Μπόνι και Κλάιντ: Άγνωστες φωτογραφίες από τις τελευταίες στιγμές του θρυλικού ζεύγους

Το τελευταίο φιλί, το «γαζωμένο» από τις σφαίρες αυτοκίνητο, εκείνοι νεκροί στο έδαφος και ένα διάτρητο σακάκι συγκαταλέγονται στις φωτογραφίες που φιλοξενήθηκαν στην Photographs Do Not Bend Gallery

Οι τελευταίες στιγμές του θρυλικού ζεύγους κακοποιών, Μπόνι και Κλάιντ, λίγο πριν το τραγικό τους τέλος αποκαλύφθηκαν σε φωτογραφίες που δεν έχουν δει ποτέ το φως της δημοσιότητας.

Η 24χρονη Μπόνι Ελίζαμπεθ Πάρκερ και ο 23χρονος Κλάιντ Μπάροου ξεκίνησαν την εγκληματική τους δράση το 1932, κατά την περίοδο της Μεγάλης Ύφεσης ληστεύοντας τράπεζες και καταστήματα, μη διστάζοντας να σκοτώσουν όποιον στεκόταν εμπόδιο στο δρόμο τους.

Πάντα κατάφερναν να ξεφεύγουν από την αστυνομία, ωστόσο η τύχη τους τούς εγκατέλειψε το 1934, όταν περικυκλώθηκαν και πυροβολήθηκαν από αστυνομικούς με 107 σφαίρες σε λιγότερο από δύο λεπτά.

Περισσότερα από 80 χρόνια μετά ήρθαν στο φως άγνωστες έως σήμερα ασπρόμαυρες φωτογραφίες που δείχνουν το ζευγάρι να φιλιέται, ενώ σε άλλες απεικονίζονται νεκροί με τους αστυνομικούς να ποζάρουν πίσω τους, με τα σώματά τους διάτρητα από τις σφαίρες, καθώς και με το γαζωμένο αυτοκίνητό τους

Οι φωτογραφίες τους εκτίθενται στη γκαλερί Photographs Do Not Bend (PDNB) το Ντάλας του Τέξας, μαζί με ένα αντίγραφο του ποινικού μητρώου του Κλάιντ με τα δακτυλικά του αποτυπώματα και με μία προειδοποίηση που γράφει «αυτός ο άνδρας είναι επικίνδυνος και θα πρέπει να υπάρχει μεγάλη προσοχή όταν συλληφθεί».

Ο διευθυντής της γκαλερί Μπαρτ Φίνγκερ, δήλωσε: «υπάρχουν ορισμένοι ποινικοί που γίνονται θρύλοι, όπως ο Billy the Kid, ο Αλ Καπόνε και άλλοι. Οι Μπόνι και Κλάιντ ανήκουν στην ίδια κατηγορία. Ήταν όμορφοι και λήστευαν τον καιρό που οι τράπεζες είχαν προκαλέσει την οργή όλων (σσ. του Μεγάλου Κραχ)».

«Διέφευγαν της σύλληψης για πολλά χρόνια και είχαν μία τακτική σαν στρατιωτική επιχείρηση», πρόσθεσε.

Όπως δήλωσε ο Φίνγκερ ο προηγούμενος ιδιοκτήτης είχε αποκτήσεις τις φωτογραφίες από το θείο της Μπόνι, ο οποίος εργαζόταν σε τοπική εφημερίδα της Λουιζιάνα, όπου «γαζώθηκαν» μετά από ενέδρα αστυνομικών, κοντά στην πόλη Γκίμπσλαντ. Σήμερα η πόλη φιλοξενεί το ετήσιο φεστιβάλ Μπόνι και Κλάιντ και έχει μετατρέψει σε μουσείο το πρώην καφέ, όπου το θρυλικό ζευγάρι έφαγε το τελευταίο του γεύμα.

Οι φωτογραφίες εκτίθεντο στη γκαλερί από τις 9 Σεπτεμβρίου μέχρι τις 11 Νοεμβρίου 2017 και αγοράστηκαν από έναν ιδιώτη συλλέκτη.

Λίγο καιρό αφότου το ζευγάρι γνωρίστηκε το 1930 ο Κλάιντ φυλακίστηκε για την κλοπή ενός αυτοκινήτου και η Μπόνι τον βοήθησε να δραπετεύσει, αφού κατόρθωσε να του προμηθεύσει όπλο.

Συνελήφθη και αφέθηκε ελεύθερος δύο χρόνια μετά, λίγο πριν αρχίσει την κατά συρροήν εγκληματική του δράση με τη συμμορία στην οποία συμμετείχε και ο μεγαλύτερος αδελφός του, Μπακ Μπάροου και η σύζυγός του Μπλανς. Η συμμορία φέρεται να σκότωσε εννέα αστυνομικούς.

Η κοινή γνώμη στράφηκε εναντίον των Μπόνι και Κλάιντ έπειτα από τη δολοφονία δύο νεαρών αστυνομικών από τη συμμορία στο Σάουθλεϊκ του Τέξας ανήμερα του Πάσχα του 1934, λίγες εβδομάδες πριν την ενέδρα.

Το love story των Μπόνι και Κλάιντ έγινε ταινία το 1967, ενώ οι φωτογραφίες τους κρατούν τον θρύλο τους ζωντανό.

http://www.protothema.gr

Recommended For You