Εξωπραγματικό! Έρχεται το τρένο που θα κάνει το Αθήνα – Θεσσαλονίκη σε 30 λεπτά!

images

Πώς θα σας φαινόταν ένα τρένο το οποίο μπορεί να κάνει το Αθήνα – Θεσσαλονίκη σε μόλις 33 λεπτά, ενώ παράλληλα θα είναι πιο φθηνό, αλλά και πιο… πράσινο;

Ένα νέο μέσο μαζικής μεταφοράς είναι στα σχέδια και το σίγουρο είναι πως, όταν βγει, θα αλλάξει τα δεδομένα στις χερσαίες μεταφορές και μετακινήσεις. Στο σύγχρονο κόσμο του συνεχώς επιταχυνόμενου ρυθμού ζωής, το Hyperloop πρόκειται να «μικρύνει» ακόμα περισσότερο τις αποστάσεις. Αρκεί να σκεφτούμε πως, αν πότε αυτή η τεχνολογία εφαρμοστεί στην Ελλάδα, τότε θα μπορούμε να ταξιδέψουμε παντού, μόλις σε λίγα λεπτάAdTech Ad

Αυτός είναι ο άνθρωπος που ετοιμάζεται να δημιουργήσει το… μετρό πόλεων

Με την τεράστια ταχύτητα που μπορεί να αναπτύξει, το Hyperloop θα μπορεί ουσιαστικά να γίνει ένα… μετρό πόλεων. Η ιδέα του δισεκατομμυριούχου επιχειρηματία Elon Musk, για ένα τραίνο που θα μπορεί να φτάνει τα 1220 χιλιόμετρα ανά ώρα, ακούγεται εξωφρενική. Ωστόσο, αξίζει κανείς να εστιάσει στο όνομα αυτού του Νοτιοαφρικανού που έχει συνδεθεί με μια σειρά από εξωπραγματικές ανακαλύψεις.

spacex

Ο Musk είναι ένας άνθρωπος που φαίνεται σαν να έχει βάλει στόχο ζωής να κάνει τα… αδύνατα δυνατά. Είναι ιδρυτής και γενικός διευθυντής της διαστημικής εταιρίας SpaceX, της εταιρίας κατασκευής ηλεκτρικών αυτοκινήτων Tesla Motors, καθώς επίσης και συνιδρυτής της Paypal, αλλά και πρόεδρος της εταιρίας παραγωγής φωτοβολταϊκών συστημάτων SolarCity.

Ο κάτοχος της πρώτης ιδιωτικής εταιρίας (SpaceX) που έστειλε δορυφόρο σε τροχιά γύρω από τον πλανήτη, ο άνθρωπος που επινόησε τα «αυτοκίνητα του μέλλοντος» και έριξε στην αγορά τα ηλεκτροκίνητα οχήματα, τώρα ετοιμάζει ένα ακόμα μεγάλο σχέδιο. Ίσως το μεγαλύτερο του ως τώρα…

Ταξίδια με την ταχύτητα του φωτός – Πώς μπορεί να επιτευχθεί τόσο μεγάλη επιτάχυνση

Το τρένο που θέλει να κατασκευάσει ο Musk δεν θα έχει καμία σχέση με αυτά που υπάρχουν σήμερα. Όχι μόνο επειδή θα είναι το γρηγορότερο χερσαίο μέσο στον κόσμο, αλλά επειδή θα αναπτύσσει ταχύτητα με εντελώς διαφορετικό τρόπο. Η γενικότερη λειτουργία του είναι ικανή να σημάνει την αρχή μιας νέας γενιάς οχημάτων. Σαν και αυτή που προσπαθεί να κάνει η Telsa Motors.

treno2

Πώς όμως θα καταφέρει ένα τρένο να ταξιδέψει με 1220 χιλιόμετρα ανά ώρα; Όταν ένα όχημα κινείται, τότε ο αέρας του ασκεί αντίθετη δύναμη επιβραδύνοντας την κίνηση του. Σε μεγάλες ταχύτητες δε, η δύναμη του αέρα γίνεται ολοένα και πιο ισχυρή, με αποτέλεσμα να χρειάζεται μεγάλη κατανάλωση καυσίμων. Τα αεροπλάνα σήμερα είναι τα μόνα οχήματα που μπορούν να ξεπεράσουν αυτό το εμπόδιο, αφού ανεβαίνουν σε υψόμετρο 10 (ή και περισσότερων) χιλιομέτρων ώστε να αποφεύγουν τον πυκνό αέρα κοντά στην επιφάνεια της Γης.

Ο Musk σκέφτηκε έναν τρόπο ώστε να μεταφέρει το τεράστιο προνόμιο των αεροπλάνων στα… επίγεια μέσα. Μάλιστα, οι ταχύτητες των τραίνων πρόκειται να ξεπεράσουν τα περισσότερα αεροσκάφη. Τα Hyperloop, για παράδειγμα, θα ξεπερνούν την ταχύτητα πτήσης των Boeing 747 κατά 305 χιλιόμετρα!

Η τεχνική Hyperloop θα τοποθετεί τα τραίνα μέσα σε σωλήνες πολύ χαμηλής πυκνότητας αέρα. Φυσικά, για να συμβεί αυτό χρειάζεται πολύ εξελιγμένη τεχνολογία, αλλά και ένα πραγματικά καλοσχεδιασμένο πλάνο, ώστε η δημιουργία των σωλήνων να είναι εφικτή.

Ο Musk προτείνει πως μέσα στο σωλήνα, η πυκνότητα θα πρέπει να είναι αντίστοιχη με αυτή που βρίσκεται 50 χιλιόμετρα πάνω από το έδαφος της Γης.

treno3

Άλλη μια τεράστια διαφορά, είναι πως τα νέα αυτά τρένα δεν θα χρησιμοποιούν τροχούς. Ο αέρας που θα έχει αφαιρεθεί από τον σωλήνα θα συμπιεστεί στην βάση μιας πλατφόρμας ώστε τα τραίνα να μπορούν να «επιπλέουν» πάνω της, μειώνοντας στο ελάχιστο την τριβή.

Έτσι, μπορούν να αναπτυχθούν ακόμα μεγαλύτερες ταχύτητες. Μέσα στους σωλήνες θα τοποθετηθούν ηλεκτρικοί κινητήρες, παρόμοιους με αυτούς που χρησιμοποιούν σήμερα τα τραίνα maglev, ενώ η επιτάχυνση των τραίνων θα προέρχεται από πανίσχυρους μαγνήτες που θα τα ωθούν μέχρι αυτά να πιάσουν την επιθυμητή ταχύτητα.

«Ήρθε η ώρα να το κάνουμε» – Οι δυσκολίες που υπάρχουν και η μεγάλη προσπάθεια που ξεκινάει

Η ιδέα του Musk ακούγεται σαν να βγήκε από την επιστημονική φαντασία, όμως όλα δείχνουν ότι μπορεί να εφαρμοστεί κανονικά. Αρκεί να υπολογιστούν τα ενδεχόμενα σφάλματα, τα οποία μπορεί να αποβούν μοιραία.

Για παράδειγμα, αν ένα τρένο ξεπεράσει τα 1235 χιλιόμετρα (δηλαδή την ταχύτητα του ήχου), τότε είναι πολύ πιθανό θα προκληθεί μια καταστροφική, ηχητική έκρηξη. Επίσης, αν με κάποιο τρόπο ο σωλήνας ραγίσει ή σπάσει, το αποτέλεσμα θα είναι μάλλον φρικτό για τους επιβάτες του τραίνου.

Σύμφωνα με τις σημερινές μελέτες της Hyperloop Transportation Technologies, τα τρένα που θα εισέρχονται στους σωλήνες θα πρέπει να είναι πολύ μικρότερα από τα συνηθισμένα. Για τα υπόλοιπα χαρακτηριστικά όμως, είναι ακόμα αρκετά νωρίς ώστε να γνωρίζουμε.

treno4

Οι πρώτες συντονισμένες μελέτες για τον σχεδιασμό τους θα ξεκινήσουν τον Ιούνιο του 2016, αφού η εταιρία διοργάνωσε διαγωνισμό, στον οποίο αναμένεται να συμμετέχει πλήθος από μηχανικούς από πολλά πανεπιστήμια.

«Για να προχωρήσουμε στη δημιουργία του νέου τρένου, θα πρέπει πρώτα να λύσουμε μια σειρά από πολύ δύσκολα ερωτήματα σε σχέση με τον τρόπο λειτουργίας του. Είναι όμως ένα πλάνο που ήρθε η ώρα να υλοποιηθεί», τόνισε ο Dennis Levy, επικεφαλής της κοινοπραξίας μηχανικών της Αυστραλίας, που ασχολείται με το πρότζεκτ του Musk.

http://www.newsbomb.gr

Recommended For You