Τα Δεκεμβριανά του 1944 ή αλλιώς η Μάχη του Δεκέμβρη

Τα Δεκεμβριανά του 1944 ή Μάχη του Δεκέμβρη υπήρξαν ένα από τα πιο ζοφερά κεφάλαια της σύγχρονης ελληνικής ιστορίας. Επί έναν και πλέον μήνα η μόλις λυτρωμένη από τη γερμανική κατοχή πρωτεύουσα μεταβλήθηκε σε θέατρο πολεμικών συγκρούσεων που μαίνονταν τόσο στο κέντρο όσο και στις συνοικίες της.

Σε πολλά σημεία της Αθήνας, που οι διεθνείς συμβάσεις την ήθελαν ανοχύρωτη πόλη και ως εκ τούτου καθ’ όλη τη διάρκεια του B’ Παγκοσμίου Πολέμου στο έδαφός της δεν είχε ριφθεί ούτε μία βόμβα, κροτάλιζαν ακατάπαυστα τα όπλα, ανατιναγμένα κτίρια κείτονταν σε σωρούς ερειπίων, καταμεσής στις έρημες λεωφόρους της έστεκαν τρομακτικά τα πυρπολημένα τραμ και για να διασχίσουν τους δρόμους, συχνά κομμένους από οδοφράγματα, οι παράτολμοι και αραιοί διαβάτες έβαζαν στοίχημα τη ζωή τους εξαιτίας των ελεύθερων σκοπευτών οι οποίοι από τις γύρω στέγες σκόρπιζαν τον θάνατο επί δικαίους και αδίκους.

Ηταν ένας πόλεμος ύπουλος και για τους πολλούς αναπάντεχος και αδικαιολόγητος ανάμεσα στις δυνάμεις του EAM από τη μία και της κυβέρνησης από την άλλη, η οποία είχε στο πλευρό της τα αγγλικά στρατεύματα, που σήκωναν και το μεγαλύτερο βάρος των πολεμικών επιχειρήσεων γι’ αυτή την παράταξη. Το πιο πικρό γνώρισμα των δραματικών αυτών γεγονότων ήταν ότι είχαν τη ρίζα τους στην ίδια την ηρωική πάλη του ελληνικού λαού για την απόκτηση της ελευθερίας του.

➽Ας κάνουμε μια βόλτα στην Αθήνα εκείνης της περιόδου, μέσα από φωτογραφίες που αποτυπώνουν το κλίμα που επικρατούσε.

Ομόνοια, Δεκέμβριος 1944
Άρματα στη πλατεία Συντάγματος (Dmitri Kessel)
Βρετανοί στρατιώτες στην οδό Σταδίου (Dmitri Kessel)
Σύνταγμα, 3 Δεκεμβρίου 1944 (Dmitri Kessel)
Πλατεία Συτνάγματος, Δεκέμβριος 1944. Απέναντι, το ξενοδοχείο King George.
Πανεπιστημίου, Δεκέμβριος 1944 (Dmitri Kessel)
Κόσμος στην Ερμού (Dmitri Kessel)
Σημείο ελέγχου κάπου στην Αθήνα (;), τον Δεκέμβριο του ’44 (Dmitri Kessel)
Αγγλικά στρατεύματα οδεύουν προς τα κεντρικά γραφεία του ΕΑΜ, στην οδό Κοραή.
http://bill-files.blogspot.gr

Recommended For You