Χυμός Κράνμπερι μας «θωρακίζει» απο εγκεφαλικά και καρδιοπάθειες

imagesΟι πολύτιμες πολυφαινόλες του χυμού, συστατικά με προστατευτική δράση που ενισχύουν τις φυσικές άμυνες του οργανισμού, παρέχουν τα σημαντικά οφέλη για την υγεία μας, σύμφωνα με τους ερευνητές.

Τα 56 άτομα που συμμετείχαν στη μελέτη χωρίστηκαν σε δύο ομάδες και οι ερευνητές τούς ζήτησαν να ακολουθήσουν ένα ειδικά σχεδιασμένο διατροφικό πλάνο.

Οι μισοί από τους συμμετέχοντες είχαν εντάξει στο καθημερινό τους διατροφολόγιο περίπου 400 ml χυμό κράνμπερι χωρίς ζάχαρη. Οι άλλοι μισοί έπιναν ένα χυμό-placebo, δηλαδή ένα υγρό με παρόμοιο χρώμα και γεύση αλλά χωρίς θρεπτικά συστατικά.

Οι ερευνητές μέτρησαν βασικούς δείκτες της υγείας των συμμετεχόντων, όπως τα επίπεδα της αρτηριακής τους πίεσης, τα επίπεδα της γλυκόζης στο αίμα τους και τα επίπεδα των λιπιδίων στο αίμα τους.

Μετά από οκτώ εβδομάδες, η ομάδα του κράνμπερι παρουσίαζε βελτίωση σε όλους τους δείκτες που εξετάστηκαν. Σύμφωνα με τους υπολογισμούς των ερευνητών, οι βελτιωμένοι δείκτες αντιστοιχούν σε 15% μικρότερο κίνδυνο εγκεφαλικού και 10% μειωμένο κίνδυνο καρδιοπάθειας.

Μεταξύ των φρούτων που καταναλώνουμε συχνότερα, το κράνμπερι έχει τη μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε πολυφαινόλες σε σύγκριση με το μήλο, το σταφύλι ή το κεράσι.

ΠΗΓΗ: onmed.gr

Recommended For You