Όλα όσα θα ήθελες να ξέρεις για το έθιμο της Black Friday

Στην Ελλάδα έχουμε μια τάση να αντιγράφουμε ξένες ιδέες και concepts, σε οτιδήποτε μπορείτε να φανταστείτε. Από αυτή την μανία δε θα μπορούσε να λείπει και το Black Friday. Αλήθεια, ξέρει κανείς τι είναι και γιατί γίνεται; Ήλθε ώρα να μάθετε και φυσικά μαζί θα μιλήσουμε για την ελληνική εκδοχή.

Στην Αμερική είχε επικρατήσει από το 1789 από τον 1ο πρόεδρο της χώρας τον George Washington να γιορτάζεται η ημέρα των ευχαριστιών γνωστή και ως Thanksgiving Day. Ενώ, από τον αμερικανικό εμφύλιο κατά το 1863 o Ablaham Lincoln -που by the way πολλά στοιχεία του έχει μιμηθεί και ο Obama- καθιέρωσε αυτή τη Εθνική Γιορτή να λαμβάνει χώρα την τελευταία Πέμπτη κάθε Νοέμβρη. Κάτι αντίστοιχο των δικών μας εθνικών εορτών με παρελάσεις οικογενειακά τραπέζια κλπ.

black-friday-2016

Η Black Friday -Μαύρη Παρασκευή ελληνιστί- είναι η επομένη της Thanksgiving Day και σηματοδοτεί την έναρξη της Χριστουγεννιάτικης εποχής αγορών. Δεν θεωρείται εθνική αργία και τα μαγαζιά ανοίγουν νωρίτερα. Ενίοτε μένουν ανοιχτά και όλο το βράδυ προσπαθώντας με αυτόν τον τρόπο να αυξήσουν τους εν δυνάμει αγοραστές και να κουνηθεί το χρήμα στην αγορά. Εθιμοτυπικά οι Αμερικάνοι βγαίνουν και γεμίζουν τα μαγαζιά ασφυκτικά λες και έχουν κάνει τάμα με αποτέλεσμα να θεωρείται η πιο εμπορική περίοδος του χρόνου με πολλούς μαγαζάτορες να μην περιορίζουν τις εκπτώσεις τους εκείνο το 4ήμερο αλλά καθ’ όλη την διάρκεια του Νοέμβρη και Δεκέμβρη με τα ποσά που ξοδεύονται να είναι δεκάδες δισεκατομμύρια.

black-friday-1

Όχι δεν είναι το νέο iPhone αλλά μία κλασσική Black Friday

Από το 2005 και έπειτα επειδή οι Αμερικάνοι είναι marketing genius άνθρωποι καθιέρωσαν και την Cyber Monday που είναι η Δευτέρα αμέσως μετά την Thanksgiving Day και την Black Friday ως ημέρα αγοράς online προϊόντων για να δώσουν στον χρήστη ένα κίνητρο να κάνει ηλεκτρονικές αγορές.

Όσο περνάνε τα χρόνια αντί το Black Friday να μειώνεται, αυξάνεται σε βαθμό υστερίας και ξεπερνά πια τα σύνορα των ΗΠΑ. Αυτή την στιγμή ανά τον κόσμο πολλά διεθνή eshops (ebay, amazon, alienexpress, gearbest) κάνουν τέτοιες προσφορές μερικές από τις οποίες ήταν τόσο δελεαστικές που υπέκυψα και εγώ.

Shoppers vie for copies of video games at a Black Friday sale at a Wal-Mart Stores Inc. store in Mentor, Ohio, U.S., on Thursday, Nov. 24, 2011. Retailers are pouring on the discounts to attract consumers grappling with 9 percent unemployment and a slower U.S. economic expansion than previously estimated. Photographer: Daniel Acker/Bloomberg via Getty Images

Παντού βλέπουμε Black Friday πια και φυσικά δε μπορούσε να λείψει και η Ελλάδα από αυτό το πανηγύρι, αφού είμαστε σαν λαός για τα πανηγύρια κυριολεκτικά και μεταφορικά.

Μαγαζιά τύπου Public και Πλαίσιο θα κάνουν Black Friday προσδοκώντας σε επιπλέον έσοδα με εκπτώσεις της τάξης του 0.0001% και φυσικά, θύματα τους υπαλλήλους που δουλεύουν σε έναν εργασιακό μεσαίωνα από ανάγκη.

ekptoseis-620x330

Επί της ουσίας όμως βγάζουν πράγματα που τους τρώνε χώρο στην αποθήκη σε πολύ καλύτερες τιμές ενώ όσα είναι σύγχρονα και in πράγματα τα βγάζουν με σαφώς μικρότερες εκπτώσεις και ίσως μέχρι εξαντλήσεως των αποθεμάτων. Κοινώς κάνουν ένα ξεστοκάρισμα κατά τη διάρκεια του οποίου μπορεί να βρείτε και κάτι που να αξίζει για τα λεφτά του.

Συμπερασματικά, τα Black Fridays είναι μια ακόμη Αμερικανιά που έρχεται στα μέρη μας και επί ελληνικού εδάφους δεν πιστεύω ότι θα δούμε πολλά αξιόλογα προϊόντα σε έκπτωση. Κάθε προσπάθεια ωστόσο για τόνωση της αγοραστικής κίνησης είναι θεμιτή και απαραίτητη.

Πηγή: alt-tab.gr

Recommended For You