Η «απόρθητη» θωρακισμένη επτάμετρη λιμουζίνα του προέδρου των ΗΠΑ

Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ θα αποχαιρετήσει με βαριά καρδιά την επτάμετρη λιμουζίνα του, που μοιάζει με θωρακισμένο χρηματοκιβώτιο και περιλαμβάνει ασκούς αίματος στον εξοπλισμό της.

Τhe Beast, δηλαδή «το κτήνος». Ετσι ονομάζεται η προεδρική λιμουζίνα τελευταίας γενιάς, που θεωρείται το ασφαλέστερο αυτοκίνητο στον κόσμο, συνοδεύει τον Μπάρακ Ομπάμα στις μετακινήσεις του από το 2009 έως σήμερα και μοιάζει εξωτερικά με Cadillac CTS προηγούμενης γενιάς του 2013. Στην πραγματικότητα πρόκειται όμως για ένα θωρακισμένο όχημα με τροχούς φορτηγού και πολλά μυστικά. Οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες δεν αποκαλύπτουν για λόγους ασφαλείας σχεδόν κανένα τεχνικό χαρακτηριστικό της εντυπωσιακής λιμουζίνας, της οποίας το θωρακισμένο αμάξωμα κάθεται πάνω στο πλαίσιο ενός ημιφορτηγού ή ενός μεγάλου τζιπ.

Κρατικό μυστικό αποτελεί και το είδος του καυσίμου, που χρησιμοποιεί το αυτοκίνητο του Ομπάμα, ενώ για τους κινητήρες οι εικασίες φτάνουν από έναν τεράστιο V8 βενζίνης έως έναν ντιζελοκινητήρα Duramax 6,6 λίτρων. Σύμφωνα με τις φήμες, η υπέρβαρη Cadillac ζυγίζει από πέντε έως οκτώ τόνους, γιαυτό και μπορεί να αναπτύξει ανώτατη ταχύτητα 97 χλμ./ώρα, ενώ καταναλώνει με μέτριους υπολογισμούς γύρω στα 27 λίτρα βενζίνης ή πετρελαίου στα 100 χλμ.

Το μήκος της προεδρικής λιμουζίνας αγγίζει τα επτά μέτρα και η οροφή της έχει ανυψωθεί για ευκολότερη πρόσβαση στο πολυτελές εσωτερικό της. Οι προδιαγραφές ασφαλείας είναι εξωπραγματικές και περιλαμβάνουν αλεξίσφαιρα κρύσταλλα, θωρακισμένο ρεζερβουάρ, εκτοξευτές δακρυγόνων και χειροβομβίδων, συσκευές νυχτερινής οδήγησης, δορυφορικό τηλέφωνο και ασφαλή πρόσβαση στο Ιντερνετ. Στον εξοπλισμό του Κτήνους ανήκουν και ασκοί αίματος με την ομάδα αίματος του εκάστοτε Προέδρου για την περίπτωση έκτακτης μετάγγισης, αλλά και ένα σύστημα τεχνητού φωτισμού του θαλάμου επιβατών, επειδή δεν περνά αρκετό φως του ήλιου μέσα από τα παχιά, αλεξίσφαιρα παράθυρα.

Το κόστος μετατροπής φτάνει περίπου τις 920.000 δολάρια και θα πρέπει να το υπολογίσετε επί δεκαπέντε, όσες είναι και οι λιμουζίνες δηλαδή του προεδρικού στόλου των ΗΠΑ. Μάλιστα, σε κάθε καραβάνι μεταφοράς του Ομπάμα συμμετέχουν για λόγους ασφαλείας και αποπροσανατολισμού επίδοξων τρομοκρατών δύο ίδιες λιμουζίνες.

Πάντως το συγκεκριμένο μοντέλο θα αποσυρθεί, μόλις εγκαταλείψει ο Ομπάμα τον Λευκό Οίκο, αφού είναι έτοιμος ο διάδοχός του. Με αυτόν αναμένεται να μετακινείται από τον Ιανουάριο του 2017 η Χίλαρι Κλίντον ή ο Ντόναλντ Τραμπ, όταν ξεκινήσουν την προεδρική θητεία τους.

Recommended For You