Πώς θα οργανώσουμε λοιπόν από ΤΩΡΑ ένα σακίδιο έκτακτης ανάγκης;

Αυτές τις ημέρες πολλοί φίλοι & συγγενείς με ρωτάνε αν θα γίνει σεισμός η κάποιο άλλο γεγονός και αν όλα αυτά που ακούγονται έχουν κάποια βάση ανησυχίας. Η απάντηση μου είναι η εξής, «δεν μας ενδιαφέρει τόσο η ράδιο αρβύλα ή αν οι προβλέψεις και οι φήμες είναι αληθείς, όσο το γεγονός ότι πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι για ένα σεισμό όποτε και αν αυτός γίνει, γιατί ένα είναι το σίγουρο… κάποια στιγμή θα γίνει, σε σεισμογενή χώρα ζούμε».

Σε όλα τα συμβάντα εκτάκτων αναγκών προϋπόθεση είναι να φύγουμε από το χώρο διαμονής μας γρήγορα και με ασφάλεια και να μεταβούμε κάπου με καλύτερη ασφάλεια για εμάς και την οικογένεια μας. Όμως για να γίνει με επιτυχία αυτό το εγχείρημα θα πρέπει να έχουμε μαζί μας κάποια βασικά είδη πρώτης ανάγκης συγκεντρωμένα σε ένα σακίδιο. Σε αντίθετη περίπτωση θα φύγουμε από την οικία μας αφήνοντας πίσω αντικείμενα ζωτικής σημασίας για εμάς και την οικογένεια μας.

Πώς θα οργανώσουμε λοιπόν από ΤΩΡΑ ένα σακίδιο έκτακτης ανάγκης;

Ξεκινώντας το πακετάρισμα των διαφόρων πραγμάτων στο σακίδιο, θα πρέπει να φροντίσουμε ν’ απαλλαγούμε από την ανθρώπινη συνήθεια να παίρνουμε μαζί μας αντικείμενα χωρίς πραγματική χρησιμότητα…

Ένας καλός τρόπος να ξεκινήσει κάποιος το πακετάρισμα είναι να απλώσει στο πάτωμα όλα όσα θεωρεί ότι χρειάζεται να πάρει μαζί του! Με τον τρόπο αυτό θα μπορέσει να σχηματίσει μία καλύτερη εικόνα για το βάρος του εξοπλισμού του, τις ελλείψεις, αλλά και τα περιττά πράγματα.

Θα πρέπει να έχετε υπόψη ότι το βάρος του σακιδίου δεν θα πρέπει να ξεπερνά τα 25-27 κιλά, για μια άνετη διαδρομή, ή τα 10-12 κιλά για μία δύσβατη ή ανηφορική διαδρομή. (σίγουρα θα χρειαστεί να περπατήσετε)
Υπολογίστε επίσης την ανάγκη σας για νερό και τρόφιμα και φροντίστε να προσθέσετε τα κιλά του βάρους αυτού στα συνολικά κιλά του σακιδίου σας. Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει το συνολικό βάρος να ξεπερνά τα κιλά που προαναφέρθηκαν !  Αν η μετακίνησή σας συνδυάζεται με μεταφορικό μέσον, π.χ. αυτοκίνητο, τότε θα πρέπει να έχετε στο μυαλό σας ότι ναι μεν μπορείτε να πάρετε μαζί σας πολύ περισσότερα πράγματα, το βάρος όμως κάθε σακιδίου δεν θα πρέπει να ξεπερνά τα 25-27 κιλά, γιατί αλλιώς δεν θα μπορείτε να το μεταφέρετε έξω από το αυτοκίνητο, αν χρειαστεί…

 

Σακίδιο Έκτακτης Ανάγκης

Είναι επίσης σημαντικό να θυμόμαστε να επιθεωρούμε το Σακίδιο Εκτάκτου Ανάγκης και να αντικαθιστούμε ορισμένα από τα είδη του  συστηματικά, μία καλή πρακτική είναι να κάνουμε την επιθεώρηση και τον έλεγχο των ημερομηνιών λήξης των περιεχομένων εφοδίων του, κάθε φορά που αλλάζουμε από την χειμερινή σε θερινή την ώρα στο ρολόι μας. Με αυτόν τον τρόπο το Σακίδιο Εκτάκτου Ανάγκης μας, θα είναι πάντα «έτοιμο» για να αντιμετωπίσουμε οποιαδήποτε περίπτωση έκτακτης ανάγκης.

Το περιεχόμενο και τη θέση φύλαξης του Σακίδιο Εκτάκτου Ανάγκης , θα πρέπει να τα γνωρίζουν όλα τα μέλη της οικογένειας. Το Σακίδιο Εκτάκτου Ανάγκης θα πρέπει να βρίσκεται σε τέτοια θέση, ώστε να έχουν άμεση κι εύκολη πρόσβαση σε αυτό όλα τα μέλη της οικογένειας, κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες (ακόμη και στο σκοτάδι εξαιτίας διακοπής ρεύματος, θα πρέπει να μπορούμε να το εντοπίσουμε εύκολα) !

Ξεκινάμε με τα Φάρμακα

Είναι καλό να έχουμε όχι μόνο ένα μικρό φαρμακείο με τα απαραίτητα για παροχή Ά Βοηθειών,  αλλά  να έχουμε μεριμνήσει και για τα αναγκαία προσωπικά φάρμακα μελών της οικογένειαςπου πάσχουν από χρόνια νοσήματα ή του κατοικίδιου μας.  Των  μελών δηλαδή που  παίρνουν καθημερινή φαρμακευτική αγωγή (όπως φάρμακα για την καρδιά ,την πίεση, το σάκχαρο ). Επίσης δεν θα πρέπει να ξεχάσουμε ειδικά αντικείμενα όπως μπιμπερό, μασέλες, εφεδρικά γυαλιά οράσεως, φακοί επαφής με τα παρελκόμενά τους κλπ.

Θα χρειαστούμε χρήματα; 

Μπορεί λόγω της  έκτακτης κατάστασης  να μην λειτουργούν τα ATM και οι Τράπεζες οπότε καλό είναι  να έχουμε μαζί μας  ένα ποσόν χρημάτων σε κέρματα και χαρτονομίσματα διαφόρων αξιών.

Τρόφιμα και νερό 

Πρέπει το Σακίδιο Εκτάκτου Ανάγκης να περιέχει  τρόφιμα μεγάλης διάρκειας, υψηλής θερμιδικής αξίας, και νερό για τουλάχιστον 72 ώρες, έχοντας λάβει υπόψη μας τις ιδιαιτερότητες του διαιτολογίου ευπαθών ατόμων (ασθενών, εγκύων, μωρών, γερόντων) αν υπάρχουν στην οικογένειά μας και του κατοικίδιου μας.

Αντίγραφα εγγράφων -φωτογραφίες 

Είναι πολύ σημαντικό να τα έχουμε πλαστικοποιημένα έτσι ώστε να προστατεύονται από το νερό, αντίγραφα όλων των σημαντικών εγγράφων μας, όπως:  αστυνομική ταυτότητα, διαβατήριο, άδεια οδήγησης, πιστοποιητικά γέννησης, πιστοποιητικό γάμου, αριθμούς τραπεζικών λογαριασμών, διαθήκες κλπ,  που θα μας χρειαστούν για να δείξουμε ποιοι είμαστε αλλά και σε τι είμαστε ιδιοκτήτες. Επίσης πρόσφατες φωτογραφίες των μελών (ιδιαίτερα μικρών παιδιών- γερόντων) ώστε αν χρειαστεί να τα αναζητήσουμε να δώσουμε και τις φωτογραφίες τους εκτός των λοιπών στοιχείων. Όσοι ζουν σε μεγάλες πόλεις ή δεν γνωρίζουν ονόματα οδών – περιοχές της πόλης τους, θα πρέπει να έχουν κι έναν χάρτη της πόλης, ώστε να ξέρουν που βρίσκονται οι οδοί που η Πολιτική Προστασία θα δημιουργήσει και θα λειτουργήσει υποστηρικτικές δράσεις (συσσίτιο, περίθαλψη, καταυλισμό, διανομή εφοδίων κλπ) Σε περίπτωση μεγάλης κλίμακας καταστροφής, οι ανακοινώσεις της πολιτείας θα γίνονται ραδιοφωνικά, ή μεγαφωνικά οπότε καλό είναι να υπάρχει κι ένα σημειωματάριο με μολύβι.

Μονάδα Αποθήκευσης Δεδομένων

USB Stick ή άλλο τύπο εξωτερικής μονάδας μνήμης με τα περιεχόμενα του υπολογιστή μας (προσωπικά ή επαγγελματικά) που δεν θέλουμε να χάσουμε.

Τρόπος – τηλέφωνα επικοινωνίας 

Σε ένα χαρτί μεγέθους τηλεκάρτας , να έχουμε καταγράψει όλες τις χρήσιμες επαφές-τηλέφωνα (Δημόσιες Υπηρεσίες, οικογένεια, φίλοι, εργασία κλπ). Το χαρτάκι αυτό ή Κάρτα Επαφών καλύτερα να το έχουμε πλαστικοποιήσει και μάλιστα να το έχουμε σε τόσα αντίγραφα όσα είναι και τα μέλη της οικογένειάς μας. (Όλοι οι ενήλικες της οικογένειας θα πρέπει να έχουν μία τέτοια Κάρτα πάντα στο πορτοφόλι τους ενώ τα παιδιά στις σχολικές και αθλητικές τσάντες τους.)  Πρέπει να λάβουμε υπόψη μας ότι όταν μας χτυπήσει μια καταστροφή πχ. ένας σεισμός,είναι πιθανόν να μη βρει όλη την οικογένεια συγκεντρωμένη σε ένα μέρος. Άρα θα πρέπει να έχουμε ενημερώσει από τώρα με βάση το Οικογενειακό Σχέδιο Δράσης πως θα επικοινωνήσουμε τα μέλη μεταξύ μας. Στην Κάρτα Επαφών οπωσδήποτε θα πρέπει να έχουμε και τηλέφωνα συγγενών ή φίλων που μένουν σε διαφορετική πόλη, ώστε αν έχει πληγεί όλη η δική μας περιοχή (ο νομός μας) να μπορούμε να επικοινωνούμε όλοι «τριγωνικά» μέσω αυτών, πχ για το που βρισκόμαστε κι αν είμαστε ασφαλείς. Σε περίοδο κρίσεων ανεξαρτήτως του μέσου  το οποίο  χρησιμοποιούμε ενσύρματο ή ασύρματο, ιδιωτικό ή δημόσιο, με χρέωση ή δωρεάν,πρέπει να είμαστε «λακωνικοί», δηλαδή να λέμε μόνον όσα χρειάζονται ! 

Ηλεκτρονικός εξοπλισμός

Επειδή ακόμα δεν έχει γίνει αποδεκτή από όλους τους κατασκευαστές ηλεκτρονικών συσκευών η οδηγία για κοινό τρόπο φόρτισης των συσκευών με Mini Usb θύρα αυτό σημαίνει ότι ένας απλός φορτιστής δεν θα μας καλύψει για το κινητό μας. Αναζητήστε στο εμπόριο ηλιακούς φορτιστές με εναλλακτικά διάφορα βύσματα USB έτσι ώστε όχι μόνο να είστε αυτάρκεις στην φόρτιση μέσω της ηλιακής ενέργειας αλλά και να έχετε την δυνατότητα να φορτίσετε πάνω από μια συσκευές αν παραστεί ανάγκη. Αν έχετε γνώση καλό θα ήταν να έχετε και ένα ζεύγος πομποδεκτών PMR για να μπορείτε να επικοινωνείτε και με άλλους αλλά και μεταξύ σας.

Ειδικός Εξοπλισμός  

Φακός μπαταρίας με λάμπα LED όχι αλογόνου (μέγιστη φωτεινότητα, χαμηλή κατανάλωση) ένα ψηφιακό ραδιόφωνο, τουλάχιστον 25 μέτρα σχοινί, ένα πολυεργαλείο καλής ποιότητας.

Προσωπικά είδη υγιεινής και καθαριότητας

Τα είδη αυτά (ξυριστικά, οδοντόκρεμα, σαπούνι, χαρτί υγείας, σερβιέτες) ,  μια αλλαξιά ρούχα και εσώρουχα είναι αναγκαία για να μας εξασφαλίσουν την υγιεινή την καθαριότητα και την ψυχολογική μας στήριξη, για όσο χρόνο βρισκόμαστε απομονωμένοι από το σπίτι μας. Σε συνδυασμό με κάποιο βιβλίο και επιτραπέζιο παιγνίδι είναι από τα εφόδια εκείνα που μπορούν να κάνουν εμάς και τα παιδιά μας να αισθανόμαστε όμορφα αυτές τις δύσκολες ώρες.

Ενδεικτικός Πίνακας Ειδών Φαρμακείου

  • Αρκετά ζευγάρια  Γάντια μιας χρήσης  Νιτριλίου
  • Γάζες αποστειρωμένες
  • Λευκοπλάστη (ρολό)
  • Ισοθερμική κουβέρτα
  • Αιμοστατικός επίδεσμος
  • Μάσκα για τεχνητή αναπνοή με βαλβίδα ανεπίστροφη από PVC
  • Κρέμα και γάζες αντιμετώπισης εγκαυμάτων (BurnShield, ReliBurn, κ.λ.π)
  • Ελαστικοί επίδεσμοι διαφόρων μεγεθών
  • Ένα τριγωνικό   επίδεσμο
  • Παραμάνες ασφαλείας &  Τσιρότα διαφόρων διαστάσεων
  • Αυτοκόλλητα ράμματα κατά προτίμηση της 3Μ
  • Στιγμιαία παγοκομπρέσα (μέσω θραύσης)
  • Στιγμιαία θερμοκομπρέσα
  • Φυσιολογικός ορός σε αμπούλες και φιάλη & τεχνητό δάκρυ
  • Λαβίδα πλαστική & Ψαλίδι μεταλλικό με στρογγυλεμένες γωνίες
  • Χάπια για Διάρροια, Έμετο, Πυρετό, απλά παυσίπονα, Αντισταμινικά και χάπια καθαρισμού νερού
  • Αντισηπτικό,  Οινόπνευμα καθαρό  και αλοιφή για τα τσιμπήματα.

Τρόφιμα

Επιλέγουμε να αποθηκεύσουμε τρόφιμα υψηλής διατροφικής αξίας, που δεν αλλοιώνονται εύκολα, δεν χρειάζονται ψυγείο, μπορούν να καταναλωθούν άμεσα χωρίς προετοιμασία, έχουν μεγάλη διάρκεια ζωής, όπως : σταφίδες, ξηρούς καρπούς, σοκολάτες, όσπρια, κονσερβοποιημένα κρέατα, φρούτα και λαχανικά , γάλα σε σκόνη, καφέ, ζάχαρη.  Τα υπολογίζουμε με βάση των αριθμό των μελών της οικογένειας και προσπαθούμε να τα συσκευάσουμε σε αεροστεγείς συσκευασίες ανά ημέρα (Έχουμε δηλαδή προβλέψει τι θα φάμε κάθε ημέρα για πρωινό μεσημεριανό  και βραδινό και τα συσκευάζουμε όλα αυτά σε μία σακούλα αεροστεγώς κλεισμένη)

Υπάρχουν και έτοιμα φαγητά επιβίωσης στο εμπόριο αν ψάξετε. (power bars & power meals)

 Επιπλέον Υλικά για το Σακίδιο Εκτάκτου Ανάγκης

  • Ταινία συσκευασίας (ασημί) υφασμάτινη υψηλής αντοχής
  • Ειδικό αδιάβροχο αεροστεγές κουτί  με αντιανεμικά & αδιάβροχα σπίρτα  & αναπτήρες
  • Χημικοί ράβδοι φωτισμού
  • Μαχαίρι επιβίωσης

Κλείνοντας το άρθρο θα πρέπει να αναλογιστούμε ποια είναι η «κατάλληλη» στιγμή να διαφύγετε με το σακίδιό σας;  Ας δούμε μερικά περιστατικά ίσως και ακραία αλλά δυστυχώς πιθανά…

ΣΕΙΣΜΟΣ 
Αμέσως μετά το πέρας μιας μεγάλης δόνησης!

ΔΑΣΙΚΗ ΠΥΡΚΑΓΙΑ
Όταν με ευνοϊκό άνεμο για το ίδιο, το μέτωπο φτάσει να απέχει 1χμ από το σπίτι σας και δεν διαθέτετε τα μέσα να το προστατεύσετε…

ΠΛΗΜΜΥΡΑ 
Εάν το σπίτι σας είναι κάτω από το επίπεδο της υψηλότερης δυνατής στάθμης και το νερό φτάσει ή ξεπεράσει τα 2/3 της κανονικής του κοίτης, ή των προστεθέντων φραγμάτων…

ΔΙΑΡΡΟΗ ΤΟΞΙΚΩΝ ΑΕΡΙΩΝ
Εάν η διασπορά έχει συμβεί οπουδήποτε σε ακτίνα 5 χμ από τον τόπο κατοικίας σας και έχουν επισήμως (ή ανεπισήμως) αναφερθεί 2 ή περισσότερα κρούσματα τοξικής μόλυνσης που φαίνονται να σχετίζονται μαζί της!

ΠΑΝΔΗΜΙΑ
Όταν μέσα στο διάστημα των 10 τελευταίων ημερών και σε μία ακτίνα 50 χιλιομέτρων από την κατοικία σας δηλωθούν επισήμως 3 ή περισσότερα κρούσματα που διαπιστωμένα αποδίδονται στην μεταδοτική ή εξαπλωνόμενη ασθένεια

ΚΑΤΑΛΥΣΗ ΤΗΣ ΤΑΞΗΣ
Εάν στο διάστημα του τελευταίου μηνός έχουν σημειωθεί 3 ή περισσότερες μαζικές βιαιοπραγίες κατά προσώπων, 3 ή περισσότερες εισβολές και λεηλασίες σπιτιών στην περιοχή που διαμένετε, και/ή εάν ανήκετε σε κάποια στοχοποιημένη κατηγορία του πληθυσμού

ΠΤΩΣΗ ΜΕΤΕΩΡΟΥ
15 ημέρες πριν το αναμενόμενο χτύπημα, εφόσον θεωρήσετε πως αυτό θα επηρεάσει με οποιονδήποτε τρόπο την περιοχή σας και εφόσον διαθέτετε ασφαλές καταφύγιο σε μία απόσταση μεγαλύτερη των 250 χιλιομέτρων από αυτήν.

ΑΕΡΟΠΟΡΙΚΟΣ ΒΟΜΒΑΡΔΙΣΜΟΣ
Αμέσως με την σήμανση των σειρήνων πολιτικής προστασίας

ΡΑΔΙΕΝΕΡΓΙΑ 
Όταν ο προσωπικός σας μετρητής Geiger δείξει επίπεδο ακτινοβολίας γάμα 1rem/ώρα ή μεγαλύτερο, ή όταν εκδοθεί σχετική εντολή από τις Αρχές.

Recommended For You