Εσύ το ήξερες για τον Νόμο 4000;

Μια κοινωνική ταινία της Finos Film, σε σενάριο και σκηνοθεσία του Γιάννη Δαλιανίδη. Η ταινία μπορεί να θεωρηθεί “τολμηρή” για τα δεδομένα της εποχής που προβλήθηκε. Ο Νόμος 4000 υπήρχε στη πραγματικότητα (ο γνωστός “περί τεντυμποϊσμού”) και εφαρμόσθηκε για πρώτη φορά στις 4 Σεπτεμβρίου 1958.

Πρωταγωνίστρια για ακόμα μια φορά ήταν η Ζωή Λάσκαρη, της οποίας το άστρο είχε λάμψει στην ταινία “Κατήφορος”, πάλι του Δαλιανίδη, το 1961.

Παίζουν: Ζωή Λάσκαρη, Βαγγέλης Βουλγαρίδης, Κώστας Βουτσάς, Βασίλης Διαμαντόπουλος, Χλόη Λιάσκου, Κατερίνα Χέλμη, Θανάσης Παπαδόπουλος, Παντελής Ζερβός, Ελένη Ζαφειρίου, Κατερίνα Γώγου, Αλίκη Ζωγράφου, Λαυρέντης Διανέλλος, Σπύρος Μουσούρης, Αθηνά Μιχαηλίδου, Αλέκος Τζανετάκος, Γιώργος Τσιτσόπουλος, Γιώργος Γαβριηλίδης, Κώστας Ναός, Γιώργος Τζιφός, Κώστας Παπαχρήστος, Περικλής Χριστοφορίδης.

Η ιστορία αφορά μια παρέα μαθητών της τελευταίας τάξης του γυμνασίου, που έχουν να αντιμετωπίσουν μια σειρά από προβλήματα. Η ζωή τους στο σχολείο γίνεται δύσκολη από τον αυστηρό και πειθαρχημένο καθηγητή Ανδρέα Οικονόμου (Β. Διαμαντόπουλος). Η κόρη του Μαρία (Ζ. Λάσκαρη) έχει δεσμό με έναν μαθητή του, τον Γιώργο Αναγνώστου, ο οποίος βιώνει τους έντονους τσακωμούς των γονιών του. Κάποια στιγμή η Μαρία θα μείνει έγκυος και θα αναγκαστεί να προχωρήσει σε έκτρωση ώστε να μη το μάθει ο πατέρας της. Ο Γιώργος θα αναγκαστεί να ζητήσει γι’αυτό το σκοπό βοήθεια από τη Βούλα, μια πόρνη που τυχαίνει να μένει στην ίδια πολυκατοικία με τη Μαρία και ο πατέρας της μαζεύει υπογραφές για να τη διώξουν.

Κλασική έχει μείνει η σκηνή με το γιαούρτωμα του καθηγητή Οικονόμου καθώς και η δημόσια διαπόμπευση του Θανάση Παπαδόπουλου. Ο Παπαδόπουλος υποδύεται το Νίκο, έναν μαθητή που αισθάνεται οργισμένος από την άδικη και σκληρή τιμωρία που του επέβαλε ο καθηγητής του. Τότε αποφασίζει να δράσει. Όμως τα πράγματα δεν πάνε καλά και συλλαμβάνεται επ’αυτοφώρω.

Ο Δαλιανίδης γυρίζει τη σκηνή με τη κάμερα κρυμμένη, ώστε να πετύχει την καταγραφή των φυσικών αντιδράσεων του πλήθους που είχε μαζευτεί να δει τον, κουρεμένο γουλί, “τεντυμπόι”.

Εξαιρετικός στο ρόλο του ο Βασίλης Διαμαντόπουλος, ομοίως εξαιρετική και η Κατερίνα Χέλμη. Συνολικά καλές ερμηνίες από όλους τους ηθοποιούς, ενώ σίγουρα πρόκειται για μια από τις αξιόλογες ταινίες του ελληνικού κινηματογράφου της δεκαετίας του ’60

H ταινία έκανε πρεμιέρα στους κινηματογράφους στις 29 Οκτωβρίου 1962. Έκοψε 118.841 εισιτήρια και ήρθε 4η σε 82 ταινίες, τη σαιζόν 1962-1963

Η μουσική σύνθεση είναι του Μίμη Πλέσσα. 

Billy
Photos: Finos Film / αρχείο Bill Files

Recommended For You