Ποια μπορεί να είναι η γλώσσα που μιλούν οι εξωγήινοι;

Η Εϊμι Ανταμς στην «Αφιξη» (Arrival), που αναμένεται στις κινηματογραφικές αίθουσες τον Νοέμβριο. Στο βάθος, ο ιπτάμενος δίσκος...
Η Εϊμι Ανταμς στην «Αφιξη» (Arrival), που αναμένεται στις κινηματογραφικές αίθουσες τον Νοέμβριο. Στο βάθος, ο ιπτάμενος δίσκος…

Οταν πριν από λίγες εβδομάδες όταν Ρώσοι αστρονόμοι πίστεψαν πως δέχθηκαν διαστρικό σήμα από εξωγήινα νοήμονα όντα. Για λίγες ημέρες, το σενάριο της «Επαφής» (αν θυμάστε την ωραία ταινία του 1998 με την Τζόντι Φόστερ, βασισμένη στο μυθιστόρημα του μεγάλου Καρλ Σέιγκαν) έμοιαζε να γίνεται πραγματικότητα. Ωστόσο, πολύ σύντομα αποδείχθηκε ότι η προέλευση του επίμαχου σήματος ήταν γήινη.

Ευτυχώς, στο σινεμά δεν έχουμε τέτοιες διαψεύσεις και φέτος τον χειμώνα μία από τις πολυαναμενόμενες ταινίες είναι η «Αφιξη» (Arrival) του Ντένις Βίλνεβ, με τους Εϊμι Ανταμς, Τζέρεμι Ρένερ και Φόρεστ Ουίτακερ.

Πολυαναμενόμενη διότι, όπως φαίνεται, η πλοκή επιστημονικής φαντασίας συνδυάζεται με την υπαρξιακή αγωνία και φιλοσοφικά ζητήματα. Ακούγεται φιλόδοξο, το πιο ενδιαφέρον όμως είναι πως η ταινία βασίζεται σε ένα έξοχο διήγημα με τον τίτλο «The Story of Your Life» (Η ιστορία της ζωής σου) του κινεζικής καταγωγής Αμερικανού Τεντ Τσιανγκ (Ted Chiang).

Για την ακρίβεια –και η είδηση αφορά τους βιβλιόφιλους–, η συλλογή στην οποία περιλαμβάνεται το συγκεκριμένο διήγημα, με τον γενικό τίτλο «Stories of Your Life and Others» (2002), πρόκειται να κυκλοφορήσει προσεχώς στα ελληνικά από τις εκδόσεις Κέδρος. Πολυβραβευμένος στην Αμερική, με μερικά από τα σημαντικότερα βραβεία στον χώρο της επιστημονικής φαντασίας, ο χαμηλών τόνων Τσιανγκ (ζει σε μια μικρή πόλη έξω από το Σιάτλ) είναι ό,τι καλύτερο έχει βγει από τον χώρο τις τελευταίες δεκαετίες.

Οσοι δεν είστε φίλοι της επιστημονικής φαντασίας μην στραβομουτσουνιάζετε, διότι ναι μεν ο Τσιανγκ κινείται στον χώρο της επιστημονικής φαντασίας, όπως όμως και ο μεγάλος Φίλιπ Ντικ, η λογοτεχνία του υπερβαίνει κατά πολύ τα όρια του είδους. Με άλλα λόγια, είναι λες και η επιστημονική φαντασία είναι το πρόσχημα για να αναπτύξει συναρπαστικές πλοκές, θίγοντας όμως ζητήματα που ακουμπούν πάνω στις μεγάλες ανθρώπινες απορίες.

Δεν ξέρουμε πώς θα είναι η ταινία, αλλά το διήγημα είναι ένα μικρό αριστούργημα: η άφιξη προηγμένου εξωγήινου πολιτισμού στη Γη φέρνει τη γλωσσολόγο Λούιζ Μπανκς αντιμέτωπη με ένα περίπλοκο εξωγήινο γλωσσικό ιδίωμα που στην ουσία (συνοψίζουμε αναγκαστικά) περιλαμβάνει ταυτόχρονα όλους τους χρόνους (!), πράγμα που προσεγγίζει και ο ίδιος ο συγγραφέας διά της γραφής. Οι μνήμες ενός οδυνηρού παρελθόντος και ενός έρωτα για τη Λούιζ παύουν να βιώνονται ως μνήμες και απλώς όλα συμβαίνουν τώρα, σε έναν κβαντικό χρόνο που περιέχει όλους τους χρόνους.

Υποθέτουμε πως στην ταινία θα απλοποιηθούν όλα αυτά, το τρέιλερ πάντως υπόσχεται πολλά.

http://www.kathimerini.gr

Recommended For You