Ο «παππούς του κόσμου» πέθανε την προηγούμενη εβδομάδα σε ηλικία 113 ετών

Ο Francisco Núñez Olivera, ο γηραιότερος άνδρας στον πλανήτη και ο επονομαζόμενος «παππούς του κόσμου», έφυγε από τη ζωή την περασμένη εβδομάδα στην ηλικία των 113 ετών.

Του άρεσε η απλή και ήρεμη ζωή, ενώ καθώς δεν λάτρευε τις αλλαγές, έζησε όλα τα χρόνια της ζωής του στην Bienvenida, στην ίδια μικρή ισπανική πόλη, όπου γεννήθηκε το 1904. Οπως είπε κάποτε τρία χρόνια πριν από το θάνατό του: «Ακόμα δεν νιώθω γέρος, Είμαι μεγάλος, αλλά δεν είμαι γέρος». Πώς κατάφερε να ζήσει μια τόσο αξιοπρεπή και μακροσκελή ζωή;

Ο Olivera έπινε ένα ποτήρι κόκκινο κρασί την ημέρα, σύμφωνα με την εφημερίδα Local Spain. Ετρωγε λαχανικά που καλλιεργούσε ο ίδιος στον κήπο του και κάθε βράδυ πήγαινε για έναν περίπατο πριν πάει για ύπνο κατά τις 8μμ. Πολλά βράδια όμως άλλαζε το πρόγραμμά του και κοιμόταν πιο αργά, καθώς του άρεσε να μιλά με τις ώρες με την 81χρονη κόρη του. Παρότι δεν είχε δόντια από τη δεκαετία του ’70, μέχρι και το τελευταίο ξημέρωμα της ζωής του επέλεγε γάλα και κέικ για πρωινό, ψάρι ή βραστό της κατσαρόλας για μεσημεριανό, γιαούρτι για σνακ και ζεστά δημητριακά για βραδινό.

Η κόρη του δήλωσε ότι είχε μια απλή καθημερινή ρουτίνα, δεν διαφωνούσε με την οικογένειά του και απολάμβανε την καλή ζωή, που περιστρέφονταν γύρω από τον αγρό, το σπίτι του και το μπαρ του χωριού. Ο ίδιος ο Olivera είπε κάποτε ότι το μυστικό της μακροζωίας είναι «να δουλεύεις σκληρά, να μην είσαι αδύναμος και να μένεις στο σπίτι». Δεν ξέρουμε πώς συνδυάζεται η καλή ζωή με τη μοναχικότητα του σπιτιού, αλλά ποιοι είμαστε εμείς που θα αμφισβητήσουμε τις συμβουλές του γηραιότερου άνδρα στον κόσμο;

Εκτός από το ότι είχε εξαιρετικά γονίδια (ο αδερφός του είναι 95 και η αδερφή του 93), ο Olivera φρόντιζε το δίχως άλλο για την καλή φυσική του κατάσταση. Η διατροφή του ήταν γεμάτη με προβιοτικά, τα οποία ενισχύουν το ανοσοποιητικό, αλλά και με κόκκινο κρασί, το οποίο είναι γεμάτο με αντιοξειδωτικά, που καταπολεμούν τις ελεύθερες ρίζες και προστατεύουν από καρδιοπάθειες. Αυτό και αν είναι ένα μυστικό μακροζωίας που θέλουμε να υιοθετήσουμε.

Recommended For You