Οι Μάρτυρες του Ιεχωβά και η Νέα Σχολική Χρονιά!

Συνεργασία με το Σχολικό Σύστημα. Οι Μάρτυρες του Ιεχωβά πιστεύουν ότι η καλή εκπαίδευση είναι μια από τις πιο σημαντικές κληρονομιές που μπορούν να δοθούν στα παιδιά. Αλλά ποιος είναι πρωταρχικά υπεύθυνος για την εκπαίδευση του παιδιού; Είναι μόνο οι δάσκαλοι στο σχολείο;

Μερικοί άνθρωποι προφανώς το πιστεύουν αυτό. Ωστόσο, τα παιδιά έχουν γεννηθεί από γονείς και αποτελούν το μέρος μιας οικογένειας. Δεν είναι προϊόντα του Κράτους ή οποιουδήποτε από τα ιδρύματα της κυβέρνησης. Γι’ αυτό οι γονείς έχουν τη θεόδοτη ευθύνη ν’ αποφασίζουν για το τι θα διδαχτούν τα παιδιά τους.

images

Όμως, ταυτόχρονα, οι δάσκαλοι στα σχολεία παρέχουν μια πολύτιμη και ανεκτίμητη υπηρεσία. Και αντιλαμβανόμαστε ότι σ’ αυτές τις μέρες που η πειθαρχία καταρέει, η εργασία τους δεν είναι διόλου εύκολη. Τι μπορούν να κάνουν οι γονείς για να συνεργάζονται με τους δασκάλους;

Συνεργασία των Γονέων

Καταρχή, είναι σημαντικό να γνωριστούν οι γονείς με τους δασκάλους των παιδιών τους—να κανονίσουν ώστε να συναντηθούν και να συζητήσουν μαζί τους. Η συνάντηση θα πρέπει ασφαλώς να μη γίνει με σκοπό τη σύγκρουση, αλλά μάλλον με σκοπό να δουν πώς μπορούν τόσο οι γονείς όσο και οι δάσκαλοι να συνεργαστούν για να βοηθήσουν στην καλλιέργεια του παιδιού. Οι γονείς ευχαρίστως θ’ ακούσουν αυτά που έχει να τους πει ο δάσκαλος κι επίσης θα του πουν καθαρά πώς θέλουν να είναι το παιδί τους.

Σε μια τέτοια συνάντηση ο πατέρας ή η μητέρα Μάρτυρας πρέπει να ανακοινώσουν στο δάσκαλο ότι οι γονείς θέλουν να έχει το παιδί τους τη σωστή Χριστιανική συμπεριφορά, και ότι αν το παιδί δε συμπεριφέρεται σύμφωνα μ’ αυτή, θέλουν να τους πληροφορήσει ο δάσκαλος σχετικά. Οι γονείς επίσης θα διαβεβαιώσουν το δάσκαλο ότι θα τον υποστηρίξουν σε οποιαδήποτε λογική πειθαρχία επιβάλλει στο παιδί, κι ακόμη ότι θα την υποστηρίξουν κι αυτοί στο σπίτι.

Άλλοι τρόποι με τους οποίους μπορούν να βοηθήσουν οι γονείς: Να προσφέρουν ένα καλό πρόγευμα στα παιδιά προτού φύγουν για το σχολείο. Να επιβλέπουν ώστε η κατ’ οίκον εργασία τους να είναι πλήρης και να έχουν όλα τα βιβλία τους μαζί τους. Επίσης να δείχνουν σεβασμό για τις σχολικές διατάξεις και να ζητούν από τα παιδιά να τις σέβονται κι αυτά επίσης. Να συζητούν με τα παιδιά στο σπίτι για τις σχολικές δραστηριότητες και οποιαδήποτε προβλήματα μπορεί ν’ αντιμετωπίζουν εκεί.

Στην έκδοση Βοηθώντας τα Παιδιά να Κάνουν Σχέδια για Καριέρα: Συμβουλές για τους Γονείς, το Υπουργείο Υγείας, Παιδείας και Πρόνοιας των ΗΠΑ λέει στους γονείς πώς θα πρέπει να παροτρύνουν τα παιδιά τους να μελετούν: «Βοηθήστε τα παιδιά σας να κατανοήσουν πόσο σημαντική είναι η σχολική εργασία όταν αργότερα θ’ αποφασίσουν τι δουλειά θα κάνουν. Δείξτε τους με ποιο τρόπο μαθήματα όπως είναι η ανάγνωση, η αριθμητική και η επικοινωνία με τους ανθρώπους χρησιμοποιούνται σχεδόν σε όλα τα επαγγέλματα. Με λίγα λόγια, βοηθήστε τα να καταλάβουν ότι υπάρχουν πολλοί σημαντικοί λόγοι για να πηγαίνουν στο σχολείο και όχι απλώς να παρευρίσκονται σωματικά εκεί».

Recommended For You