Ένα τεράστιο κομμάτι γης «εξαφανίστηκε» κάτω από τον Ινδικό Ωκεανό και οι επιστήμονες προσπαθούν να βρουν την αιτία

Άσχετα με όλα όσα μάθατε στο σχολείο η Γη δεν είναι μία τέλεια σφαίρα και αυτό επειδή η πυκνότητα του εδάφους σε κάθε περιοχή μπορεί να διαφέρει από μία άλλη. Απόδειξη αυτού αποτελεί το γεγονός ότι σύμφωνα με έναν χάρτη που ονομάζεται «γεωειδές», εδώ και καιρό έχει «εξαφανιστεί» ένα τεράστιο κομμάτι μάζας -περισσότερα από 100 μέτρα σε βάθος- κάτω από τον Ινδικό Ωκεανό.

Η «εξαφάνιση» αυτή αποτελεί ένα τεράστιο μυστήριο και οι ερευνητές προσπαθούν να εντοπίσουν τη αιτία που την προκάλεσε. Σύμφωνα με μία θεωρία ωκεάνιες πλάκες βυθίστηκαν στον μανδύα της Γης προκαλώντας μία κατάπτωση. Όπως τονίζει σχετικά πάντως καθηγητής του Ινδικού Ινστιτούτου Επιστημών, πρόκειται για την πιο αξιοσημείωτη ανωμαλία γεωειδούς/βαρύτητας στη Γη και μέχρι στιγμής δεν υπάρχει συναίνεση ως προς το τι την προκάλεσε. Ο ίδιος σημείωσε ότι αυτό σημαίνει ότι η εν λόγω μάζα έχει καταλήξει στον βαθύ μανδύα της Γης.

Μία νέα έρευνα πάντως που δημοσιεύθηκε στο Geophysical Research Letters αποδίδει την κατάπτωση στην ανάδυση ενός θερμού υλικού από τον μανδύα της Γης κάτω από την Αφρική.

Recommended For You