Ελληνική ταινία Μια ζωή την έχουμε

images

Η ταινία ξεκινά σε μία φυλακή, όπου ένας κρατούμενος, είναι εξαιρετικά χαρούμενος, τραγουδώντας και σφυρίζοντας όλη την ώρα το τραγούδι Και ο μήνας έχει 9, εξοργίζοντας έναν γκρινιάρη φύλακα, καθότι δεν μπορεί να καταλάβει από πού αντλεί τέτοια χαρά, ενώ βρίσκεται στη φυλακή. Ένα βράδυ, που ο φύλακας είναι νυχτερινός, και έχει πέσει το σιωπητήριο, ακούει πάλι τον κρατούμενο, να σφυρίζει και να τραγουδά. Νευριασμένος πάει στο κελί του. Εκεί θα ξεκινήσει η εξιστόρηση, για το πώς βρέθηκε στη φυλακή, ο Κλέων (δηλαδή, ο κρατούμενος).

Αρχή εξιστόρησης και η Μπιμπή

Ο Κλέων είναι υπάλληλος της Εμποροπιστωτικής Τράπεζας. Είναι σχολαστικός και δειλός και το μόνο που τον απασχολεί είναι η δουλειά του Ενώ όλοι τον φωνάζουν βλαμμένο. Η εξιστόρηση, ξεκινά, με τον Κλέωνα, πίσω από τα κάγκελα του ταμείου του, και με τον συνάδελφό του να σφυρίζει το Και ο μήνας έχει 9. Εν τω μεταξύ, σε όλη την ταινία, κάθε φορά που μετρά λεφτά ο Κλέων, ακούγεται και μία λατέρνα. Κατόπιν έρχεται ένας πελάτης, ο Παπαράκης, που περιμένει το διαβατήριό του, καθώς πετάει. Παράλληλα, ο Κλέων καπνίζει και ο Παπαράκης του κάνει σοβαρή παρατήρηση. Το διαβατήριο είναι έτοιμο, αλλά η υπάλληλος που ήταν υπεύθυνη δεν το είχε πάει στον Κλέωνα. Σε αυτή τη σκηνή μπαίνει ο διευθυντής της τράπεζας και βλέπει τον Παπαράκη να φωνάζει, τον Κλέωνα να καπνίζει και το διαβατήριο να είναι έτοιμο προς παράδοση. Αφού τον βρίζει, τον καλεί στο γραφείο του για πρόστιμο, που κάπνιζε, ενώ αυτός, παράλληλα, κάπνιζε πούρο. Σχετικά με αυτό, γίνεται αρκετός λόγος σε όλη την ταινία, σχολιάζοντας τη δειλία του Κλέων. Ωστόσο βλέπει και την ερωμένη του διευθυντή, την Μπιμπή και την ερωτεύεται αμέσως.

Αργότερα, ο διευθυντής τον βλέπει ξανά να καπνίζει και του κόβει κι άλλο πρόστιμο, μετά αποχωρεί για Θεσσαλονίκη και ο Κλέων, χωρίς διευθυντή, άρχισε να τον βρίζει στους συναδέλφους του, καπνίζοντας επιδεικτικά το τσιγάρο του. Όμως, η δειλία του φαίνεται όταν τον καλεί ο διευθυντής στο τηλέφωνο και σβήνει και το τσιγάρο. Μετά έρχεται η Μπιμπή, να πάρει κάποια χρήματα για το “φιλόπτωχο ταμείο” της και ξεχνά την ταυτότητά της. Τότε ο Κλέων τρέχει από πίσω της να της την δώσει, όμως την είχε αφήσει στην τράπεζα, και τότε άρχισε να τον βρίζει κι αυτό, για το πόσο βλαμμένος είναι.

Το περίσσευμα ( 1.101.101,10)

Μετά, η εξιστόρηση στον φύλακα μεταφέρεται στο σημείο που έγινε πλούσιος. Το περίσσευμα ήταν 1.101.101,10. Ο Κλέων είχε υπολογίσει ξανά και ξανά τα χαρτιά του, αλλά δεν μπορούσε με τίποτα να ερμηνεύσει και να δικαιολογήσει αυτό το τεράστιο περίσσευμα. Κάθισε όλο το βράδυ, αλλά τίποτα, δεν μπορούσε να βρει το πώς έγινε. Ο συνάδελφος του τού είπε, να μην είναι κορόιδο και να μην το πει στον διευθυντή. Εκείνος τίμιος ως ήταν αρνήθηκε. Μετά πήγε στο γραφείο του διευθυντή να του το αναγγείλει, εκείνος όμως τον εξύβρισε άσχημα, ο Κλέων τότε νευρίασε και άρχισε να φωνάζει και δεν του είπε τίποτα. Αποφάσισε τελικά να τα κρατήσει τα χρήματα. Μετά, πήγε, με άλλον αέρα στο σπίτι της Μπιμπής, να της δωρίσει για το “φιλόπτωχο ταμείο” της.

Η σπατάλη και η φυλακή, το τέλος της εξιστόρησης

Η Μπιμπή που είδε ότι ο Κλέων έχει χρήματα άρχισε να βγαίνει μαζί του. Τότε ο Κλέων άρχισε να κάνει μεγάλη ζωή. Άφηνε μεγάλα μπουρμπουάρ στα μαγαζιά. Έπαιζε ιππόδρομο. Έμενε σε πολυτελή ξενοδοχεία. Της έκανε ακριβά δώρα κ.λπ. Μετά, έκλεισε μία συμφωνία με ένα Γερμανό επιχειρηματία, η οποία θα τον σώσει στο τέλος της σπατάλης. Μετά τη μεγάλη ζωή που έκανε άρχισε πλέον να αγχώνεται επειδή τα λεφτά τελείωναν και φοβόταν πάντα την αστυνομία. Όμως, είχε αποφασίσει να εμφανιστεί μία τελευταία φορά σε ένα κοσμικό γεγονός, σε έναν χορό. Εκεί πέρα, είχαν συγκεντρωθεί όλοι οι πλούσιοι της Αθήνας. Τότε ξεκίνησε μία δωρεά. Θα εμφανιζόταν μία κοπέλα που θα δεχόταν έναν φιλί από κάποιον κύριο και τα λεφτά θα πηγαίνανε σε δωρεά. Η Μπιμπή προσφέρθηκε. Ο Κλέων έδωσε μάχη μεγάλη για το φιλί της στον πλειστηριασμό με τον Νταούγλου. Το πόσο που τελικά προσέφερε ήταν 1000 λίρες. Ποσό, που φυσικά, δεν είχε. Και τον πήγανε στη φυλακή. Και εδώ τελειώνει η εξιστόρηση.

Συνέχεια στη φυλακή, κανονική ροή

Ο Κλέων λέει στον φύλακα ότι περιμένει τη δική του, η οποία αργεί επειδή εδώ και 6 μήνες δεν μπορούν να βρουν που έγινε το λάθος, κι όσο δεν το βρίσκουν δεν μπορούν να αποδείξουν ότι ο Κλέων είναι και καταχραστής. Μετά ο φύλακας ρωτά τον Κλέωνα γιατί εδώ και 6 μήνες δεν τον επισκέφθηκε κανείς, ούτε η Μπίμπη, ούτε οι συνάδελφοι του. Τότε ο Κλέων λέει ότι δεν έχει φίλους και ότι τον μοναδικό φίλο που είχε ήταν ένας που τον γνώρισε μέσα σε ένα βράδυ και δεν ξέρει καν το όνομά του, και τότε ρωτά τον φύλακα πώς τον λένε. Ωστόσο, καταφθάνουν ο επιθεωρητής της τράπεζας και ο διευθυντής των φυλακών, ο τελευταίος έχει το αποφυλακιστήριο ενώ ο πρώτος ανακοινώνει στον Κλέωνα ότι η συμφωνία που είχε κάνει με τον Γερμανό για κάτι τρακτέρ τον έκαναν πλούσιο και ότι η τράπεζα θα ανακαλέσει κάθε δίωξη στο πρόσωπό του και θα του ζητήσει συνεργασία. Κι ενώ βρέθηκε το λάθος, τα χρήματα που έβγαλε ο Κλέων από τη συμφωνία θα κρατηθούν για το ποσό που καταχράστηκε. Εν τέλει ό,τι κέρδισε από αυτό, ξοδεύτηκαν γιατί χρωστούσε λεφτά όσο έκανε τη μεγάλη ζωή. Και, τέλος, αποφασίζει να ταξιδέψει στην αδελφή του στο Κολοράντο.

Επίλογος

Η ταινία τελειώνει στο λιμάνι που ο Κλέων είναι έτοιμος να φύγει. Εκεί τον περιμένει και ο φύλακας να τον αποχαιρετήσει. Του ζητά επίσης τη σύστασή του για να αλληλογραφούν και ο Κλέων του αφήνει τον φάκελλο από το γράμμα της αδελφής του. Αργότερα, στο καράβι εμφανίζεται η Μπίμπη. Όμως, παρά το ποιόν της, ο Κλέων προσπαθεί να την πείσει να έρθει μαζί του, για μία άλλη ζωή, εκείνη όμως φεύγει, όταν μαθαίνει ότι δεν είχε καθόλου χρήματα από τη σύμβαση με τα τρακτέρ. Τα λόγια του Κλέωνος την επηρέασαν και θέλησε τελικά να πάει μαζί του. Πολύ αργά όμως. Το καράβι έφυγε. Εκεί, την είδε να κλαίει ο φύλακας, λέγοντας το όνομα του Κλέωνος και απορούσε που θα τον ξαναβρεί, τότε ο φύλακας βγάζει τον φάκελλο με τη διεύθυνση, και η ταινία τελειώνει, χωρίς να γίνεται γνωστό, αν τελικά της έδωσε τον φάκελλο ή όχι.

ΔΙΑΝΟΜΗ

Δημήτρης Χορν… Κλέων
Υβόν Σανσόν… Μπιμπή (Ευλαμπία Κουμουνδρουπούλου)
Βασίλης Αυλωνίτης… φύλακας (Χαράλαμπος Μπαζούκας)
Χρήστος Τσαγανέας… διευθυντής τραπέζης
Περικλής Χριστοφορίδης… Μανώλης
Λαυρέντης Διανέλλος… Φώτης
Κούλης Στολίγκας… κριτής χορού
Διονύσης Παπαγιαννόπουλος… Νταόγλου
Γιώργος Δαμασιώτης… Μιχάλης
Χάρις Καμίλλη… Κίτσα
Τζόλυ Γαρμπή…
Σταύρος Ιατρίδης… πελάτης τραπέζης (αυτός που ταξιδεύει)
Θάνος Τζενεράλης… πελάτης τραπέζης (αυτός που έκλεισε μία συμφωνία με τη δυναμικότητά του)
Γιάννης Ιωαννίδης… υπάλληλος τραπέζης
Ραλλής Αγγελίδης… επιθεωρητής τραπέζης
Νίκος Φέρμας… νυχτοφύλακας τραπέζης
Λάκης Γκέλας
Έρερχαρντ Βίνχενραχ… Γερμανός
Νανά Γκάτση… μία από τις κυρίες που σχολιάζουν την Μπιμπή.
Μπέμπη Κούλα[i]… υπάλληλος χρυσοχοείου
Μπέμπα Μπέλα… χορεύτρια

https://el.wikipedia.org

Γράψου στο NewsLetter για να μην χάνεις κανένα μας άρθρο

loading...

Comments

comments

Χρησιμοποιούμε cookie για την εξατομίκευση περιεχομένου και διαφημίσεων, την παροχή λειτουργιών κοινωνικών μέσων και την ανάλυση της επισκεψιμότητάς μας. More Info | Close