Υγιεινά burger; Και όμως, γίνεται και μάλιστα εύκολα

imagesΚαι ποιος δεν θα ήθελε ένα καλοψημένο μπιφτέκι; Πολλές φορές, όμως, θα ακούσουμε πως τα περιττά του λιπαρά μπορούν να είναι απαγορευτικά αν βρισκόμαστε σε δίαιτα. Μην ανησυχείτε: βρήκαμε πέντε τρόπους για να κάνετε τα burger σας πιο υγιεινά από ποτέ!

Επιλέξτε οργανικό κρέας

Όταν λέμε οργανικό κρέας, εννοούμε τα ζώα που έχουν εκτραφεί αποκλειστικά με οργανική, φυτική διατροφή. Το κρέας αυτών των ζώων είναι χαμηλότερο σε λιπαρά και θερμίδες, και πλουσιότερο σε “καλά”, ωμέγα-3 λιπαρά. Φαίνεται επίσης πως το οργανικό κρέας περιέχει σχεδόν τέσσερις φορές περισσότερη βιταμίνη Ε, ένα υδατοδιαλυτό αντιοξειδωτικό που προστατεύει τα κύτταρα από τις ελεύθερες ρίζες, οι οποίες προκαλούν συμπτώματα γήρανσης.

Προσοχή στο ψωμί

Τα παραδοσιακά ψωμάκια για burger είναι σχετικά άδεια από διατροφική άποψη, και περιέχουν πολύ λίγες φυτικές ίνες. Για ένα πιο υγιεινό burger, που θα σας χορτάσει καλύτερα, χρησιμοποιήστε ένα νόστιμο ψωμάκι ολικής άλεσης, πλούσιο σε ίνες και θρεπτικά συστατικά που το επεξεργασμένο, λευκό ψωμί δεν περιέχει.

Όχι πια κέτσαπ

Μία μόλις κουταλιά κέτσαπ περιέχει 4 γραμμάρια ζάχαρης. Επιπλέον, οι περισσότερες μάρκες κέτσαπ χρησιμοποιούν σαν γλυκαντικό το υψηλό σε φρουκτόζη σιρόπι καλαμποκιού, το οποίο έχει συσχετιστεί με αύξηση του κινδύνου παχυσαρκίας. Συνεπώς, γιατί να συμβιβαστούμε με τις περιττές θερμίδες ενώ μπορούμε να αντικαταστήσουμε την κέτσαπ με φρέσκια, γεμάτη με βιταμίνη C ντομάτα;

Προσθέστε λαχανικά

Για ένα πιο χυμώδες μπιφτέκι, δοκιμάστε να αναμείξετε στον κιμά ψιλοκομμένα λαχανικά. Μανιτάρια, κρεμμύδι και κολοκυθάκια, όλα αυτά είναι εξαιρετικές επιλογές για να δώσετε ιδιαίτερη γεύση και υφή στα burger σας, ενώ ταυτόχρονα τα γεμίζετε με πολύτιμες βιταμίνες. Ταυτόχρονα, τα λαχανικά που έχουν μεγάλη περιεκτικότητα σε νερό προσφέρουν επιπλέον υγρασία στα μπιφτέκια, και τα προστατεύουν από το “στέγνωμα” στο γκριλ.

Μπαχαρικά και βότανα;

Η έξυπνη μαγειρική έχει να κάνει με την χρήση υλικών που όχι μόνο είναι νόστιμα, μα κάνουν καλό και στην υγεία. Έτσι, η χρήση μπαχαρικών με πολλά θρεπτικά συστατικά μπορεί να έχει πολλά οφέλη, ειδικά όταν μιλάμε για δίαιτα. Για παράδειγμα, το πιπέρι καγιέν έχει αποδειχθεί πως αυξάνει τον ρυθμό με τον οποίο το σώμα μας καίει θερμίδες. Ένα άλλο μπαχαρικό που αξίζει να εντάξετε στην διατροφή σας είναι ο κουρκουμάς, γνωστός και ως κιτρινόριζα, που είναι διάσημος για τις αντιοξειδωτικές του ιδιότητες, όπως και για την ικανότητά του να εμποδίζει την ανάπτυξη ιστού λίπους.

http://medicalnews.gr

Recommended For You