Τροφές που δεν πρέπει να πλένονται πριν την κατανάλωσή τους

Υπάρχουν τρόφιμα που δεν χρειάζεται να πλυθούν πριν τα μαγειρέψετε ή όσον αφορά τα ωμά, πριν τα σερβίρετε, γιατί το πλύσιμο μπορεί να έχει αντίθετα από τα επιθυμητά αποτελέσματα και αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία.

Κοτόπουλο
Όταν πλένεται το κοτόπουλο, τα βακτήρια που υπάρχουν στο ωμό κρέας μεταφέρονται σε διάφορες επιφάνειες της κουζίνας.

Ένα από τα πιο συνηθισμένα και επικίνδυνα βακτήρια που υπάρχουν στο κοτόπουλο είναι η σαλμονέλα, η οποία μπορεί να προκαλέσει διάρροια, πυρετό και πονόκοιλο. Σύμφωνα με έρευνες το 47% των ανθρώπων που πλένουν το κοτόπουλο, νοσούν από την λοίμωξη της σαλμονέλας.

Τα βακτήρια που υπάρχουν στο κοτόπουλο καταστρέφονται όταν μαγειρεύονται σε υψηλή θερμοκρασία και έτσι, δεν υπάρχει λόγος να πλένεται.

Αυγό
Στο αυγό υπάρχει ένα πολύ λεπτό στρώμα που το προστατεύει από εξωτερικούς μικροοργανισμούς και από την αφυδάτωση. Σε περίπτωση που πλυθεί το κέλυφος, αφαιρείται αυτό το στρώμα, κάνοντας το αυγό περισσότερο εύθραυστο και υπάρχει κίνδυνος μόλυνσης του εσωτερικού του.

Έτοιμες σαλάτες
Οι συσκευασμένες σαλάτες είναι έτοιμες προς κατανάλωση και πλένονται πολύ καλά πριν βγουν στην αγορά. Με το πλύσιμο της σαλάτας, υπάρχει πιθανότητα να μεταφερθούν βακτήρια από τα χέρια ή την επιφάνεια της κουζίνας.

Μακαρόνια
Μπορεί να μην έχει τρομερές επιπτώσεις στην υγεία, αλλά το ξέπλυμα των μακαρονιών αφού βράσουν, είναι περιττό. Αφαιρεί το άμυλο που βοηθάει την σάλτσα να δέσει και κάνει τα μακαρόνια άνοστα.

Μανιτάρια
Τα μανιτάρια όταν πλένονται, απορροφούν πολύ νερό και έτσι αλλοιώνεται η γεύση τους. Παράλληλα, η υγρασία τα μαυρίζει και σαπίζουν πιο γρήγορα.

Τα μανιτάρια πρέπει να σκουπίζονται με υγρό χαρτί κουζίνας ή αν είναι πολύ βρώμικα πρέπει να ξεφλουδίζονται. Σε περίπτωση που κάποιος θέλει να τα πλύνει, μπορεί να τα βουτήξει σε κρύο νερό, χωρίς όμως να τα μουλιάσει. Στη συνέχεια, πρέπει να σκουπιστούν απαλά με χαρτί ή πετσέτα για να φύγουν τα νερά.

Πηγή: valueforlife

Recommended For You