Αυτό είναι το πιο παλιό και ιστορικό γαλακτοπωλείο της Αθήνας

Λειτουργεί από το 1915 στο ίδιο ακριβώς σημείο μέχρι σήμερα Αν βρεις κάποιον παλιό Αθηναίο και τον ρωτήσεις ποιο είναι το παλιότερο γαλακτοπωλείο της Αθήνας σίγουρα θα σου το υποδείξει, χωρίς δεύτερη σκέψη. Αν είσαι τυχερός θα έχει να σου αφηγηθεί και κάποια ιστορία από τότε που σύχναζε σε αυτό. Μάλιστα, για να είσαι σίγουρος ότι πέτυχες τον σωστό άνθρωπο ρώτα κάποιον από τους κατοίκους της Νεάπολης, στα Εξάρχεια.

Εξωτερική άποψη του ζαχαροπλαστείου αφού μετονομάσθηκε σε “Αφοί Ασημακόπουλοι” Αρώματα φρέσκου βουτύρου γαργαλάνε την μύτη μας οδηγώντας μας στον αριθμό 82 της Χαριλάου Τρικούπη στο κέντρο της Αθήνας. Βρισκόμαστε έξω από το θρυλικό ζαχαροπλαστείο Αφοί Ασημακόπουλοι, το οποίο «ιδρύθηκε το 1915 με την επωνυμία Νεάπολις στο ίδιο ακριβώς σημείο που βρίσκεται μέχρι και σήμερα», όπως μας αποκαλύπτει ο κύριος Θανάσης Ασημακόπουλος, τρίτη γενιά ιδιοκτητών του ζαχαροπλαστείου.

Κι όμως, ο Ασημακόπουλος που είναι πολύ πιθανό να ξέρεις για τα θρυλικά του γαλακτομπούρεκα ή τα ρυζόγαλα, για πάρα πολλά χρόνια μεσουρανούσε ως γαλακτοπωλείο αποκλειστικά. Για την ακρίβεια έτσι ξεκίνησε κι έτσι καθιερώθηκε.

Ο κύριος Βασίλειος Ασημακόπουλος (αριστερά) από τη δεύτερη γενιά ιδιοκτητών του παραδοσιακού γαλακτοπωλείου. Επισκεφτήκαμε λοιπόν, το πρώην Νεάπολις, για να μάθουμε όλα όσα θα μας χαρίσουν νοσταλγικές πληροφορίες από τον ίδιο τον κύριο Ασημακόπουλο, σε ένα ταξίδι γεμάτο γεύσεις και αρώματα. Από δεξιά: Βασίλειος Ασημακόπουλος (2η γενιά ιδιοκτητών), Θανάσης Ασημακόπουλος (3η γενιά ιδιοκτητών), αγαπημένος υπάλληλος του γαλακτοπωλείου Να αναφέρουμε σε αυτό το σημείο, πως ταυτόχρονα με την συζήτηση μας μαζί του, το μάτι μας δεν χορταίνει να χαζεύει τα λαχταριστά καλούδια στους πάγκους, τις βιτρίνες και τα ψυγεία του ζαχαροπλαστείου, που ομολογουμένως βάζουν σε πειρασμό ακόμη και των πιο «πολέμιο» των γλυκών.

Ο κύριος Βασίλειος Ασημακόπουλος πάντα επί τω έργω πίσω από τον πάγκο του γαλακτοπωλείου Γυρνώντας πίσω στο χρόνο, λοιπόν, εκεί κάπου στο 1915 κι έπειτα προσπαθούμε να κάνουμε εικόνα όλα όσα μας αφηγείται ο κύριος Ασημακόπουλος. «Στα τρία μαρμάρινα τραπεζάκια του σέρβιρε γιαούρτι, κρέμα και ρυζόγαλο, βούτυρο με μέλι και ζεστό πρόβειο γάλα σε ποτήρι στους κατοίκους της Νεάπολης, του πρώτου προαστίου της Αθήνας. Τα ίδια, προϊόντα, μάλιστα γίνονταν και διανομή στα σπίτια των Αθηναίων». Ποια ήταν (και είναι μέχρι σήμερα μάλιστα), ωστόσο, η φιλοσοφία της λειτουργίας του, η οποία το έκανε τόσο ξεχωριστό στις επιλογές του κοινου; Ο κύριος Ασημακόπουλος μας αποκαλύπτει πως «από την πρώτη μέρα λειτουργίας καθημερινά προμηθευόμαστε το γάλα, πρόβειο και αγελαδινό, απευθείας από εκλεκτούς κτηνοτρόφους της Αττικής.

Για να συμπληρώσει λίγο αργότερα, κάτι που πραγματικά εκπλήσσει ευχάριστα καθώς πληροφορούμαστε πως «χρησιμοποιούμε αγνό φρέσκο βούτυρο ιδίας παρασκευής και αποκλειστικής χρήσης στη ζαχαροπλαστική το οποίο απογειώνει τη γεύση των προϊόντων μας». Στα συνώνυμα με το γαλακτοπωλείο προϊόντα συγκαταλέγονταν το πρόβειο γιαούρτι στο ταψί, το οποίο προσφερόταν χύμα, οι κρέμες και τα ρυζόγαλα (σημείο αναφοράς του ζαχαροπλαστείου ακόμη και τώρα). Εντύπωση μας προκαλεί, μάλιστα, η πληροφορία ότι μέχρι και σήμερα όλα τα γαλακτοκομικά προϊόντα του ζαχαροπλαστείου καθώς και άλλες συνταγές που προστέθηκαν με το πέρασμα των χρόνων παρασκευάζονται με τον ίδιο παραδοσιακό τρόπο.

Από τις πιο αξιοσημείωτες πληροφορίες που εκμαιεύουμε από τον κύριο Θανάση είναι το ότι «το τσουρέκι, τα κουλουράκια, η βασιλόπιτα, τα μελομακάρονα, οι κουραμπιέδες, το γαλακτομπούρεκο, τα παγωτά κρέμα, καϊμάκι και παρφέ παρασκευάζονται μέχρι σήμερα με τις ίδιες ακριβώς συνταγές οι οποίες έχουν ως μονάδα μέτρησής τους την οκά»! Με το πέρασμα των χρόνων, ωστόσο, αλλάζουν και οι ανάγκες, γι’ αυτό και το 1950 αρχίζει η πορεία προς την ζαχαροπλαστική, παράλληλα με την παρασκευή γαλακτοκομικών προϊόντων. «Στην αρχή οι πελάτες μας αντιμετώπισαν αυτή την αλλαγή με δυσπιστία, δοκιμάζοντας τα νέα μας προϊόντα με περιέργεια.

Σιγά, σιγά, ωστόσο, άρχισαν να γίνονται φανατικοί οπαδοί των γλυκισμάτων μας». Από τότε στις βιτρίνες του βρίσκουμε τις περίφημες πάστες σεράνο, νουγκατίνα, αμυγδάλου, σοκολατίνα με γλάσο και την τρούφα, το θρυλικό γαλακτομπούρεκο, το αφράτο τσουρέκι, τα διάσημα κουλουράκια πάστα φλώρα, τα σπιτικά παγωτά κ.α. Από την δεκαετία του ’70 με σταθερά βήματα και άριστη πρώτη ύλη αρχίζει να πραγματοποιείται η στροφή και προς την σοκολατοποιία «για να φτάσουμε στο σήμερα όπου διαθέτουμε τη μεγαλύτερη ποικιλία στην Αθήνα σε σοκολατάκια, κεράσματα, πάστες και τούρτες σοκολάτα και φυσικά τις περίφημες πασχαλινές σοκολατένιες δημιουργίες μας».

Ακόμη μια χρονιά σταθμός για το ζαχαροπλαστείο Αφοί Ασημακόπουλοι το 1980 «όταν η τρίτη γενιά, πλέον, ιδιοκτητών κατασκευάζει και εξοπλίζει ένα από τα πιο σύγχρονα εργαστήρια ζαχαροπλαστικής και γαλακτοκομίας στην Αθήνα». Όπως ο ίδιος, μάλιστα, συμπληρώνει «τα τελευταία 35 χρόνια που στα ηνία της επιχείρησης βρίσκεται η τρίτη γενιά το ζαχαροπλαστείο μας άνοιξε τους ορίζοντες του και προς τη γαλλική ζαχαροπλαστική παντρεύοντας την με την παραδοσιακή». Όσο για την τέταρτη γενιά που συνυπάρχει αρμονικά τα τελευταία χρόνια; «Αυτή εισάγει νέες τάσεις της ζαχαροπλαστικής στην ήδη μεγάλη γκάμα γλυκών μας, όπως οι sugar free δημιουργίες».

Έχοντας κλείσει αισίως τα 100 χρόνια λειτουργίας –το 2015 γιορτάστηκε η χρυσή επέτειος του ενός αιώνα λειτουργίας– το ζαχαροπλαστείο Αφοί Ασημακόπουλοι βρίσκεται εκεί για να μας θυμίζει πάντα τα παλιά καλά χρόνια της Αθήνας. Με έναν αέρα νοσταλγικό για τους παλαιότερους, θα ξυπνά μνήμες παρελθοντικές που δύσκολα μπορούν να διαγραφούν από την μνήμη και να ξεχαστούν. Εμείς οι νεότεροι δεν έχουμε παρά να ακούμε προσεκτικά τέτοιες εξιστορήσεις και να δημιουργούμε ρομαντικές εικόνες στο μυαλό μας, από μια εποχή που (δυστυχώς) έχει περάσει ανεπιστρεπτί.

Πηγή: www.greekguide.com

Recommended For You