Ανάληψη οποιαδήποτε ημέρα της εβδομάδας του ποσού των 420 ευρώ

images«Ανάσα» σε καταθέτες και συνταξιούχους δίνει νέα μικρή χαλάρωση στα capital controls, καθώς θα μπορούν να «σηκώσουν» οποιαδήποτε μέρα επιθυμούν τα 420 ευρώ, που είναι το εβδομαδιαίο όριο ανάληψης, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Οικονομικών.

Συγκεκριμένα από σήμερα Τετάρτη 29 Ιουλίου και μέχρι την Παρασκευή 31 Ιουλίου θα είναι δυνατή οποιαδήποτε από τις τρεις ημέρες η ανάληψη από τα γκισέ των τραπεζών -τις εργάσιμες ημέρες-, ή από τα ΑΤΜ (όλο το 24ωρο) ποσού μέχρι το όριο των 420 ευρώ ανά καταθέτη και ανά πιστωτικό ίδρυμα.

Για παράδειγμα, εάν από το περασμένο Σάββατο 25 Ιουλίου μέχρι και χθες Τρίτη 28 Ιουλίου κάποιος δεν έχει προβεί σε ανάληψη μετρητών, θα μπορεί να κάνει ανάληψη μέχρι και 420 ευρώ οποιαδήποτε στιγμή μέχρι και την Παρασκευή. Εάν κάποιος είχε προβεί σε ανάληψη 120 ευρώ την Κυριακή 26 Ιουλίου, τότε θα μπορεί να κάνει ανάληψη μέχρι 300 ευρώ (420 ευρώ – 120 ευρώ) οποιαδήποτε στιγμή μέχρι και την Παρασκευή 31 Ιουλίου.

Με το μέτρο αυτό στόχος είναι να αποσυμφορηθούν τα τραπεζικά γκισέ, καθώς δεν θα υπάρχει λόγος να συνωστίζονται στο τέλος της εβδομάδας οι συνταξιούχοι και οι λοιποί καταθέτες για τη σωρευτική ανάληψη των καταθέσεων ή των συντάξεών τους.    Την ίδια ώρα, διευρύνονται και τα όρια των αγορών που μπορεί να πραγματοποιήσει μέσω Διαδικτύου ο κάτοχος πιστωτικής, χρεωστικής ή προπληρωμένης κάρτας. Συγκεκριμένα οι νέες οδηγίες της Ελληνικής Ενωσης Τραπεζών αναφέρουν ότι: Δεν υφίστανται περιορισμοί, εφόσον τα ηλεκτρονικά καταστήματα τηρούν λογαριασμό σε τράπεζα που λειτουργεί στην Ελλάδα.

Στην περίπτωση που τα ηλεκτρονικά καταστήματα τηρούν λογαριασμό σε τράπεζα του εξωτερικού, μπορείτε να χρησιμοποιείτε τις κάρτες σας:

• μέχρι το όριο που προβλέπει η σύμβασή σας με την τράπεζα,
• εντός του ημερήσιου ορίου ποσού το οποίο εγκρίνεται για κάθε τράπεζα ξεχωριστά από την Επιτροπή Εγκρίσεως Τραπεζικών Συναλλαγών και για τις ακόλουθες κατηγορίες συναλλαγών:
• Αγορές εισιτηρίων αεροπορικών εταιρειών.
• Πληρωμές ξενοδοχείων.
• Ενοικιάσεις αυτοκινήτων.
• Πληρωμές ταξιδίων και μεταφορών.
• Πληρωμές ψηφιακών παρόχων μουσικού περιεχομένου και εφαρμογών (applications).
• Πληρωμές συνδρομών για εγγραφή ή ανανέωση συμμετοχής μέλους σε επαγγελματικούς συλλόγους (δικηγορικούς/ιατρικούς συλλόγους κ.λπ.) ή/και για επιστημονικά και λοιπά έντυπα.
• Πληρωμή υπηρεσιών εκπαίδευσης (δίδακτρα/ εστίες διαμονής/ συνδρομή βιβλιοθηκών κ.λπ.).
• Πληρωμή ασφαλιστικών, ιατρικών και φαρμακευτικών εξόδων.

Ακόμα, σύμφωνα με την ΕΕΤ, επιτρέπεται η μεταφορά ποσού ως 2.000 ευρώ (ή το ισόποσο σε ξένο νόμισμα) ανά φυσικό πρόσωπο και ανά ταξίδι στο εξωτερικό. Από τον περιορισμό των 2.000 ευρώ εξαιρούνται οι μόνιμοι κάτοικοι εξωτερικού. Με πράξη του Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος μπορεί να ρυθμίζονται ειδικότερα θέματα εφαρμογής της παραπάνω απαγόρευσης, να προβλέπονται διαφοροποιήσεις για χώρες της ζώνης SCHENGEN και για χώρες εκτός της Ευρωπαϊκής Ενωσης και να θεσπίζονται ειδικές εξαιρέσεις για κατηγορίες προσώπων.

Recommended For You