουνάμι που έχουν χτυπήσει την Κω -Το 1933 θρήνησε 178 νεκρούς | iefimerida.gr

Σαν Σήμερα στην ιστορία 22 Ιουλίου

22 Ιουλίου

Γεγονότα
1099 – Α’ Σταυροφορία: ο Γοδεφρείδος του Μπουιγιόν εκλέγεται προστάτης του Παναγίου Τάφου στο Βασίλειο της Ιερουσαλήμ.
1587 – Μία δεύτερη ομάδα Άγγλων αποίκων φτάνει στο νησί Ρόανοκ στη Βόρεια Καρολίνα σε μια προσπάθεια επανίδρυσης της ερημωμένης αποικίας.
1613 – Ενθρονίζεται ο Μιχαήλ Φιοντόροβιτς Ρομάνοβ στη Μόσχα ως «Μιχαήλ Α’, τσάρος πάσης Ρωσίας».
1812 – Κατά τη διάρκεια των Ναπολεόντειων Πολέμων διεξάγεται ο Πόλεμος των Χερσονήσων, στο πλαίσιο του οποίου οι αγγλικές δυνάμεις υπό την ηγεσία του Άρθουρ Γουέλσλι (μετέπειτα Δούκα του Ουέλλινγκτον) νικούν τις γαλλικές στη Σαλαμάνκα της Ισπανίας.
1962 – Κακή αρχή για το Πρόγραμμα Μάρινερ: το Μάρινερ 1 καταστρέφεται 293 δευτερόλεπτα μετά την εκτόξευσή του.

Γεννήσεις
1784 – Φρίντριχ Βίλχελμ Μπέσελ, Γερμανός αστρονόμος και μαθηματικός
1890 – Ρόουζ Φιτζέραλντ Κέννεντυ, Αμερικανίδα μητέρα των αδελφών πολιτικών Τζων, Ρόμπερτ και Τεντ Κέννεντυ.
1938 – Τέρενς Σταμπ, Βρετανός ηθοποιός
1946 – Ντάννυ Γκλόβερ, Αμερικανός ηθοποιός
1946 – Μιρέιγ Ματιέ, Γαλλίδα τραγουδίστρια
1949 – Λάσε Βίρεν, Φινλανδός αθλητής στίβου
1954 – Αλ ντι Μέολα, Αμερικανός μουσικός
1955 – Γουίλεμ Νταφόε, Αμερικανός ηθοποιός
1963 – Εμίλιο Μπουτραγκένιο, Ισπανός διεθνής (69 φορές) ποδοσφαιριστής που διακρίθηκε με τη φανέλλα της Ρεάλ Μαδρίτης
1965 – Μάικλ Σον Χίκενμποτομ, Αμερικανός παλαιστής του WWE
1969 – Δέσποινα Βανδή, Ελληνίδα τραγουδίστρια
1971 – Κριστίν Λίλλυ, Αμερικανίδα διεθνής ποδοσφαιριστής, με ρεκόρ συμμετοχών στην εθνική ομάδα γυναικών των ΗΠΑ (340 συμμετοχές στις 22-07-2009)
1980 – Ντιρκ Κούυτ, Ολλανδός διεθνής ποδοσφαιριστής

Θάνατοι
1826 – Τζιουζέπε Πιάτσι, Ιταλός αστρονόμος
1908 – Γουίλιαμ Ράνταλ Κρέμερ, Άγγλος πολιτικός, βραβείο Νόμπελ Ειρήνης 1903
1932 – Ερρίκο Μαλατέστα, Ιταλός αναρχικός
1967 – Καρλ Σάντμπεργκ, Αμερικανός ποιητής
2001 – Ίντρο Μοντανέλι, Ιταλός δημοσιογράφος και συγγραφέας
2004 – Σασά Ντιστέλ, Γάλλος μουσικός και τραγουδιστής (γεννήθηκε το 1933)

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Πρόγνωση καιρού Σάββατο 22-7-2017

Καλό και ζεστό καιρό σε ολόκληρη τη χώρα, περιμένουμε το Σάββατο 22 Ιουλίου 2017. Καλές καιρικές συνθήκες θα επικρατήσουν και στις σεισμόπληκτες περιοχές της Λέσβου και της Κω. Νωρίς το πρωί και αργά το βράδυ η ορατότητα θα είναι τοπικά περιορισμένη και θα εκδηλωθούν ομίχλες.

Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στη Δυτική Μακεδονία από 12 έως 33 βαθμούς, στην Κεντρική και Βόρεια Ελλάδα από 16 έως 36, στην Ήπειρο από 19 έως 35 βαθμούς, στη Δυτική και Νότια Ελλάδα από 19 έως 37, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά από 18 έως 36 βαθμούς, στις Σποράδες, στις Κυκλάδες και στη Βόρεια Κρήτη από 19 έως 30 βαθμούς και στις υπόλοιπες νησιωτικές περιοχές του Αιγαίου από 20 έως 35 βαθμούς Κελσίου.

Οι άνεμοι στο Βόρειο Αιγαίο θα πνέουν βορειοανατολικοί σχεδόν μέτριοι έως μέτριοι 4 με 5 μποφόρ και πρόσκαιρα τοπικά ισχυροί 6 μποφόρ. Στο υπόλοιπο Αιγαίοι οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις μέτριοι μέχρι ισχυροί 5 με 6 μποφόρ και τοπικά σχεδόν θυελλώδεις 7 μποφόρ, με μικρή εξασθένηση το βράδυ. Στο Ιόνιο οι άνεμοι αρχικά θα πνέουν από ανατολικές διευθύνσεις ασθενείς, αλλά το μεσημέρι θα στραφούν σε βορειοδυτικούς με εντάσεις έως 5 μποφόρ, ενώ το βράδυ θα στραφούν εκ νέου σε ανατολικούς και θα εξασθενήσουν.

Ηλιοφάνεια θα επικρατήσει το Σάββατο στην Αττική. Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις μέτριοι 5 μποφόρ και τοπικά στα ανατολικά ισχυροί 6 μποφόρ, με μικρή εξασθένηση από το απόγευμα. Η θερμοκρασία στο κέντρο των Αθηνών θα κυμανθεί από 25 έως 34 βαθμούς, ενώ στα βόρεια και ανατολικά οι μέγιστες θα διατηρηθούν 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερα.

Λίγες αραιές νεφώσεις περιμένουμε το Σάββατο στη Θεσσαλονίκη. Οι άνεμοι θα πνέουν από νότιες κυρίως διευθύνσεις ασθενείς έως σχεδόν μέτριοι. Η θερμοκρασία στο κέντρο της πόλης θα κυμανθεί από 25 έως 34 βαθμούς.

Ηλιοφάνεια θα επικρατήσει το Σάββατο στην Κω. Οι άνεμοι θα πνέουν βορειοδυτικοί μέτριοι έως ισχυροί 5 με 6 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 25 έως 32 βαθμούς.

Πολύ καλές καιρικές συνθήκες περιμένουμε το Σάββατο στη Λέσβο. Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι μέτριοι 5 μποφόρ και πρόσκαιρα τοπικά ισχυροί 6 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 22 έως 33 βαθμούς.

http://www.meteo.gr

Η Αθήνα το 1917 Φωτογραφίες της πόλης, από τους φωτογράφους της Γαλλικής αντιβασιλικής στρατιωτικής αποστολής.

Στο παρόν άρθρο παρουσιάζουμε εικόνες της Αθήνας του 1917, εν μέσω του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου (1914 – 1918). Η Ελλάδα ήδη από το 1916 ζούσε τον Εθνικό διχασμό ανάμεσα στους φιλοβασιλικούς και στους φιλοβενιζελικούς. Οι Γάλλοι, σύμμαχοι του Βενιζέλου, αποβιβάζονται στον Πειραιά και καταλαμβάνοντας και την Αθήνα με την βία, εκδιώχνουν τελικά τον Βασιλιά Κωνσταντίνο Α‘. Οι φωτογράφοι των Γάλλων κατέγραψαν σε εικόνες τα γεγονότα εκείνων των ημερών και εμείς εδώ παρουσιάζουμε μερικές από τις φωτογραφίες της πόλεως των Αθηνών, των ημερών εκείνων. Η άδεια χρήσης των φωτογραφιών μας δόθηκε κατόπιν επικοινωνίας με το αρχείο του Γαλλικού Υπουργείο Πολιτισμού. Ευχαριστούμε ιδιαιτέρως τον διευθυντή κ. E. Pénicaut για την άδεια χρήσης των φωτογραφιών.
 .
Ιστορικό εποχής. Από τις αρχές του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου, τα πνεύματα ήταν έντονα μεταξύ των κυβερνήσεων της Αντάντ (η συμμαχία Γαλλίας και Μεγάλης Βρετανίας) και της Ελλάδας, η οποία επιθυμούσε να διατηρήσει την ουδετερότητά της στη διάρκεια αυτής της πολεμικής σύρραξης. Ωστόσο, ήταν η παράδοση άνευ όρων, τον Μάιο του 1916, του Φρουρίου Ρούπελ, σημαντικής ελληνικής οχυρής θέσης η οποία βρισκόταν στην Μακεδονία, σε γερμανοβουλγαρικές δυνάμεις, που οδήγησε στην ψύχρανση των σχέσεων μεταξύ της Ελλάδας και των Συμμάχων. Από εκείνη την στιγμή, η Αντάντ, και κυρίως η Γαλλία, άρχισε να υποπτεύεται τον βασιλιά Κωνσταντίνο Α΄ και την κυβέρνησή του ότι είχαν συνάψει μυστικά συμμαχία με τις Κεντρικές Δυνάμεις και ότι απειλούσαν, έτσι, την Γαλλική Στρατιά της Θεσσαλονίκης, η οποία βρισκόταν στρατοπεδευμένη στην Θεσσαλονίκη από τον Οκτώβριο του 1915.
 .
Στις 16 Αυγούστου 1916, ξέσπασε το χωριστικό κίνημα της Εθνικής Αμύνης στη Θεσσαλονίκη το οποίο υποστήριξε ο συμμαχικός στρατός που είχε στο μεταξύ αποβιβαστεί στη Θεσσαλονίκη, καθώς και φιλοβενιζελικοί αξιωματικοί. Ο Βενιζέλος, ως ηθικός αυτουργός του κινήματος, τάχθηκε με αυτό και στις 26 Σεπτεμβρίου μετέβη στα Χανιά, όπου και σχημάτισε προσωρινή κυβέρνηση με αρχικά μέλη την τριανδρία, αποτελούμενη από τον ίδιο, τον ναύαρχο Παύλο Κουντουριώτη και τον στρατηγό Παναγιώτη Δαγκλή. Από εκεί μετέβη στη Θεσσαλονίκη.
 .
 .
Η κυβέρνηση της Θεσσαλονίκης ωστόσο δεν κατάργησε την μοναρχία. Ο Βενιζέλος, παρά τις προτροπές συνεργατών του, επέλεξε να μην άρει την αναγνώριση προς τον Κωνσταντίνο και απέδωσε τη συμπεριφορά του Βασιλιά σε «ανεύθυνους και κακούς συμβούλους». Στις 24 Νοεμβρίου 1916, η “Προσωρινή Κυβέρνηση Εθνικής Αμύνης” κήρυξε τον πόλεμο στις Κεντρικές Δυνάμεις (Γερμανία και συμμάχους).
 .
Η Ελλάδα είχε κοπεί στα δύο: από τη μια μεριά, το κράτος της Θεσσαλονίκης που περιλάμβανε τη Μακεδονία, την Κρήτη και τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, αποφάσιζε να διενεργηθεί στρατολογία σε μεγάλη κλίμακα και οργάνωνε τη μεραρχία του Αρχιπελάγους και κατόπιν τις μεραρχίες Κρήτης και Σερρών. Από την άλλη μεριά, η φιλοβασιλική κυβέρνηση των Αθηνών αντιπαρατασσόταν στους οπαδούς του Βενιζέλου με τους απολυθέντες στρατευσίμους («επιστράτους») που είχε οργανώσει ο Ιωάννης Μεταξάς σε παρακρατικές ομάδες προς απόκρουση κινδύνου. Τον Δεκέμβριο του 1916, η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος αναθεμάτισε και αφόρισε τον Βενιζέλο.
 .
.
Στην προσπάθεια των Γάλλων και του Βενιζέλου να θέσουν υπό τον έλεγχο τους τη νότια Ελλάδα, τα Γαλλικά θωρηκτά μπήκαν στον Πειραιά και αποβίβασαν 3000 άνδρες, ενώ βομβάρδισαν περιοχές της Αθήνας γύρω από το Στάδιο και κοντά στα Ανάκτορα, σε μια σειρά επεισοδίων γνωστών ως «Νοεμβριανά». Σημειώθηκαν συγκρούσεις με το φιλοβασιλικό στράτευμα, ενώ κύμα διώξεων ξεκίνησε στην Αθήνα κατά των φιλοβενιζελικών. Με την επέμβαση των συμμαχικών δυνάμεων, ο εθνικός διχασμός έφθασε στο απόγειό του. Όλα τα λιμάνια ήταν αποκλεισμένα από τους Γάλλους, με αποτέλεσμα η Αθήνα αλλά και άλλες πόλεις της Νοτίου Ελλάδος να λιμοκτονήσουν.
 .
 .
Οι Γάλλοι, συνεπικουρούμενοι από τον νέο Βρετανό Πρωθυπουργό Λόιντ Τζορτζ, απαίτησαν από τον Κωνσταντίνο να εγκαταλείψει το θρόνο του προκειμένου να άρουν τον αποκλεισμό. Eπικαλέστηκαν μάλιστα το καθεστώς των «Προστάτιδων Δυνάμεων», το οποίο είχαν κατά την άποψή τους από την ίδρυση του νεοελληνικού κράτους. Μετά το τελεσίγραφο των Συμμάχων, ο Βασιλιάς μπροστά στον κίνδυνο αιματοχυσίας αποσύρθηκε από το θρόνο, χωρίς όμως να παραιτηθεί τυπικά, και στις 15 Ιουνίου 1917 έφυγε στην Ελβετία αφήνοντας στη θέση του τον δευτερότοκο γιο του Αλέξανδρο ο οποίος διέθετε την εμπιστοσύνη της Αντάντ.
 .
Ο Βενιζέλος ήρθε στην Αθήνα και σχημάτισε κυβέρνηση στις 13 Ιουνίου. Ο Βενιζέλος έχοντας χάσει πλέον πολλούς οπαδούς του στην Παλαιά Ελλάδα, αλλά και θεωρώντας αντισυνταγματικές τις παλαιότερες πράξεις του Βασιλιά, δεν διεξήγαγε εκλογές και ανακάλεσε το διάταγμα της διάλυσης της Βουλής του 1915. Η ανασυσταθείσα Βουλή χαρακτηρίστηκε ειρωνικά «Βουλή των Λαζάρων». Στις 15 Ιουνίου, η Ελλάδα κήρυξε τον πόλεμο στις Κεντρικές Δυνάμεις επισημοποιώντας την ανάλογη πράξη της προσωρινής κυβέρνησης της Θεσσαλονίκης.
 .
Επακολούθησαν εξορίες των πολιτικών αντιπάλων του Βενιζέλου στην Κορσική, καθαιρέσεις δεκάδων μητροπολιτών, απολύσεις εκατοντάδων δικαστικών και αξιωματικών, εξευτελισμοί χιλιάδων κληρικών, δημοσίων υπαλλήλων κλπ.
.
https://geomythiki.blogspot.gr
Μέγας Αλέξανδρος Μυθικοί Θεοί Χωρίς Αξία Ένας Έλληνας Θεός Επελαύνει

imagesΟ Αλέξανδρος Γ΄ γεννήθηκε το 356 π.Χ. στην Πέλλα της Μακεδονίας. Ανατράφηκε σε βασιλικό περιβάλλον και είχε για παιδαγωγό το διάσημο Έλληνα φιλόσοφο Αριστοτέλη, ο οποίος τον βοήθησε να αναπτύξει ενδιαφέρον για τη φιλοσοφία, την ιατρική και τις επιστήμες. Το πόσο διαμορφώθηκε ο τρόπος σκέψης του Αλεξάνδρου από τις φιλοσοφικές διδασκαλίες του Αριστοτέλη είναι αμφιλεγόμενο. Αλλά δεν υπάρχει σχεδόν καμιά αμφιβολία για την επίδραση που άσκησε πάνω του ο Όμηρος, επειδή ο Αλέξανδρος, που ήταν δεινός αναγνώστης, έτρεφε ιδιαίτερο πάθος για τα μυθολογικά συγγράμματα του Όμηρου. Μάλιστα, προβάλλεται ο ισχυρισμός ότι ήξερε την Ιλιάδα απέξω, πράγμα που δεν ήταν και μικρό κατόρθωμα, αφού σήμαινε ότι έπρεπε να απομνημονεύσει 15.693 στίχους.

Στα 20 του χρόνια, αφού δολοφονήθηκε ο πατέρας του, ο Αλέξανδρος τον διαδέχτηκε στο μακεδονικό θρόνο. Αμέσως ξεκίνησε μια κατακτητική εκστρατεία που του χάρισε τελικά το όνομα Αλέξανδρος ο Μέγας. Έχει αναγνωριστεί γενικά ως ένας από τους μεγαλύτερους στρατάρχες όλων των εποχών, και η μεγαλειότητά του τον εξύψωσε, κάνοντάς τον θεό. Τόσο πριν όσο και μετά το θάνατό του, του αποδιδόταν θεϊκή φύση.

Ο Αλέξανδρος έδιωξε τους Πέρσες από την Αίγυπτο, όπου χαιρετίστηκε ως ελευθερωτής. Το βιβλίο Man, Myth & Magic (Άνθρωπος, Μύθος και Μαγεία) λέει: «Έγινε δεκτός ως Φαραώ και όταν επισκέφτηκε το μαντείο του θεού Άμμωνα . . . χαιρετίστηκε επίσημα από τον ιερέα ως ‘γιος του Άμμωνα’». Αυτό το γεγονός αποτελεί προφανώς την αιτία για το θρύλο σύμφωνα με τον οποίο ο Αλέξανδρος ήταν γιος του Δία, του θεού που ήταν αρχηγός στο ελληνικό πάνθεο.

Ο Αλέξανδρος προχώρησε προς τα ανατολικά κι έφτασε τελικά σε ορισμένες περιοχές της Ινδίας. Καθ’ οδόν, κατέκτησε τη Βαβυλώνα, από την οποία είχαν προέλθει πολλές από τις ιδέες που περιέχονταν στη μυθολογία και στη θρησκεία της πατρίδας του. Ήταν λοιπόν κατάλληλο το γεγονός ότι σχεδίαζε να την κάνει πρωτεύουσα της αυτοκρατορίας του. Αλλά στις 13 Ιουνίου του 323 π.Χ., αφού είχε βασιλέψει λίγο περισσότερο από 12 χρόνια, ο μεγάλος αυτός Έλληνας θεός κατέρευσε—πέθανε στα 32 του!

Αλέξανδρος ο Μέγας, γιος του Φιλίππου Β΄ της Μακεδονίας και της συζύγου του Ολυμπιάδας, ο οποίος γεννήθηκε στην Πέλλα το 356 Π.Κ.Χ. Παρότι δεν κατονομάζεται στην Αγία Γραφή, η διακυβέρνησή του ως ηγεμόνα της πέμπτης παγκόσμιας αυτοκρατορίας προλέχθηκε δύο αιώνες πριν από τη γέννησή του.—Δα 8:5-7, 20, 21.

Λίγο μετά τα 20, δύο χρόνια αφότου είχε ανεβεί στο θρόνο, έπειτα από τη δολοφονία του πατέρα του, ο Αλέξανδρος ξεκίνησε να κατακτήσει τον κόσμο. (Δα 8:5) Αυτός ο ορμητικός νεαρός που υπήρξε στρατιωτική ιδιοφυΐα παρέτασσε το σχετικά μικρό στράτευμά του σε σχηματισμό φάλαγγας μεγάλου βάθους, μια τακτική που εισήγαγε ο πατέρας του και ανέπτυξε ο Αλέξανδρος σε υψηλά επίπεδα αποτελεσματικότητας.

Αντί να καταδιώξει τους Πέρσες που είχαν τραπεί σε φυγή έπειτα από δύο αποφασιστικές νίκες του στη Μικρά Ασία (η πρώτη στον Γρανικό Ποταμό και η δεύτερη στην Πεδιάδα της Ισσού, όπου μια μεγάλη περσική δύναμη υπολογιζόμενη γύρω στο μισό εκατομμύριο υπέστη ολοκληρωτική ήττα), ο Αλέξανδρος έστρεψε την προσοχή του στη νησιωτική πόλη της Τύρου. Αιώνες νωρίτερα είχε προλεχθεί ότι τα τείχη, οι πύργοι, τα σπίτια, ακόμη δε και το χώμα της Τύρου θα ρίχνονταν μέσα στη θάλασσα. (Ιεζ 26:4, 12) Ως εκ τούτου, είναι ιδιαίτερα αξιοσημείωτο το ότι ο Αλέξανδρος πήρε τα ερείπια της παλιάς ηπειρωτικής πόλης την οποία είχε καταστρέψει ο Ναβουχοδονόσορ χρόνια νωρίτερα και κατασκεύασε με αυτά μια δίοδο μήκους 800 μ. μέχρι τη νησιωτική πόλη. Το σφυροκόπημα από το ναυτικό του και τις πολεμικές μηχανές του κατέστρεψε αυτή την υπερήφανη θαλασσοκράτειρα, τον Ιούλιο του 332 Π.Κ.Χ.

Η Ιερουσαλήμ, αντιθέτως, άνοιξε τις πύλες της για να παραδοθεί και, σύμφωνα με τον Ιώσηπο (Ιουδαϊκή Αρχαιολογία, ΙΑ΄, 337 [viii, 5]), οι Ιουδαίοι έδειξαν στον Αλέξανδρο το προφητικό βιβλίο του Δανιήλ, πιθανώς το 8ο κεφάλαιο, σύμφωνα με το οποίο ένας κραταιός Έλληνας βασιλιάς θα καθυπέτασσε και θα κατακτούσε την Περσική Αυτοκρατορία. Ως αποτέλεσμα, ο Αλέξανδρος δεν κατέστρεψε την Ιερουσαλήμ και κινήθηκε Ν προς την Αίγυπτο, όπου χαιρετίστηκε ως ελευθερωτής. Εκεί ίδρυσε την Αλεξάνδρεια, τη μητρόπολη των γραμμάτων όπου έγινε η Μετάφραση των Εβδομήκοντα. Στρέφοντας τις βλέψεις του προς τα ανατολικά, ο Αλέξανδρος επέστρεψε από την Αίγυπτο διαμέσου της Παλαιστίνης, και κοντά στα Γαυγάμηλα, κατατρόπωσε με 47.000 άντρες το τεράστιο αναδιοργανωμένο περσικό στράτευμα. Σε σύντομο χρονικό διάστημα, ο Δαρείος Γ΄ δολοφονήθηκε από πρώην φίλους του, η Βαβυλώνα παραδόθηκε και ο Αλέξανδρος προέλασε για να κατακτήσει τα Σούσα και την Περσέπολη. Από εκεί συνέχισε την εκστρατεία του για την Ινδία προτού στραφεί και πάλι προς τα δυτικά.

Γεγονότα Μετά τις Κατακτήσεις. Ο Αλέξανδρος είχε μεγάλα σχέδια για τη Βαβυλώνα την οποία σκόπευε να ανοικοδομήσει και να κάνει πρωτεύουσά του, αλλά τα σχέδια αυτά δεν πραγματοποιήθηκαν ποτέ. Όπως είχε προείπει ο Δανιήλ, ο Αλέξανδρος «έσπασε» και καταρρίφθηκε—μέσω του θανάτου του. (Δα 8:8) Η φιλοδοξία που έτρεφε να ανοικοδομήσει τη Βαβυλώνα δεν υλοποιήθηκε, όχι απλώς επειδή το 323 Π.Κ.Χ. σε ηλικία 32 ετών—στην ακμή της ζωής του—πέθανε ξαφνικά από ελώδη πυρετό ο οποίος επιδεινώθηκε από τον αλόγιστο τρόπο της ζωής του, αλλά επειδή ο Ιεχωβά πολύ νωρίτερα είχε αποφασίσει ότι η Βαβυλώνα δεν θα ανοικοδομούνταν ποτέ.—Ιερ 50:35-40.

Στη διάρκεια της σύντομης σταδιοδρομίας του ο Αλέξανδρος παντρεύτηκε τη Ρωξάνη, κόρη του ηττημένου βασιλιά της Βακτριανής, καθώς και τη Στάτειρα, κόρη του Πέρση βασιλιά Δαρείου Γ΄. Από τη Ρωξάνη απέκτησε έναν γιο ο οποίος ονομάστηκε Αλέξανδρος. Και από κάποια Βαρσίνη απέκτησε έναν νόθο γιο ο οποίος ονομάστηκε Ηρακλής. Ωστόσο, η προφητεία του Δανιήλ είχε προείπει ότι η αυτοκρατορία του θα περιερχόταν «όχι στους απογόνους του», και πράγματι, προτού περάσουν πολλά χρόνια, όλη η οικογένεια του Αλεξάνδρου και οι κληρονόμοι του εξοντώθηκαν. (Δα 11:3, 4) Επιπλέον είχε γραφτεί: «Και το ότι έσπασε, και σηκώθηκαν τελικά τέσσερα αντ’ αυτού, δείχνει ότι θα σηκωθούν τέσσερα βασίλεια από το έθνος του, αλλά χωρίς να έχουν τη δική του δύναμη». (Δα 8:22) Επομένως, δεν ήταν απλή ιστορική σύμπτωση το ότι η αυτοκρατορία διαμοιράστηκε ανάμεσα σε τέσσερις στρατηγούς του Αλεξάνδρου: ο Σέλευκος ο Νικάτωρ πήρε τη Μεσοποταμία και τη Συρία, ο Κάσσανδρος τη Μακεδονία και την υπόλοιπη Ελλάδα, ο Πτολεμαίος ο Λάγου την Αίγυπτο και την Παλαιστίνη, και ο Λυσίμαχος τη Θράκη και τη Μικρά Ασία.

Οι κατακτήσεις του Αλεξάνδρου επηρέασαν βαθύτατα την ιστορία με την εξάπλωση της ελληνικής γλώσσας και του ελληνικού πολιτισμού στα πέρατα του κόσμου. Η Κοινή Ελληνική έγινε η διεθνής γλώσσα, και έτσι το δεύτερο τμήμα της Αγίας Γραφής γράφτηκε στην Κοινή Ελληνική και όχι στην εβραϊκή.

Σαν Σήμερα το 356 π.χ γεννήθηκε ο Μέγας Αλέξανδρος

Μακεδόνας στρατηλάτης, από τις σημαντικότερες μορφές της παγκόσμιας ιστορίας. Ο Αλέξανδρος γεννήθηκε στις 20 ή 21 Ιουλίου του 356 π.Χ στην Πέλλα της Μακεδονίας. Πατέρας του ήταν ο βασιλιάς της Μακεδονίας Φίλιππος Β’ και μητέρα του η Ολυμπιάδα, κόρη του βασιλιά της Ηπείρου Νεοπτόλεμου. Από τον πατέρα του ο Αλέξανδρος κληρονόμησε την οξεία αντίληψη, τις οργανωτικές ικανότητες και την ταχύτητα ενεργειών. Και από τη μητέρα του τη φιλοδοξία, την υπερηφάνεια και την ισχυρή θέληση.

images

Στα παιδικά του χρόνια εκπαιδεύτηκε από τους παιδαγωγούς Λεωνίδα το Μολοσσό και Λυσίμαχο τον Ακαρνάνα. Σε ηλικία 13 ετών μαθήτευσε κοντά στον Αριστοτέλη. Ο μεγάλος φιλόσοφος τον μόρφωσε με τα ελληνικά ιδεώδη και του ενέπνευσε τον θαυμασμό και την αγάπη για το ελληνικό πνεύμα και πολιτισμό. Στον Αριστοτέλη έδειχνε πάντα σεβασμό και ευγνωμοσύνη. Έλεγε πως τον πατέρα του χρωστάει “το ζην” και στο δάσκαλό του το “ευ ζην”.

Από τον πατέρα του έλαβε σπουδαία μαθήματα πολιτικής και στρατηγικής. Πάντοτε βρισκόταν κοντά του, όταν εκείνος συζητούσε με ξένους πρεσβευτές και απεσταλμένους. Τον ακολουθούσε στις εκστρατείες, όπου έπαιρνε μαθήματα στρατιωτικής τέχνης. Έτσι, από πολύ νωρίς απέκτησε πολιτική και στρατιωτική ωριμότητα. Σε ηλικία 16 ετών, ως αντικαταστάτης του πατέρα του, που έλειπε σε εκστρατεία, κατέπνιξε την επανάσταση της θρακικής φυλής των Μαίδων, ενώ σε ηλικία 18 ετών, στη Μάχη της Χαιρώνειας (2 Αυγούστου 338 π.Χ.) ήταν διοικητής στρατιωτικού σώματος και διακρίθηκε για τις πολεμικές του αρετές.

Σε ηλικία 20 ετών έγινε βασιλιάς της Μακεδονίας, μετά τη δολοφονία του πατέρα του το 336 π.Χ. Από πολύ νωρίς αντιμετώπισε οργανωμένες συνωμοσίες εναντίον του, τις οποίες διέλυσε με αστραπιαία ταχύτητα. Με την ίδια αστραπιαία ταχύτητα και αποφασιστικότητα εξεστράτευσε εναντίον των πόλεων της Νότιας Ελλάδας, οι οποίες μόλις έμαθαν το θάνατο του Φιλίππου επαναστάτησαν. Μόλις, όμως, πληροφορήθηκαν την εκστρατεία του Αλεξάνδρου εναντίον τους, έσπευσαν να δηλώσουν υποταγή και σε συνέδριο, που έγινε στην Κόρινθο, τον ανακήρυξαν Ηγεμόνα της Ελλάδας, όπως και νωρίτερα τον πατέρα του και αρχιστράτηγο στην επικείμενη εκστρατεία κατά των Περσών.

Ο Αλέξανδρος ικανοποιημένος γύρισε στη Μακεδονία. Για να απαλλάξει το βασίλειό του από κάθε κίνδυνο, προτού εκστρατεύσει εναντίον των Περσών, εκστράτευσε εναντίον των βαρβαρικών φυλών, που κατοικούσαν βόρεια της Μακεδονίας (335 π.Χ.). Νίκησε τις φυλές αυτές, έφθασε ως τον Δούναβη και επέστρεψε στην Πέλλα. Απερίσπαστος πια άρχισε την προετοιμασία για τη μεγάλη εκστρατεία κατά των Περσών. Βρέθηκε, όμως, στην ανάγκη να έλθει για δεύτερη φορά στη Νότιο Ελλάδα, όπου οι Θηβαίοι και οι Αθηναίοι είχαν και πάλι επαναστατήσει. Αφού κατέστειλε την ανταρσία των δύο πόλεων, επέστρεψε στη Μακεδονία και συμπλήρωσε τις ετοιμασίες του για την εκστρατεία κατά της Περσίας.

Το πέρασμα του Γρανικού, του Σαρλ Λε ΜπρενΤην άνοιξη του 334 π.Χ, ο Αλέξανδρος ξεκίνησε με 50.000 πεζούς και 6.000 ιππείς, αφού άφησε για επίτροπό του στη Μακεδονία το στρατηγό Αντίπατρο. Προχώρησε από τη Θράκη κι έφθασε στον Ελλήσποντο. Εκεί τον περίμενε ο στόλος του, που τον αποτελούσαν 120 πολεμικά και πολλά άλλα βοηθητικά πλοία. Πέρασε στην Τροία, όπου επισκέφθηκε τον τάφο του Αχιλλέα, προσευχήθηκε κι έκανε θυσίες.

Στις όχθες του Γρανικού ποταμού είχε συγκεντρωθεί ο περσικός στρατός, έτοιμος ν’ αντιμετωπίσει τον Αλέξανδρο. Στον Γρανικό έγινε η πρώτη μάχη μεταξύ των Μακεδόνων και των Περσών (22 Μαΐου 334 π.Χ.). Ο Αλέξανδρος οδηγούσε ο ίδιος το στρατό του και πολέμησε ο ίδιος στήθος προς στήθος με τους γενναιότερους πολεμιστές των Περσών. Κινδύνευσε, μάλιστα, σοβαρά. Οι Πέρσες, τελικά, δεν κατόρθωσαν ν’ αναχαιτίσουν την ορμή των Μακεδόνων, εγκατέλειψαν τον αγώνα και υποχώρησαν άτακτα.

Χωρίς να χάσει χρόνο, ο Αλέξανδρος προχώρησε νότια και απελευθέρωσε τις ελληνικές πόλεις της Μικράς Ασίας. Τον χειμώνα του 334 π.Χ. έφθασε στην πόλη Γόρδιο στις όχθες του Σαγγάριου ποταμού, όπου αποφάσισε να ξεχειμωνιάσει. Εκεί, στο βασιλικό ανάκτορο, υπήρχε ο περίφημος Γόρδιος Δεσμός. Η παράδοση έλεγε πως όποιος τον έλυνε θα κυρίευε την Ασία. Ο Αλέξανδρος απλά τον έκοψε με το σπαθί του.

Την άνοιξη του 333 π.Χ, βάδισε προς τα νότια, πέρασε το όρος Ταύρος και μπήκε στην Κιλικία. Κυρίευσε την πόλη Ταρσό και σταμάτησε εκεί για ν’ αναπαυθεί ο στρατός του. Ύστερα από ένα λουτρό στα κρύα νερά του ποταμού Κύδνου, ο Αλέξανδρος αρρώστησε, αλλά γρήγορα έγινε καλά και συνέχισε την πορεία του προς τη Συρία. Συνάντησε τότε για δεύτερη φορά τον περσικό στρατό από 500.000 μαχητές κι έδωσε μάχη κοντά στην πόλη Ισσό της Κιλικίας (12 Νοεμβρίου 333 π.Χ.). Οι Πέρσες υπέστησαν πανωλεθρία και διαλύθηκαν. Ο βασιλιάς Δαρείος κινδύνευσε και γλίτωσε μόνο με τη φυγή του. Στην Ισσό ο Αλέξανδρος κυρίευσε πλούσια λάφυρα και αιχμαλώτισε την οικογένεια του Δαρείου, αλλά της φέρθηκε μεγαλόψυχα.

Ο Αλέξανδρος, αντί να συνεχίσει την καταδίωξη του Δαρείου, προχώρησε νότια, για να γίνει κύριος όλων των παραλίων της Μεσογείου και να εξουδετερώσει κάθε απειλή του περσικού στόλου. Κατέλαβε, κατά σειρά, τη Φοινίκη, την Παλαιστίνη και την Αίγυπτο. Επισκέφθηκε στην έρημο το μαντείο του Άμμωνος Διός, όπου οι ιερείς τον χαιρέτισαν ως τον νέο Δία. Στις ακτές της Αιγύπτου, κοντά στις εκβολές του Νείλου και σε θέση κατάλληλη για την ανάπτυξη του εμπορίου, όρισε να χτιστεί η Αλεξάνδρεια. Ο ίδιος χάραξε τα τείχη και τους δρόμους της.

Επιστρέφοντας από την Αίγυπτο στην Ασία συνάντησε στα Γαυγάμηλα, πέρα από τον Τίγρη ποταμό, νέο πολυάριθμο περσικό στρατό και τον νίκησε (1 Οκτωβρίου 331 π.Χ). Ο Δαρείος σώθηκε και πάλι, αλλά δολοφονήθηκε από τον σατράπη της Βακτριανής Βήσσο. Ο περσικός στρατός καταστράφηκε, οι σπουδαιότερες πόλεις της Περσίας – Βαβυλώνα, Σούσα και Περσέπολη, όπου το ανάκτορο του Δαρείου- παραδόθηκαν στον Αλέξανδρο και ολόκληρη η Περσία κατακτήθηκε.

Ψηφιδωτό στο Αρχαιολογικό Μουσείο της ΝάποληςΟ Αλέξανδρος, όμως, δεν σταμάτησε στην Περσία. Προχώρησε προς τα ανατολικά για να υποτάξει τις φυλές που κατοικούσαν εκεί και ν’ απαλλάξει έτσι το μεγάλο του βασίλειο από μελλοντικό κίνδυνο. Πέρασε τη Σογδιανή και τη Βακτριανή και το 327 π.Χ. μπήκε στις Ινδίες, όπου νίκησε τον βασιλιά Πώρο. Οι στρατιώτες του, όμως, κουράστηκαν και αρνήθηκαν να προχωρήσουν. Αναγκάσθηκε τότε να ανακόψει την επική πορεία του προς Ανατολάς. Ένα μέρος του στρατού το έστειλε με πλοία στην Περσία, με επικεφαλής τον ναύαρχο Νέαρχο. Αυτός με το υπόλοιπο στράτευμα πέρασε την έρημο Γεδρωσία, όπου χάθηκαν πολλοί στρατιώτες του από την πείνα και τη δίψα, και επέστρεψε στα Σούσα.

Άρχισε τότε να σκέφτεται την οργάνωση της επικράτειάς του. Μελετώντας τον τρόπο της ζωής των Περσών και τον τρόπο της διοικήσεώς τους, έβγαλε το συμπέρασμα πως για να διατηρηθεί το αχανές κράτος που δημιούργησε έπρεπε να συμφιλιώσει τους Πέρσες ευγενείς με τους Έλληνες. Φαντάστηκε τον εαυτό του σαν ελληνοπέρση βασιλιά και μιμήθηκε την ενδυμασία και γενικά τον τρόπο ζωής τους. Παντρεύτηκε την κόρη του Δαρείου Στάτειρα και την ανιψιά της Παρυσάτιδα (324 π.Χ.), ενώ παρακίνησε τους αξιωματικούς και τους στρατιώτες του να παντρευτούν κι αυτοί Περσίδες. Νωρίτερα (327 π.Χ.) είχε παντρευτεί τη Ρωξάνη, κόρη τοπικού ηγεμόνα της Βακτριανής, παρά την αντίδραση των στρατηγών του. Η Ρωξάνη τού χάρισε και τον μοναδικό του απόγονο, τον Αλέξανδρο Δ’, ο οποίος γεννήθηκε δύο μήνες μετά το θάνατο του στρατηλάτη και σκοτώθηκε σε ηλικία 12 ετών με διαταγή του Κάσσανδρου, στρατηγού του Μεγάλου Αλεξάνδρου και σφετεριστή του θρόνου της Μακεδονίας.

Στους Μακεδόνες δεν άρεσε η αλλαγή αυτή του Αλέξανδρου. Μερικοί από τους στρατηγούς του, μάλιστα, οργάνωσαν εναντίον του συνωμοσίες, τις οποίες ο Αλέξανδρος ανακάλυψε και τιμώρησε σκληρά τους πρωταίτιους. Οι πολλές διοικητικές φροντίδες, οι κόποι και τελευταία ο θάνατος του πιο στενού του φίλου, Ηφαιστίωνα, του έφθειραν την υγεία. Ο Αλέξανδρος αρρώστησε βαριά και στις 10 ή 11 Ιουνίου του 323 π.Χ. άφησε την τελευταία του πνοή στη Βαβυλώνα, σε ηλικία μόλις 32 ετών.

Μετά τον θάνατο του Αλέξανδρου το απέραντο κράτος του διαμοιράστηκε μεταξύ των στρατηγών του, που επί πολλά χρόνια διαφωνούσαν για τη διανομή. Δεν χάθηκε, όμως, το εκπολιτιστικό έργο του. Οι κατακτήσεις του άνοιξαν τα σύνορα μεταξύ του ελληνικού χώρου και της Ανατολής. Η επικοινωνία με τους “βαρβάρους” συνέβαλε στη διάδοση του ελληνικού πολιτισμός στις χώρες της Ασίας και της Αιγύπτου. Η ελληνική γλώσσα έγινε διεθνής. Τα ελληνική ήθη πέρασαν σ’ όλο τον τότε γνωστό κόσμο. Ανέτειλε ο πολιτισμός της λεγόμενης “Ελληνιστικής Εποχής”, που αποτελεί μία νέα λάμψη του ελληνικού πνεύματος. Δικαιολογημένα, η ιστορία ανακήρυξε τον Αλέξανδρο “Μέγα” για το γιγάντιο έργο του.

ΠΗΓΗ: http://www.sansimera.gr

Αλέξανδρος ο Μέγας από τις σημαντικότερες μορφές της παγκόσμιας ιστορίας.

imagesΟ Αλέξανδρος γεννήθηκε στις 20 ή 21 Ιουλίου του 356 π.Χ στην Πέλλα της Μακεδονίας. Πατέρας του ήταν ο βασιλιάς της Μακεδονίας Φίλιππος Β’ και μητέρα του η Ολυμπιάδα, κόρη του βασιλιά της Ηπείρου Νεοπτόλεμου. Από τον πατέρα του ο Αλέξανδρος κληρονόμησε την οξεία αντίληψη, τις οργανωτικές ικανότητες και την ταχύτητα ενεργειών. Και από τη μητέρα του τη φιλοδοξία, την υπερηφάνεια και την ισχυρή θέληση.

Στα παιδικά του χρόνια εκπαιδεύτηκε από τους παιδαγωγούς Λεωνίδα το Μολοσσό και Λυσίμαχο τον Ακαρνάνα. Σε ηλικία 13 ετών μαθήτευσε κοντά στον Αριστοτέλη. Ο μεγάλος φιλόσοφος τον μόρφωσε με τα ελληνικά ιδεώδη και του ενέπνευσε τον θαυμασμό και την αγάπη για το ελληνικό πνεύμα και πολιτισμό. Στον Αριστοτέλη έδειχνε πάντα σεβασμό και ευγνωμοσύνη. Έλεγε πως τον πατέρα του χρωστάει “το ζην” και στο δάσκαλό του το “ευ ζην”.

Από τον πατέρα του έλαβε σπουδαία μαθήματα πολιτικής και στρατηγικής. Πάντοτε βρισκόταν κοντά του, όταν εκείνος συζητούσε με ξένους πρεσβευτές και απεσταλμένους. Τον ακολουθούσε στις εκστρατείες, όπου έπαιρνε μαθήματα στρατιωτικής τέχνης. Έτσι, από πολύ νωρίς απέκτησε πολιτική και στρατιωτική ωριμότητα. Σε ηλικία 16 ετών, ως αντικαταστάτης του πατέρα του, που έλειπε σε εκστρατεία, κατέπνιξε την επανάσταση της θρακικής φυλής των Μαίδων, ενώ σε ηλικία 18 ετών, στη Μάχη της Χαιρώνειας (2 Αυγούστου 338 π.Χ.) ήταν διοικητής στρατιωτικού σώματος και διακρίθηκε για τις πολεμικές του αρετές.

Σε ηλικία 20 ετών έγινε βασιλιάς της Μακεδονίας, μετά τη δολοφονία του πατέρα του το 336 π.Χ. Από πολύ νωρίς αντιμετώπισε οργανωμένες συνωμοσίες εναντίον του, τις οποίες διέλυσε με αστραπιαία ταχύτητα. Με την ίδια αστραπιαία ταχύτητα και αποφασιστικότητα εξεστράτευσε εναντίον των πόλεων της Νότιας Ελλάδας, οι οποίες μόλις έμαθαν το θάνατο του Φιλίππου επαναστάτησαν. Μόλις, όμως, πληροφορήθηκαν την εκστρατεία του Αλεξάνδρου εναντίον τους, έσπευσαν να δηλώσουν υποταγή και σε συνέδριο, που έγινε στην Κόρινθο, τον ανακήρυξαν Ηγεμόνα της Ελλάδας, όπως και νωρίτερα τον πατέρα του και αρχιστράτηγο στην επικείμενη εκστρατεία κατά των Περσών.

Ο Αλέξανδρος ικανοποιημένος γύρισε στη Μακεδονία. Για να απαλλάξει το βασίλειό του από κάθε κίνδυνο, προτού εκστρατεύσει εναντίον των Περσών, εκστράτευσε εναντίον των βαρβαρικών φυλών, που κατοικούσαν βόρεια της Μακεδονίας (335 π.Χ.). Νίκησε τις φυλές αυτές, έφθασε ως τον Δούναβη και επέστρεψε στην Πέλλα. Απερίσπαστος πια άρχισε την προετοιμασία για τη μεγάλη εκστρατεία κατά των Περσών. Βρέθηκε, όμως, στην ανάγκη να έλθει για δεύτερη φορά στη Νότιο Ελλάδα, όπου οι Θηβαίοι και οι Αθηναίοι είχαν και πάλι επαναστατήσει. Αφού κατέστειλε την ανταρσία των δύο πόλεων, επέστρεψε στη Μακεδονία και συμπλήρωσε τις ετοιμασίες του για την εκστρατεία κατά της Περσίας.

Το πέρασμα του Γρανικού, του Σαρλ Λε Μπρεν

Την άνοιξη του 334 π.Χ, ο Αλέξανδρος ξεκίνησε με 50.000 πεζούς και 6.000 ιππείς, αφού άφησε για επίτροπό του στη Μακεδονία το στρατηγό Αντίπατρο. Προχώρησε από τη Θράκη κι έφθασε στον Ελλήσποντο. Εκεί τον περίμενε ο στόλος του, που τον αποτελούσαν 120 πολεμικά και πολλά άλλα βοηθητικά πλοία. Πέρασε στην Τροία, όπου επισκέφθηκε τον τάφο του Αχιλλέα, προσευχήθηκε κι έκανε θυσίες.

Στις όχθες του Γρανικού ποταμού είχε συγκεντρωθεί ο περσικός στρατός, έτοιμος ν’ αντιμετωπίσει τον Αλέξανδρο. Στον Γρανικό έγινε η πρώτη μάχη μεταξύ των Μακεδόνων και των Περσών (22 Μαΐου 334 π.Χ.). Ο Αλέξανδρος οδηγούσε ο ίδιος το στρατό του και πολέμησε ο ίδιος στήθος προς στήθος με τους γενναιότερους πολεμιστές των Περσών. Κινδύνευσε, μάλιστα, σοβαρά. Οι Πέρσες, τελικά, δεν κατόρθωσαν ν’ αναχαιτίσουν την ορμή των Μακεδόνων, εγκατέλειψαν τον αγώνα και υποχώρησαν άτακτα.

Χωρίς να χάσει χρόνο, ο Αλέξανδρος προχώρησε νότια και απελευθέρωσε τις ελληνικές πόλεις της Μικράς Ασίας. Τον χειμώνα του 334 π.Χ. έφθασε στην πόλη Γόρδιο στις όχθες του Σαγγάριου ποταμού, όπου αποφάσισε να ξεχειμωνιάσει. Εκεί, στο βασιλικό ανάκτορο, υπήρχε ο περίφημος Γόρδιος Δεσμός. Η παράδοση έλεγε πως όποιος τον έλυνε θα κυρίευε την Ασία. Ο Αλέξανδρος απλά τον έκοψε με το σπαθί του.

Την άνοιξη του 333 π.Χ, βάδισε προς τα νότια, πέρασε το όρος Ταύρος και μπήκε στην Κιλικία. Κυρίευσε την πόλη Ταρσό και σταμάτησε εκεί για ν’ αναπαυθεί ο στρατός του. Ύστερα από ένα λουτρό στα κρύα νερά του ποταμού Κύδνου, ο Αλέξανδρος αρρώστησε, αλλά γρήγορα έγινε καλά και συνέχισε την πορεία του προς τη Συρία. Συνάντησε τότε για δεύτερη φορά τον περσικό στρατό από 500.000 μαχητές κι έδωσε μάχη κοντά στην πόλη Ισσό της Κιλικίας (12 Νοεμβρίου 333 π.Χ.). Οι Πέρσες υπέστησαν πανωλεθρία και διαλύθηκαν. Ο βασιλιάς Δαρείος κινδύνευσε και γλίτωσε μόνο με τη φυγή του. Στην Ισσό ο Αλέξανδρος κυρίευσε πλούσια λάφυρα και αιχμαλώτισε την οικογένεια του Δαρείου, αλλά της φέρθηκε μεγαλόψυχα.

Ο Αλέξανδρος, αντί να συνεχίσει την καταδίωξη του Δαρείου, προχώρησε νότια, για να γίνει κύριος όλων των παραλίων της Μεσογείου και να εξουδετερώσει κάθε απειλή του περσικού στόλου. Κατέλαβε, κατά σειρά, τη Φοινίκη, την Παλαιστίνη και την Αίγυπτο. Επισκέφθηκε στην έρημο το μαντείο του Άμμωνος Διός, όπου οι ιερείς τον χαιρέτισαν ως τον νέο Δία. Στις ακτές της Αιγύπτου, κοντά στις εκβολές του Νείλου και σε θέση κατάλληλη για την ανάπτυξη του εμπορίου, όρισε να χτιστεί η Αλεξάνδρεια. Ο ίδιος χάραξε τα τείχη και τους δρόμους της.

Επιστρέφοντας από την Αίγυπτο στην Ασία συνάντησε στα Γαυγάμηλα, πέρα από τον Τίγρη ποταμό, νέο πολυάριθμο περσικό στρατό και τον νίκησε (1 Οκτωβρίου 331 π.Χ). Ο Δαρείος σώθηκε και πάλι, αλλά δολοφονήθηκε από τον σατράπη της Βακτριανής Βήσσο. Ο περσικός στρατός καταστράφηκε, οι σπουδαιότερες πόλεις της Περσίας – Βαβυλώνα, Σούσα και Περσέπολη, όπου το ανάκτορο του Δαρείου- παραδόθηκαν στον Αλέξανδρο και ολόκληρη η Περσία κατακτήθηκε.

Ψηφιδωτό στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Νάπολης

Ο Αλέξανδρος, όμως, δεν σταμάτησε στην Περσία. Προχώρησε προς τα ανατολικά για να υποτάξει τις φυλές που κατοικούσαν εκεί και ν’ απαλλάξει έτσι το μεγάλο του βασίλειο από μελλοντικό κίνδυνο. Πέρασε τη Σογδιανή και τη Βακτριανή και το 327 π.Χ. μπήκε στις Ινδίες, όπου νίκησε τον βασιλιά Πώρο. Οι στρατιώτες του, όμως, κουράστηκαν και αρνήθηκαν να προχωρήσουν. Αναγκάσθηκε τότε να ανακόψει την επική πορεία του προς Ανατολάς. Ένα μέρος του στρατού το έστειλε με πλοία στην Περσία, με επικεφαλής τον ναύαρχο Νέαρχο. Αυτός με το υπόλοιπο στράτευμα πέρασε την έρημο Γεδρωσία, όπου χάθηκαν πολλοί στρατιώτες του από την πείνα και τη δίψα, και επέστρεψε στα Σούσα.

Άρχισε τότε να σκέφτεται την οργάνωση της επικράτειάς του. Μελετώντας τον τρόπο της ζωής των Περσών και τον τρόπο της διοικήσεώς τους, έβγαλε το συμπέρασμα πως για να διατηρηθεί το αχανές κράτος που δημιούργησε έπρεπε να συμφιλιώσει τους Πέρσες ευγενείς με τους Έλληνες. Φαντάστηκε τον εαυτό του σαν ελληνοπέρση βασιλιά και μιμήθηκε την ενδυμασία και γενικά τον τρόπο ζωής τους. Παντρεύτηκε την κόρη του Δαρείου Στάτειρα και την ανιψιά της Παρυσάτιδα (324 π.Χ.), ενώ παρακίνησε τους αξιωματικούς και τους στρατιώτες του να παντρευτούν κι αυτοί Περσίδες. Νωρίτερα (327 π.Χ.) είχε παντρευτεί τη Ρωξάνη, κόρη τοπικού ηγεμόνα της Βακτριανής, παρά την αντίδραση των στρατηγών του. Η Ρωξάνη τού χάρισε και τον μοναδικό του απόγονο, τον Αλέξανδρο Δ’, ο οποίος γεννήθηκε δύο μήνες μετά το θάνατο του στρατηλάτη και σκοτώθηκε σε ηλικία 12 ετών με διαταγή του Κάσσανδρου, στρατηγού του Μεγάλου Αλεξάνδρου και σφετεριστή του θρόνου της Μακεδονίας.

Στους Μακεδόνες δεν άρεσε η αλλαγή αυτή του Αλέξανδρου. Μερικοί από τους στρατηγούς του, μάλιστα, οργάνωσαν εναντίον του συνωμοσίες, τις οποίες ο Αλέξανδρος ανακάλυψε και τιμώρησε σκληρά τους πρωταίτιους. Οι πολλές διοικητικές φροντίδες, οι κόποι και τελευταία ο θάνατος του πιο στενού του φίλου, Ηφαιστίωνα, του έφθειραν την υγεία. Ο Αλέξανδρος αρρώστησε βαριά και στις 10 ή 11 Ιουνίου του 323 π.Χ. άφησε την τελευταία του πνοή στη Βαβυλώνα, σε ηλικία μόλις 32 ετών.

Μετά τον θάνατο του Αλέξανδρου το απέραντο κράτος του διαμοιράστηκε μεταξύ των στρατηγών του, που επί πολλά χρόνια διαφωνούσαν για τη διανομή. Δεν χάθηκε, όμως, το εκπολιτιστικό έργο του. Οι κατακτήσεις του άνοιξαν τα σύνορα μεταξύ του ελληνικού χώρου και της Ανατολής. Η επικοινωνία με τους “βαρβάρους” συνέβαλε στη διάδοση του ελληνικού πολιτισμός στις χώρες της Ασίας και της Αιγύπτου. Η ελληνική γλώσσα έγινε διεθνής. Τα ελληνική ήθη πέρασαν σ’ όλο τον τότε γνωστό κόσμο. Ανέτειλε ο πολιτισμός της λεγόμενης “Ελληνιστικής Εποχής”, που αποτελεί μία νέα λάμψη του ελληνικού πνεύματος. Δικαιολογημένα, η ιστορία ανακήρυξε τον Αλέξανδρο “Μέγα” για το γιγάντιο έργο του.

ΠΗΓΗ: http://www.sansimera.gr/biographies/842#ixzz4ASI1irEg

Χρησιμοποιούμε cookie για την εξατομίκευση περιεχομένου και διαφημίσεων, την παροχή λειτουργιών κοινωνικών μέσων και την ανάλυση της επισκεψιμότητάς μας. More Info | Close