Ευθύμιος Λέκκας: Σεισμικό ντόμινο από τη δόνηση στο Νεπάλ

imagesΤο λεγόμενο σεισμικό ντόμινο θα προκαλέσει η ισχυρή δόνηση στο Νεπάλ, ωστόσο λόγω της μεγάλης απόστασης αυτό δεν θα επηρεάσει τον ελλαδικό χώρο, δηλώνει στο αθηναϊκό πρακτορείο ειδήσεων ο πρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας (ΟΑΣΠ) και καθηγητής Δυναμικής Τεκτονικής και Εφαρμοσμένης Γεωλογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, Ευθύμιος Λέκκας.

Όπως είπε, ο σεισμός των 7,9 Ρίχτερ που έπληξε το Νεπάλ θα ενεργοποιήσει άμεσα ρήγμα στο Μπαγκλαντές και μεσοπρόθεσμα το ντόμινο που θα προκαλέσει θα πλήξει την ευρύτερη περιοχή από το Αφγανιστάν έως τις Φιλιππίνες, με δονήσεις από 7,5 – 8 Ρίχτερ, σε βάθος χρόνου από μερικούς μήνες έως τα επόμενα χρόνια.

Σε ερώτηση του ΑΠΕ, αν ο σεισμός αυτός ήταν αναμενόμενος από την επιστημονική κοινότητα, ο απάντησε καταφατικά, σημειώνοντας ότι για πολλά χρόνια υπήρχε «σεισμικό κενό» στην αλυσίδα ρηγμάτων των Ιμαλαΐων, αν και η περιοχή είναι εξαιρετικά σεισμογενής.

Η τελευταία ισχυρή δόνηση στην περιοχή ήταν πριν από 80 χρόνια, με σεισμό επίσης μεγέθους 7,9 Ρίχτερ και τραγικό απολογισμό περίπου 10.000 νεκρών.   Ο Ευθύμιος Λέκκας αναχωρεί εντός της ημέρας για το Νεπάλ, επικεφαλής αποστολής του ΕΚΠΑ και του ΟΑΣΠ με χρηματοδότηση του ΟΗΕ, για παροχή επιστημονικής και τεχνικής βοήθειας.

Πηγή: www.lifo.gr

Recommended For You