Η Αλήθεια για το Χαλοουίν και όλα όσα δεν ήξερες για αυτή την γιορτή

Γιορτάζουν το Χαλοουίν στον τόπο σας; Στις Ηνωμένες Πολιτείες και στον Καναδά είναι πασίγνωστο και γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 31 Οκτωβρίου. Τα έθιμά του, όμως, μπορούν να βρεθούν σε πολλά άλλα σημεία του πλανήτη. Σε μερικά μέρη υπάρχουν γιορτές που έχουν διαφορετικό όνομα αλλά παρόμοια θεματολογία: επικοινωνία με τον κόσμο των πνευμάτων που περιλαμβάνει τα πνεύματα των νεκρών, νεράιδες, μάγισσες, ακόμα και τον διάβολο και τους δαίμονες.

ΕΣΕΙΣ προσωπικά ίσως να μην πιστεύετε στα υπερφυσικά πνεύματα. Πιθανώς βλέπετε τη συμμετοχή στο Χαλοουίν και σε παρόμοιες γιορτές απλώς ως έναν τρόπο για να διασκεδάζετε και να διδάσκετε τα παιδιά σας να εξερευνούν τον κόσμο της φαντασίας τους. Πολλοί, όμως, θεωρούν αυτές τις γιορτές βλαβερές για τους εξής λόγους:

Η Εγκυκλοπαίδεια της Αμερικανικής Λαογραφίας (Encyclopedia of American Folklore) εξηγεί: «Το Χαλοουίν είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με τη δυνατότητα επικοινωνίας με πνευματικές δυνάμεις, πολλές από τις οποίες απειλούν ή τρομοκρατούν». (Βλέπε το πλαίσιο «Το Χαλοουίν στο Ρεύμα του Χρόνου».) Παρόμοια, πολλές γιορτές που μοιάζουν με το Χαλοουίν έχουν ειδωλολατρική προέλευση και είναι βαθιά ριζωμένες στην προγονολατρία. Ακόμα και σήμερα, άνθρωποι σε όλο τον κόσμο επιλέγουν αυτές τις ημέρες για να επικοινωνήσουν με τα υποτιθέμενα πνεύματα των νεκρών.

Αν και ως τώρα το Χαλοουίν θεωρούνταν κυρίως αμερικανική γιορτή, κάθε χρόνο το γιορτάζουν σε ολοένα και περισσότερες χώρες. Ωστόσο, πολλοί καινούριοι θιασώτες αυτής της γιορτής δεν έχουν ιδέα για την ειδωλολατρική προέλευση των σχετικών συμβόλων, στολιδιών και εθίμων, που στην πλειονότητά τους συνδέονται με υπερφυσικά όντα και αποκρυφιστικές δυνάμεις.—Βλέπε το πλαίσιο «Πώς Ξεκίνησε;»

Χιλιάδες οπαδοί της Γουίκα, μιας θρησκείας που σχετίζεται με τη μαγεία και ακολουθεί τις αρχαίες κελτικές τελετουργίες, εξακολουθούν να αποκαλούν το Χαλοουίν με την αρχαία ονομασία Σαμέν και το θεωρούν την πιο ιερή νύχτα του χρόνου. Η εφημερίδα USA Today παρέθεσε τα εξής λόγια κάποιου ο οποίος δηλώνει μάγος: «Οι Χριστιανοί “δεν το συνειδητοποιούν, αλλά γιορτάζουν τη γιορτή μας μαζί μας . . . Αυτό μας αρέσει”».

Γιορτές όπως το Χαλοουίν βρίσκονται σε αντίθεση με τις διδασκαλίες της Αγίας Γραφής, η οποία προειδοποιεί: «Δε θα βρεθεί κανείς ανάμεσά σας . . . που ν’ ασκεί μαντεία ή οιωνοσκοπία ή απόκρυφες τέχνες ή μαγεία· κανείς δεν πρέπει να γίνει μάγος ή εξορκιστής πνευμάτων, μάντης ή νεκρομάντης».—Δευτερονόμιο 18:10, 11, Η Αγία Γραφή, Μετάφραση από τα Πρωτότυπα Κείμενα· βλέπε επίσης Λευιτικό 19:31· Γαλάτες 5:19-21.

Με βάση τα παραπάνω, είναι σοφό να γνωρίζετε τις καταχθόνιες καταβολές του Χαλοουίν και παρόμοιων εορτασμών. Έχοντας πλήρη εικόνα της κατάστασης, ίσως υποκινηθείτε να ακολουθήσετε το παράδειγμα πολλών άλλων οι οποίοι δεν συμμετέχουν σε αυτές τις γιορτές.

«Οι Χριστιανοί “δεν το συνειδητοποιούν, αλλά γιορτάζουν τη γιορτή μας μαζί μας . . . Αυτό μας αρέσει”».—Εφημερίδα USA Today, παραθέτοντας τα λόγια κάποιου ο οποίος δηλώνει μάγος

ΠΑΡΟΜΟΙΕΣ ΓΙΟΡΤΕΣ ΑΝΑ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

Το Χαλοουίν γενικά θεωρείται αμερικανική γιορτή. Ωστόσο, έχει γίνει δημοφιλές σε πολλά μέρη του κόσμου. Επιπρόσθετα, υπάρχουν και άλλες γιορτές που, όπως το Χαλοουίν, τιμούν την ύπαρξη και τη δράση πνευματικών πλασμάτων. Εδώ αναφέρονται μερικές δημοφιλείς γιορτές ανά τον κόσμο που μοιάζουν με το Χαλοουίν:

Βόρεια Αμερική – Ημέρα των Νεκρών
Νότια Αμερική – Καουσασκάντσις
Ευρώπη – Ημέρα των Νεκρών και διάφορες παραλλαγές του Χαλοουίν
Αφρική – Χορός των Μεταμφιεσμένων Εγκούνγκουν
Ασία – Γιορτή Μπον

ΠΩΣ ΞΕΚΙΝΗΣΕ;

Η Προέλευση Ορισμένων Εθίμων και Συμβόλων του ΧαλοουίνΒΡΙΚΟΛΑΚΕΣ, ΛΥΚΑΝΘΡΩΠΟΙ, ΜΑΓΙΣΣΕΣ, ΖΟΜΠΙ: Αυτά τα πλάσματα συνδέονταν από παλιά με τον κόσμο των κακών πνευμάτων.

ΓΛΥΚΑ: Οι αρχαίοι Κέλτες προσπαθούσαν να κατευνάσουν τα πονηρά πνεύματα με γλυκίσματα. Αργότερα, η εκκλησία παρότρυνε τους εορταστές να πηγαίνουν από σπίτι σε σπίτι την παραμονή των Αγίων Πάντων και να ζητούν φαγητό με αντάλλαγμα μια προσευχή για τους νεκρούς. Αυτό εξελίχθηκε στο έθιμο του Χαλοουίν «σκανταλιά ή κέρασμα», δηλαδή το να ζητούν κέρασμα για να μην κάνουν ζημιές.

ΜΕΤΑΜΦΙΕΣΕΙΣ: Οι Κέλτες φορούσαν τρομακτικές μάσκες ώστε τα κακά πνεύματα να νομίζουν ότι είναι και αυτοί πνεύματα και να μην τους πειράζουν. Η εκκλησία σταδιακά ενσωμάτωσε ειδωλολατρικά έθιμα στις γιορτές των Ψυχών και των Αγίων Πάντων. Αργότερα, οι εορταστές πήγαιναν από σπίτι σε σπίτι μεταμφιεσμένοι σε αγίους, αγγέλους και διαβόλους.

ΚΟΛΟΚΥΘΕΣ: Γογγύλια που τα κούφωναν και έβαζαν μέσα κεριά τοποθετούνταν σε κοινή θέα για να διώχνουν τα κακά πνεύματα. Για μερικούς, το κερί μέσα στο γογγύλι αντιπροσώπευε μια ψυχή παγιδευμένη στο καθαρτήριο. Αργότερα, άρχισαν να χρησιμοποιούνται περισσότερο οι λαξευμένες κολοκύθες.

ΤΟ ΧΑΛΟΟΥΙΝ ΣΤΟ ΡΕΥΜΑ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ

ΠΕΜΠΤΟΣ ΑΙΩΝΑΣ Π.Κ.Χ.
Οι Κέλτες τηρούν τη γιορτή Σαμέν στα τέλη Οκτωβρίου, περίοδο κατά την οποία πιστεύουν ότι τα φαντάσματα και οι δαίμονες περιπλανιούνται στη γη περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη εποχή.

ΠΡΩΤΟΣ ΑΙΩΝΑΣ Κ.Χ.
Οι Ρωμαίοι κατακτούν τους Κέλτες και υιοθετούν τις πνευματιστικές τελετουργίες του Σαμέν.

ΕΒΔΟΜΟΣ ΑΙΩΝΑΣ Κ.Χ.
Λέγεται ότι ο Πάπας Βονιφάτιος Δ΄ καθιέρωσε τον ετήσιο εορτασμό της Ημέρας των Αγίων Πάντων προς τιμήν των μαρτύρων. *

ΕΝΔΕΚΑΤΟΣ ΑΙΩΝΑΣ Κ.Χ.
Η 2α Νοεμβρίου προσδιορίζεται ως Ημέρα των Ψυχών για να τιμάται η μνήμη των νεκρών.

ΔΕΚΑΤΟΣ ΟΓΔΟΟΣ ΑΙΩΝΑΣ Κ.Χ.
Εμφανίζεται η ονομασία «Χαλοουίν» σε έντυπη μορφή.

ΔΕΚΑΤΟΣ ΕΝΑΤΟΣ ΑΙΩΝΑΣ Κ.Χ.
Χιλιάδες άνθρωποι που μεταναστεύουν από την Ιρλανδία στις Ηνωμένες Πολιτείες φέρνουν μαζί τους τα έθιμα του Χαλοουίν, τα οποία με την πάροδο του χρόνου συνδυάζονται με παρόμοια έθιμα μεταναστών από τη Βρετανία και τη Γερμανία, καθώς και από την Αφρική και άλλα μέρη του κόσμου.

ΕΙΚΟΣΤΟΣ ΑΙΩΝΑΣ Κ.Χ.
Το Χαλοουίν γίνεται δημοφιλής πανεθνική γιορτή στις Ηνωμένες Πολιτείες.

ΕΙΚΟΣΤΟΣ ΠΡΩΤΟΣ ΑΙΩΝΑΣ Κ.Χ.
Το εμπορικό κομμάτι του Χαλοουίν εξελίσσεται σε παγκόσμια βιομηχανία δισεκατομμυρίων δολαρίων.

πηγή

Recommended For You