Ποιος είναι ο σωστός τρόπος να γίνεται η απόψυξη

Η φάση της απόψυξης είναι πολύ σημαντική για τα τρόφιμα, όπως ακριβώς και η κατάψυξη. Πρέπει να γίνεται με συγκεκριμένη διαδικασία ώστε μην αλλοιώνονται τα τρόφιμα και να είναι κατάλληλα προς κατανάλωση…

Αρχικά δεν θα πρέπει να ξεπαγώνετε τα ωμά ζωικά τρόφιμα σε θερμοκρασία δωματίου, καθώς τα μικρόβια πολλαπλασιάζονται ταχύτατα, λόγω της απότομης μεταβολής της θερμοκρασίας. Πριν τα μαγειρέψετε να ελέγχετε αν έχουν αποψυχθεί σωστά ή αν έχουν κάποια άσχημη μυρωδιά. Η ασφαλέστερη μέθοδος είναι η απόψυξη μέσα στο ψυγείο.

Βάζετε το τρόφιμο ή το φαγητό από την κατάψυξη στη συντήρηση του ψυγείου (θερμοκρασία 4-5°C) και αυτό ξεπαγώνει αργά. Ωμό κρέας, κοτόπουλο και ψάρι πρέπει να παραμένουν τυλιγμένα και να τοποθετούνται πάνω σε κατάλληλου μεγέθους πιάτο, ώστε να μη στάξουν υγρά.

Η απόψυξη στο κρύο νερό είναι λύση ανάγκης. Βάζετε κρύο νερό σε μεγάλο μπολ ή σε αεροθερμική συσκευασία και βυθίζετε το κρέας, αλλάζοντας πλήρως το νερό κάθε 30′. Μην ξεπαγώνετε ωμά τρόφιμα σε ζεστό νερό ή τρεχούμενο! Η απότομη απόψυξη δεν κάνει καλό στα τρόφιμα.

Μην ξεχνάτε ότι τα κατεψυγμένα τρόφιμα έχουν ημερομηνία λήξης, την οποία πρέπει πάντα να ελέγχετε. Γενικά, αποφεύγετε να αφήνετε μαγειρεμένα φαγητά στην κατάψυξη πάνω από 2-3 μήνες.

http://medicalnews.gr

Recommended For You