Πειραματική θεραπεία αναστρέφει τις βλάβες του εγκεφαλικού επεισοδίου

imagesΚαλιφόρνια  Πειραματική μελέτη σε τρωκτικά δημιουργεί βάσιμες ελπίδες καλύτερης αντιμετώπισης των βλαβών που μπορεί να προκαλέσει το εγκεφαλικό επεισόδιο. Επιστημονική ομάδα του Νευρογενετικού Ινστιτούτου «Zilkha» του Πανεπιστημίου της Νότιας Καλιφόρνια υποστηρίζει ότι κατάφερε να αναστρέψει τις εγκεφαλικές βλάβες συνδυάζοντας νευρικά βλαστικά κύτταρα με την πρωτεΐνη 3K3A-APC.

H ανακάλυψη Σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύθηκαν στην επιθεώρηση «Nature Medicine», η πρωτεΐνη 3K3A-APC ώθησε τα βλαστικά κύτταρα να γίνουν λειτουργικοί νευρώνες. «Παρατηρήσαμε ότι η 3K3A-APC βοηθά τα μεταμοσχευμένα βλαστοκύτταρα να μετατραπούν σε νευρώνες και να δημιουργήσουν δομικές και λειτουργικές διασυνδέσεις με το νευρικό σύστημα του πειραματόζωου» εξηγεί ο συγγραφέας της μελέτης Μπερισλαβ Ζλοκοβιτς, διευθυντής του ινστιτούτου.

Ο Τζιμ Κανινγκ, διευθυντής προγράμματος στο Εθνικό Ινστιτούτο Νευρολογικών Διαταραχών και Εγκεφαλικού Επεισοδίου, σχολιάζει ότι «η μελέτη μπορεί να ανοίξει τον δρόμο για μια πιθανή καινοτομία στον τρόπο που αντιμετωπίζουμε τα άτομα που έχουν υποστεί εγκεφαλικό επεισόδιο. Αν η θεραπεία λειτουργεί και στους ανθρώπους, μπορεί να επιταχύνει αξιοσημείωτα την ανάρρωση των ασθενών αυτών».

Πάντως, η ομάδα του Δρ Ζλοκοβιτς επιθυμεί να προχωρήσει σε κλινική δοκιμή της μεθόδου για να δει αν όντως είναι αποτελεσματική στους ανθρώπους. Αν είναι, τότε θα την δοκιμάσουν και σεάλλες νευρολογικές παθήσεις, όπως τις κακώσεις του μυελού των οστών.  Αξίζει να σημειωθεί ότι σε διαρκή μελέτη που χρηματοδοτείται από τα Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας των ΗΠΑ, η πρωτεΐνη χορηγείται μεμονωμένα σε ασθενείς εντός ολίγων ωρών από την εκδήλωση ισχαιμικού εγκεφαλικού επεισοδίου για να διαπιστωθεί αν μπορεί να προστατεύσει τον εγκέφαλο από τις βλάβες του επεισοδίου.

http://www.tovima.gr

Recommended For You